FamilieForeldreBrasiliansk voksing

Brasiliansk voksing

– Trenden er at det blir stadig mer vanlig med lite hår, sier Guro Høgås. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Heidi Elin Nupen 8718 Sist oppdatert 20.06.16
Da Guro Høgås prøvde brasiliansk voksing for første gang, tenkte hun at flere måtte få oppleve den samme følelsen. Hun var frelst. Nå gjør hun og kollegene mer enn 1500 slike voksinger hver måned i sommerhalvåret.

– Jeg brenner for brasiliansk voksing!

Guro Høgås (39) er utdannet hudpleier og daglig leder for bARe clinic i Stavanger og Sandnes. Hun forteller at stadig flere kvinner velger å fjerne kjønnshårene.

– Det har vært en kolossal utvikling. For to generasjoner siden, var det kanskje vanlig å barbere armhulene om det ble ”for mye”, men ikke leggene eller noe annet. Vår mødregenerasjon har stort sett tatt armhulene og leggene, i hvert fall ”ved behov”. I min generasjon er det vanlig å også ta mer eller mindre av kjønnshårene. Og flere og flere tar alt, forteller Høgås.

Og skal alt bort, er voksing en mer varig løsning. Noen tar bikinilinjen, noen litt mer, noen absolutt alle hårene. Tas alt, kalles dette gjerne brasiliansk voksing. Men også ved brasiliansk voksing er det noen som velger å ha litt hår igjen, for eksempel en stripe eller trekant. I klinikkene til Høgås kommer kvinner i alderen 16-65 for å få slik voksing. Hovedtyngden er kvinner mellom 20 og 35 år.

– Flere og flere tar bort mer hår. Og trenden er at det blir stadig mer vanlig med lite hår. Jeg tror ikke denne trenden noen gang vil snu, heller. Kvinnene som prøver brasiliansk voksing får en helt ny opplevelse av sitt underliv, sier Høgås.

– Kvinnene sier de har færre infeksjoner
– Men hårene har vel en misjon? Blir det ikke lettere å få infeksjoner om man tar bort alt?

– Vi opplever på tilbakemeldingene fra kundene at det er helt motsatt. Kvinner som har slitt med gjentatte urinveisinfeksjoner eller soppinfeksjoner, forteller at de har dette sjeldnere etter at de begynte å ta alt håret. Mindre hår betyr også mindre bakterier og ikke så varmt klima for bakteriene.

Når Høgås og kollegene vokser de mest intime områdene, er de ekstra påpasselige med hygienen. I hver voksboks har de temperaturmåler slik at de skal være sikre på at voksen er så varm at bakterier ikke overlever. Og med en temperatur mellom 80-90 grader, gjør ikke bakteriene det.

Kvinnene vasker seg selv med varmt vann og ligger på rene håndklær under voksingen. Utstyr som er i berøring med kjønnsorganet  er engangs, og kastes etter bruk.

Mindre hår gir mindre lukt
Høgås forteller at fjerning av hårene også gir mindre lukt fra kjønnsorganet.

– Noen mener kanskje at litt lukt er opphissende for partneren, men tilbakemeldingene fra kvinnene vi vokser er at de ikke synes de gjør noe at det er mindre lukt.

Det er gått 18 år siden Høgås prøvde brasiliansk voksing for første gang.

– Jeg har vært frelst helt siden jeg prøvde det første gangen. Det er en fantastisk følelse – veldig mykt. Jeg kan godt forstå at menn synes det er godt å ta på. Men jeg vil understreke at de fleste kvinnene gjør dette for sin egen del, sier Høgås, og legger til:

– Det er ingen hemmelighet at de som prøver det, blir avhengige.

– Hvorfor vokse i stedet for å barbere?

– Når man barberer begynner det å klø når det vokser ut igjen, og ofte kjenner man stubbene allerede neste dag. Med voksing er man helt hårfri de to første ukene. Den tredje uken kommer det litt dun. Ikke før i den fjerde uken begynner det å gro ut hår igjen.


Mange har årskort på brasiliansk voksing
Derfor er det mange kvinner som går og vokser seg hver fjerde uke. På klinikken til Høgås er det mange som har årskort og går jevnlig.

– Det blir mindre og mindre hår etter hvert som man har vokset seg lenge. De mest ”uheldige” har mistet 50 prosent av hårene etter åtte år, de heldigste har mistet nesten 100 prosent av hårene på venusberget og bikinikanten etter ett år med voksing. Hårene under og bak mister man ikke permanent.

Høgås sier at det går an å vokse seg hjemme, men at det er en fare for at det kan skje skader. Iblant ringer fortvilte hudpleiere fra andre steder i landet og ber om råd. Selv om man er en erfaren hudpleier som vokser kunder andre steder på kroppen, er voksing av intimområdene noe litt annet.

– Det skjer at hudpleiere ringer og forteller at de har laget riveskader. Brasiliansk voksing er voksing på delikate områder, og krever opplæring.

– Og det er vel ganske vondt?

– Ja, det er litt vondt. Men faktisk sier nesten alle – kanskje 99 prosent – at det var mindre vondt enn de forestilte seg at det skulle bli. Jeg har opplevd at en kunde har begynte å gråte én gang. Fire uker senere ringte hun igjen og ville ha ny voksing: ”Det var jeg som begynte å gråte….men jeg vil ha ny time – det var verdt det.”

Mange tar bort absolutt alle hårene
Det vondeste stedet å vokse er rett over klitoris på oversiden, siden det er så mange nerver der. Men det er også slik at det bare er vondt akkurat i det stripsene rives av, det svir ikke etterpå.

Hvor mye kvinnene vokser bort varierer. Noen lar en liten stripe eller trekant være igjen. Høgås forteller at dette også er på vikende front.

– Bare for noen år siden var fordelingen 50/50 om man lot noe hår stå igjen eller ikke. I dag er nok andelen som lar noe stå igjen nede i 10-20 prosent, anslår Høgås.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: