FamilieNaturlig å være naken hjemme?

Naturlig å være naken hjemme?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 33020
Mor sminker seg, storebror sitter på do, far står i dusjen og lillesøster kler seg. Hele familien er samlet på badet, men hvor går egentlig grensen for hva som er naturlig nakenhet i familien?

En far sier han er redd for å bade sine egne døtre, fordi han er engstelig for at situasjonen kan misforstås. Noen foreldre synes det er greit med nakenhet hjemme, mens andre mener barna bør skånes for å se foreldrene uten klær.

– Nakenhet er naturlig, så jeg synes ikke det gjør noe om barna ser foreldrene sine nakne. Det er jo ikke noe seksuelt ved å være naken – som mange «tror», sier en av Babyverdens forumbrukere.

– For meg er nakenhet unaturlig. Det var kanskje naturlig i år 12, men ikke nå. Jeg dusjer med døra låst, og ungene får se meg i BH og truse, ikke f*** om jeg står der med hengepupper og glattbarbert mus foran dem. For meg er kjønnsorgan seksuelt, bryst også hvis man ser bort fra amming – og absolutt ikke noe jeg vil at ungene mine skal se, sier en annen forumbruker.

Ikke gå lenger enn samfunnet ellers
– Det viktigste i forhold til hvor naken du skal være ovenfor barna dine er at det skal føles naturlig, sier barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen.

Hun mener at det viktigste du kan gjøre, er å tenke gjennom hva som er naturlig for deg selv. Men har du et svært avslappet forhold til nakenhet, mener hun det er lurt å ikke gå lenger enn det som oppfattes som akseptabelt ellers i samfunnet.

– Det vil kunne gjøre barna pinlig berørt. Du går kanskje ikke rundt naken når barna dine har venner på besøk. Og vær særlig forsiktig rundt andres barn av motsatt kjønn, sier Gerhardsen.

– Her sprader vi voksne «stadig» rundt nakne. Det vil si at vi sover slik, og om morgenen kler vi gjerne på oss i stua der det er varmere. Eldste på sju vil gjerne bade sammen med pappa, yngste elsker å se pappa tisse. Ingen som reagerer på hverken nakenhet eller «påkleddhet», sier en forumbruker.

– Jeg husker selv da jeg var lita å var på besøk hos noen som ofte var nakne, om de for eksempel sov en dupp på ettermiddagen. Jeg ville nesten ikke dit! Jeg dumpa alltid borti en tiss eller en hengepupp hver gang jeg var der. Ellers takk, sier en annen forumbruker.

Artikkelen fortsetter under pollen.

Friere overfor barna
– På noen områder har foreldre blitt mye friere overfor barna sine. Nakenhet er et slikt område, mener Elisabeth Gerhardsen.

Og hun tror det kan være sunt på flere måter. Barn som ser foreldrene nakne, kan kanskje få et bedre forhold til sin egen kropp.

– Vi eksponeres i dag gjennom media for nesten utelukkende perfekte kropper, og ungdommer ser ut til å være enda mer sjenert enn før. Jenter dusjer gjerne i bikini eller t-skjorter når de er sammen med andre, fordi de ikke lever opp til idealet. Det kan være sunt for datteren din å se deg gå avslappet rundt i trusa, selv med hengepupper eller strekkmerker, sier Gerhardsen.

– Det er naturlig med nakenhet og nærhet til barna, da blir de trygge på seg selv og andre, sier en forumbruker.

– Vi voksne er også komfortable med å være nakne. Kroppene våre er slik de er, og selv med hengepupper og hengemage så føler jeg det er feil å dekke meg til bare for at de barna jeg har født og ammet ikke skal se kroppen min. Jeg føler at det å dekke seg til er å lære dem at en naken kropp er noe å skamme seg over, sier en annen.

Gerhardsen mener at det ikke bare er et sterkt fokus på den perfekte kroppen, men at det også er et sterkt treningspress – også for gutter.

– Her kan også menn være med og skape gode holdninger overfor sønnene sine. De kan vise at det går an å være lykkelige og se lyst på livet, selv om de ikke har sixpack. Det går an å vise at det er bra å bevege på seg og være i god form, men at lykken ikke ligger i kroppsfasongen, sier Gerhardsen.

Samtidig understreker hun at de som føler seg ukomfortable med å vise seg fram, heller ikke skal gjøre det. Hun mener at barna ikke tar skade om de ikke ser foreldrene sine nakne.

Aldersgrense ved skolestart
Men selv om nakenhet kan være fint og naturlig, mener barnepsykologen det er forskjell på barn under og over skolealder.

– For eksempel bader mange foreldre med barna når de er små. Men ei jente i skolealder bader sjelden sammen med far. Barn i skolealder er veldig nysgjerrige, og kan faktisk bli seksuelt stimulert. Jeg synes ikke barna skal forbinde sin egen seksualitet med foreldrene. Derfor er jeg også skeptisk til å amme barn som nærmer seg skolealder, eller la store barn kose med mors bryster, sier Gerhardsen.

La barna ta underlivsvasken selv
For å la barnet få et godt forhold til egen seksualitet, foreslår barnepsykologen at foreldrene kan starte med å overlate underlivsvasken til barnet – allerede når det er fire år gammelt.
– Dersom barnet sitter i badekaret eller står og dusjer, kan det være greit at barnet læres opp til å vaske/skylle seg selv. På denne måten kan barnet tidlig lære at underlivet er deres, og at det er riktig å reagere dersom noen skrider over den grensen. En del overgrep blir nemlig kamuflert som stell, sier Gerhardsen.

– Vi er opptatt av at hans kropp er hans kropp, og at det kun er oss som får vaske han nedentil. Vi snakker om at ikke alle voksne er like snille og at han bestemmer over egen kropp, sier en forumbruker.

Aksepter barnets egne grenser
Også barna kan være blyge i forhold til kroppen sin.
– Du skal ikke presse barn som er blyge. Dersom du hjelper et barn på do, og det ber om at du går ut mens det tisser, skal du akseptere det – så lenge du ikke er redd for å la barnet være alene, sier Gerhardsen.
– Det kan virke komisk når du like etter blir ropt inn for å tørke det samme barnet, men ikke vis at du synes det er tull, sier hun.

Når barnet begynner å utvikle seg, mener Gerhardsen du i særlig grad skal vise respekt for et sjenert barn, selv om du selv viser deg naken.

– Dersom barnet er for lite til å kunne være blygt, kan du vise at det er greit å være naken. Har du derimot et barn på fem-seks år som ikke viser noen tegn til sjenanse på offentlige steder, eller ved fremmede på besøk, bør du begynne å lære barnet dette. Ellers kan de oppleve at andre barn ler av dem fordi de er nakne, og de ikke følger vanlige regler for sjenanse. Så rundt skolealder kan man hjelpe barnet å skjule seg litt, råder Gerhardsen.

– Barn skal ikke se sex
Noen ganger har også de voksne et behov for å skjerme seg fra barna. Å bli tatt på fersken i hyrdestunden kan bli vanskelig, både for store og små.

– Dersom barnet kommer inn og tar foreldrene på fersken, må de avbryte umiddelbart. Foreldre bør være påpasselige for å unngå at barnet ser de har sex, sier Gerhardsen.

Hun sier særlig lydene kan skremme et lite barn, fordi de ofte kan minne om smertelyder. Så i stedet for at foreldrene koser seg, opplever barnet at de har veldig vondt, eller at de sloss.

– Men låser de døren for å holde barna ute, må det bare være under selve akten. Det kan være skummelt for barnet å komme til en låst dør, spesielt hvis det har hatt mareritt og søker til foreldrerommet for trygghet. Da bør de voksne være tilgjengelige, slik at de små ikke må vente til neste morgen før de får kontakt, sier Gerhardsen.

Barnepsykologen sier at barn heller ikke bør se far med erigert kjønnsorgan.

– Så dersom far ligger naken, og barnet er til stede når han våkner om morgenen, bør han dekke seg til. Barn skal ikke få innsyn i foreldrenes seksualitet, mener Gerhardsen.

– Jeg vil være mer påpasselig når ungene er store nok til å fortelle hva de ser hjemme. Jeg jobber på barneskole, og barna forteller ALT. Har hørt en del historier som jeg helst kunne unngått å høre, sier en forumbruker.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: