GravidGravidhistorierHar trillinger på ett år – venter tvillinger

Har trillinger på ett år – venter tvillinger

Trillingene Clyde, Thomas og Matthew fylte ett år i romjulen. Til sommeren blir de storebrødre til tvillinger. I tillegg venter fire storesøstre på nye småsøsken. Alle foto: privat
Av Maren Eriksen 8124 Sist oppdatert 05.01.15

I romjulen fylte trillingene ett år. Til sommeren blir de storebrødre. Mamma Megan Haggerty venter sine åttende og niende barn.

Amerikanske Megan Haggerty hadde aldri i livet trodd at hun skulle bli nibarnsmamma. Men til sommeren kommer barn nummer åtte og ni til verden – bare halvannet år etter at hun fikk trillinger.

Mamma Megan sammen med de tre eldste døtrene.Megan hadde tre døtre fra før da hun traff mannen Clyde.

– Etter å ha fått tre barn, tenkte jeg at jeg var ferdig, men ville aldri si aldri, sier Megan til Babyverden.

Hun fikk datteren Charlotte med Clyde, og tenkte det kunne være hyggelig med én til.

– Det var ikke før i uke 16 at jeg fant ut at vi ventet mer enn ett barn. Vi ventet trillinger, sier Megan.

27. desember fylte Matthew, Thomas og Clyde ett år.

– Jeg steriliserte meg ikke da jeg fikk guttene. Jeg nølte da legen spurte. Det var vel frykten for noe definitivt, tenker jeg. Vi var litt uforsiktige, og nå venter vi tvillinger, sier Megan.

Lettet det «bare» er to
Da hun oppdaget at hun var gravid igjen, håpet hun det bare skulle være én, siden trillingene er så små.

Så vanlig er tvillinger og trillinger

I 2013 var det 58 982 fødsler. 978 av dem var flerfødsler. 960 var tvillingfødsler, og 18 trillingfødsler.

Det er 1,66 prosent sjanse for å få mer enn ett barn. Av 1000 fødsler er 1,63 tvillingfødsler og 0,03 trillingfødsler.

Flest trillinger kom til verden i Akershus og Hordaland i 2013. Flest tvillinger ble født i Oslo og Rogaland.

Kilde: Medisinsk fødselsregister

– Jeg er lettet det bare er to. Haha, jeg vet det høres rart ut. Jeg vet jo ikke ennå, men det virker lettere med to små enn tre. Vi har jo blitt veldig flinke til å holde to babyer om gangen, og med tvillinger vil vi jo ikke mangle den tredje armen vi skulle hatt med trillingene, sier Megan.

Selv om hun er glad for familieforøkelsen, innrømmer hun at hun også er litt bekymret.

– Clyde ble veldig glad da vi fant ut at vi venter tvillinger. Han er utrolig flink med barn. Men det var gode, og litt skumle, nyheter for familien, og vi gleder oss til å ønske to til velkommen i gjengen, sier hun.

Les også:

Legen trodde ikke jeg var gravid!

Vondt å ikke kunne dele svangerskapet og fødselen med pappaen

Randi har dobbel livmor

Ingen assistert befruktning
Alle de ni barna har blitt til naturlig, uten hjelp. Megan har aldri gjort noe for å øke fruktbarheten.


– Faktisk har de fleste blitt unnfanget måneden etter vi sluttet med prevensjon. Det virker som om kroppen min tenker at det er dette den er laget til å gjøre. Jeg er bare kjempefruktbar, og har vært velsignet med å kunne bli gravid så enkelt. Jeg vet det kan være vanskelig for mange par, sier hun.


Det er flerlinger både på begge sider i familien. Blant annet fikk Megans mormor tvillinger. Alle har vært toeggede, så det kan være en genetisk grunn til at Megan og Clyde har fått trillinger og nå venter tvillinger.


Spisetid for de fire yngste på matten på stuegulvet.


Charlotte er 2 år, trillingene har nettopp fylt ett, de andre barna er 7, 8 og 10 år. Megan innrømmer at det tar på å gå gravid så mange ganger, og så tett.


– Men kroppen min klarer seg overraskende bra med tanke på alle svangerskapene jeg har vært gjennom. I mitt første svangerskap tok jeg litt vel av, og la på meg altfor mye. Jeg lærte av det, og har klart meg bedre i de andre svangerskapene, sier Megan.


Men hun forteller at alle svangerskapene har vært forskjellige, og at hun har hatt ulike plager underveis.


Lette fødsler
Megan mener selv hun har hatt lette fødsler. Med førstemann ble hun satt i gang, og fødselen varte i åtte timer.


– Jeg fikk epidural, men syntes det var mer ukomfortabelt enn vondt å føde, sier hun.


Med andremann gikk hun to uker over termin, og syntes det var grusomt. Dagen hun skulle settes i gang, startet fødselen naturlig. Det var intenst og gikk fort. Det var bare tre minutter mellom riene, men siden Megan var så rolig, trodde ikke legene det hastet, og mente hun skulle vente på gangen. Hun nektet, og hadde sju centimeter åpning da hun kort tid etter ble undersøkt. Derfra gikk det fort. Det tok bare 20 minutter fra hun kom til sykehuset, til babyen var født.


To år gamle Charlotte er allerede storesøster til tre, til sommeren blir det fem!– Det var det vondeste jeg hadde opplevd, men det gikk i det minste fort, sier Megan.


Med tredjemann ble hun satt i gang en uke før termin. Svangerskapet hadde gått helt fint, og hun jobbet fram til et par dager før datteren ble født. Det eneste var at hun hadde navlestrengen rundt halsen da hun kom ut.


Med Charlotte gikk vannet ti dager før termin. Hun knakk kragebeinet under fødselen, men ellers gikk det fint. Svangerskapet med henne var derimot det verste, på grunn av vondt i ryggen.


Uproblematisk trillingsvangerskap
Megan ble overrasket over hvor enkelt svangerskapet med trillingene gikk.


– Jeg ble ikke så mye større enn da jeg ventet jentene, og fikk bare noen få nye strekkmerker. Magen vokste fortere, og det ble ubehagelig, men jeg trengte ikke å gå til fysioterapeut slik jeg måtte da jeg ventet Charlotte. Det verste var at det var vanskelig å ligge og puste samtidig, sier Megan.


På datteren Addisons seksårsdag fikk hun regelmessige rier som kom ganske tett. Hun var 34 uker gravid, og hadde allerede nådd målet om å gå gravid så lenge som mulig. På sykehuset ble hun undersøkt, og hadde fem centimeter åpning.


– Guttene var store, og klarte seg bra. Vi ble på nyfødtintensiven i 21 dager mens de lærte seg å spise. Det var mitt første keisersnitt, og jeg er ingen fan av det. Jeg ville mye heller føde vaginalt. Det tok evigheter å bli bra igjen etter keisersnittet, mens jeg etter de vaginale fødslene kom meg raskt. Jeg fikk en grusom hodepine av epiduralen under keisersnittet, og vondt i såret og stingene. Dessverre må jeg ta keisersnitt igjen til sommeren, sier Megan.Forskjellen på å vente ett og flere barn
Bortsett fra tettere oppfølging, er Megan klar på hva hun syntes var den største forskjellen på å vente ett og flere barn.


– Bevegelsene! Det var mye mer bevegelser med tre barn i magen, og det var ganske gøy. En av guttene kunne begynne å bevege seg, og så smittet det over på de andre to. Jeg kunne til og med kjenne guttene skvette til når brødrene kom borti dem, sier hun.


Usikkert hvordan dette svangerskapet blir
Foreløpig går svangerskapet med tvillingene greit. Men siden det bare er ett år siden trillingene kom til verden, er sjansene økt for at Megan blir sykemeldt og sengeliggende etter hvert. Mens hun jobber fulltid, er Clyde hjemme med barna. Han er jobbsøkende, for familien trenger inntekt i tilfelle Megan blir sykemeldt.


– Jeg vet ikke hvor lenge jeg kan jobbe. Og jeg vet ikke om jeg kommer til å gå tilbake i jobb, eller om vi bytter roller. Vi får bare vente og se, sier Megan.


Som liten savnet Megan å ha jevnaldrende søsken å leke med. Det trenger ikke barna hennes å bekymre seg for.Les også:


Marie ligger for å forhindre for tidlig fødsel


Oj – det er to!


Trodde hun var alvorlig syk – var gravid


En vanlig dag for familien
Megan ler når Babyverden ber henne beskrive en vanlig dag for familien.


– Jeg tar én dag av gangen, og tar det som det kommer. Men det er definitivt struktur over hverdagen, ellers ville det blitt kaos, sier hun.


Megan står opp klokken 05:30, gjør seg klar, og kjører til jobb – halvannen time unna. Hun jobber full dag, og kjører hjem igjen.


– Når jeg kommer hjem, tar jeg vanligvis over for Clyde som trenger en pause fra barna, og lager middag. Vi spiser sammen, og så er det badetid og leggetid. Guttene sovner rundt halv åtte. Etterpå leser og leker jeg med jentene, før de legger seg mellom halv ni og ni. Jeg prøver å få unna litt husarbeid fram til ti-halv-elleve, og da setter jeg og Clyde oss ned og ser på tv eller prater sammen en liten stund før vi legger oss, sier hun.


I helgene bruker hun mye tid på å gjøre klar middager til uken, og å vaske klær.


Megans fire yngste barn, trillingene Clyde, Matthew og Thomas (1) og Charlotte (2). Til sommeren vil mamma Megan ha seks barn under tre år! Foto: pappa Clyde Bodge


Dårlig med plass
Familien har bare én vanlig bil, så hele familien kan ikke dra noe sted sammen.


– Når jeg skal handle, tar jeg med meg noen av ungene, forteller Megan.


Selv om de bor i et ganske stort hus, vet Megan at de vil trenge mer plass etter hvert som barna blir eldre, og ikke minst vil de trenge flere bad. De leier, og tror ikke det skal bli vanskelig å finne noe større. Likevel tenker de at de nok må belage seg på å flytte enda lenger ut på landet for å få råd til å bo romsligere.


At det kommer til å bli både mer travelt og dyrere når tvillingene kommer, legger hun ikke skjul på.


– Jeg tror ikke vi kan regne med noe ekstra hjelp. Jeg har vært i kontakt med kirker i nærområdet, og det kan hende vi kan få noe hjelp derfra. Clydes mor jobber og har andre barnebarn også, og min mor mener jeg bør ta abort om jeg ikke kan ta meg av en større familie. Det er tøft, men jeg og Clyde er et godt team, så det skal nok gå fint, sier Megan.


Megan Haggertys fire døtre på Halloween.Hun bekymrer seg for økonomien.


– Det blir ikke mye til overs når alle regninger er betalt og mat handlet inn. Og nå har det vært jul – med gaver til sju barn. I tillegg har vi hatt fire bursdager i romjulen. På sikt kan julen bli en ganske dyr høytid for familien, så jeg håper vi kan få julen til å handle mer om familietradisjoner enn antall gaver under juletreet, sier hun.


Det blir ikke flere barn
Megan er klar på at det ikke blir flere barn etter tvillingene.


– Jeg hadde aldri i livet trodd at jeg ville ende opp med ni barn. Jeg ønsket meg barn, men hadde aldri noe bestemt antall jeg ønsket meg. Jeg vokste opp med en nesten åtte år yngre søster, og ønsket meg alltid et søsken jeg kunne leke med. Men tvillingene blir mine siste barn. Jeg kommer ikke til å nøle når legen spør om jeg vil steriliseres. Faktisk kommer jeg nok til å signere på papirene i forkant denne gangen. Jeg tror jeg har vært velsignet med nok barn nå, avslutter Megan.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: