FamilieGutter er også nydelige

Gutter er også nydelige

Gutter trenger også komplimenter. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Karianne Munch-Ellingsen 2718
Flinke, nydelige, vakre, søte, pene og skjønne. Jenter kan være så mangt. Gutter er tøffe og sterke. Kjønnsforsker etterlyser flere adjektiver til gutta.

– Kvinner blir møtt med flere adjektiver enn menn, sier Jørgen Lorentzen. Han legger til at det finnes en tendens at det er mer lov for jenter å utfolde følelsene sine. Lorentzen er forsker ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning, ved Universitetet i Oslo.

– Jenter blir omtalt og snakket til, som vakre, søte, nydelige, skjønne og flinke. Gutter er enten tøffe eller sterke.

Har guttene søstre eller de leker med andre jenter, vil de fort oppdage denne diskrimineringen, og vil gjerne også kle seg opp i kjole, slik at de får høre at de er fine. Lorentzen avviser at det betyr guttungen er homofil.

– Mest sannsynlig betyr det at han har lyst til å leke med de samme lekene som dem han er sammen med. At gutter kan ha lyst til å ta på seg kjole er forståelig ut ifra tilbakemeldingene jenter får når de har på seg fin kjole, noe guttene aldri opplever, sier Lorentzen.

Gi ham komplimenter
Lorentzen mener vi absolutt kan – og bør si til gutten at vi synes han er både skjønn og pen. Man bør også gi klærne til guttene samme oppmerksomhet som jentene får- ved for eksempel å si «det var en nydelig skjorte». Hvordan barnet blir som voksen, er til syvende og sist et bevisst valg de tar, og selv ikke noe foreldrene kan påvirke ene og alene.

– Foreldre kan «dolle» ei jente opp i rosa klær, og så ender hun opp med å bli anarkist, det er uforutsigbart, sier Lorentzen.

Gutter gråter også
«Store gutter gråter ikke» er et begrep, som ofte blir brukt på gutter som har grått sine modige tårer. Gutter ned i barnehagealderen vil være «store», og holder tilbake tårene, selv om de er leie – eller har slått seg. Lorentzen tror denne tankegangen er svært utbredt rundt om i verden, men at vi har kommet et lite stykke lengre i Norge.

– Men fortsatt finner vi nok tilfeller hvor gutter blir fortalt de ikke må gråte – noe vi absolutt må unngå. Vi må støtte gråten, og la gutten bearbeide følelsene. Hvis man oppfordrer barn til å holde tilbake følelser, er det det samme som å be dem om å føle mindre generelt, forteller han.

Foreldrenes ansvar at barnet får følelser
Må gutter leke med dukker for at de skal lære seg å bli omtenksomme, snille, oppmerksomme og for å kunne vise empati? Nei, mener blogger og ettbarnsmor Jorunn Stokke Aamodt. Hun blogger på www.frokenmakelos.com. Her er et utdrag fra blogginnlegget «Biler kan også gråte»:

Toåringen leker med biler. Og busser, tog, motorsykler, gravemaskiner og traktorer. Noen vil si han derfor er en typisk gutt, jeg tenker at han har familie og venner som har sørget for at det er veldig mange kjøretøy – og ingen dukker – i lekekassen hans.

Dette har plaget meg litt. Burde ikke alle barn ha minst én dukke, sånn at de kan lære seg omsorg og empati?

Nei, de må ikke det. For dukker har ikke monopol på omsorg. Biler kan også gråte.
Når lekebilene hjemme hos oss slår seg, må de bli trøstet. Noen ganger blir politimotorsykkelen sulten, og da må den få mat. Og når bussen har vært med i badebalja og blitt våt, må den selvsagt tørkes med håndkle.

Det viktigste er ikke hva ungene leker med, men hvordan.

Foreldrene sin jobb
Lorentzen er enig i at det ikke er barnas lek som avgjør om det utvikler følelser.
– Barn som «bare» lekte med pinner da de var små har klart seg fint, og fått utviklet følelser de også. Så det er ikke om gutter leker med Barbie eller biler som avgjør om barnet vil kunne vise glede, sorg og empati. Det er foreldrenes jobb å sørge for at barna sine utvikler et bredt følelsesspekter, sier han.

Lorentzen mener altså at hvordan barna møtes emosjonelt er det avgjørende.

– Det viktigste er at foreldrene gir ungene et rikt liv, at de svarer på spørsmål og generelt at barna får god oppfølging, sier han.

Anbefaler hverken våpen eller Barbie 
Lorentzen mener det er viktig at foreldrene tar selvstendige valg når det gjelder hva de kjøper inn av leker til barna, men det er også viktig at de reflekterer over hvilke valg de tar, og at de ikke godtar alt lekeindustrien tilbyr helt ukritisk.

– Jeg ville for eksempel ikke kjøpe barbie-dukker til hverken datteren min eller til sønnene mine. Det er mulig å velge leker som i større grad utvikler barns kreativitet. Jeg håper heller ikke at barna blir fôret med våpen, sier kjønnsforskeren.

Dette er hva noen av Babyverdens forumbrukere mener om jenteleker og gutteleker:

«Her fikk guttungen dukke da han var liten. Jeg synes de har godt av å lære å leke med alt. Sies jo også at gutter som har hatt tilgang til dukker også blir mer omsorgsfulle enn dem som ikke har hatt tilgang til dukker.»

«Må vel innrømme at mine fire gutter stort sett har gutteleker, biler, traktorer, veldig mye traktorer-ekte bondegutter! Men hvis vi er hos søskenbarna, der det blant annet er dukker, leker gjerne fireåringen med det. Men jeg har ingen planer om å kjøpe dukker og barbiedukker og sånn. De har jo mulighet til å leke med jenteleker i barnehagen, så det får holde.»

«Ane leker masse med dukka si. Men også med traktoren og hun liker godt å se på biler og traktorer ute. Kommer aldri til å prøve å presse på henne Barbie eller My litle pony hvis hun vil heller leke med biler og Turtles.»

«Han liker vel best "gutteleker", men må innrømme det er det jeg har kjøpt mest til han og da.»

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: