For førstegangsforeldre kan babyens gråt og mimikk være mystisk og vanskelig å tyde. Men de fleste babyer har små forskjeller i gråtemønster, lydnivå og bevegelser som kan tolkes:

Jeg er sulten.
Dette er ofte den vanligste grunnen til at babyer gråter. Denne gråten har et ganske dypt toneleie og er rytmisk. Mønsteret kan være en kort gråtelyd, en pause, en kort gråtelyd osv. Lyden er ikke så høy som for andre typer gråt, men virker mer insisterende. Barnet kan også smatte med munnen, suge på fingrene og prøve å gape mot og suge på det som er nær munnen.

Jeg vil ha kontakt.
Gråt er en av de metodene barnet kan bruke for å få kontakt med og oppmerksomhet fra deg. Denne typen gråt er gjerne sutrete og høres kanskje ikke ut som ordentlig gråt. Babyen blir ofte stille med en gang den løftes opp. Jeg er trett. Dette er mer som en jamring som øker i intensitet. Den høres vanligvis litt nasal ut. Jeg har vondt. Denne gråten høres mer skremmende ut enn andre typer. Det er kraftig gråt i et høyt toneleie, og kan føre til at babyen nesten mister pusten og må ta en pause for å få den igjen før den fortsetter å gråte. Babyen vifter ofte med armer og bein, og det eneste som kan stanse denne gråten, er at smerten opphører.

Britiske spesialister i nevrologi sier at foreldre bør synge for barna sine hver eneste dag.

Jeg er syk.
Dette er en svak og sutrete gråt som pågår lenge. Den er ikke så skingrende som smertegråten. Vanligvis opptrer den sammen med andre symptomer på at babyen ikke føler seg bra. Babyen kan virke apatisk, være rød i ansiktet, ha dårlig matlyst, være varm eller ha diaré. Magesmerter kommer ofte til uttrykk ved at barnet krummer seg, fører beina opp mot brystet og vrir seg.

Jeg har kolikk.
Dette er en jevn, ganske rytmisk gråt i lavt toneleie som kan være vanskelig å roe. Det som ellers kjennetegner kolikk, er at gråtetoktene kan vare i timevis, og at de gjerne opptrer til samme tid hver dag, vanligvis om kvelden.

«Det er den gode følelsen når jeg rigger oss til med puter og pledd og en bok, og fylles med forventning om den fine stunden som kommer. Det aller beste med lesing er kosen».

Babypludring
Når babyen er mellom fire og åtte uker, vil den begynne å lage nye lyder. Først vil du høre gurgle- og pludrelyder som ser ut til å komme uten noen spesiell grunn, men snart vil du legge merke til mer bevisste lyder som rettes mot mors eller fars ansikt, en yndlingsleke eller en uro som beveger seg. For mange spebarn er det å oppdage sine stemmeferdigheter like spennende som en ny leke, og barnet vil mer og mer underholde seg selv ved å skape sin egen «forestilling». De første lydene er ofte vokallyder, mens konsonantene følger når barnet er fra fire til seks måneder.

Milepæler
VED SLUTTEN AV DENNE PERIODEN KAN MANGE BARN:
• gråte og pludre på forskjellige måter for å kommunisere ulike behov
• løfte hodet til 45 graders vinkel når de ligger på magen
• smile som respons til andre mennesker
• følge en gjenstand i bevegelse med begge øynene fokusert på gjenstanden
• føre hendene sammen
• vende hodet mot stemmer og lyder
• strekke seg etter gjenstander eller mennesker
• gråte mindre
• sove natten igjennom
(fem timer i sammenheng)


Lek og aktivitet:

Hermeleken: Ha mye øyekontakt med babyen din. Lag grimaser, strekk ut tungen, smil og le. Snart vil babyen begynne å herme etter deg. Barnet vil også selv ta initiativ ved å gjøre bevegelser og lage lyder. Bytt på det – du svarer babyen og babyen svarer deg. Et slikt samspill er verdifullt og noe av det morsomste babyen vet. Denne aktiviteten fremmer barnets sosiale ferdigheter og tilknytningen mellom dere.

Barn lærer enormt mye gjennom lek. Blir du med på leken, føler de seg også elsket. Derfor bør du leke med barnet ditt 15 minutter hver dag.

Noe å se på, lytte til og berøre: Babyen liker å se på uroer og fargerike billedbøker og å lytte til rolig musikk. La babyen se på ansiktet sitt i speilet eller røre ved myke leker og rangler, det fremmer sanseutviklingen.

Babygym/leketeppe: Legg babyen under en babygym (et stativ med hengende leker). Dette er et utmerket instrument for å utvikle barnets grov-motoriske og finmotoriske ferdigheter.

Ligge på magen: Å ligge en liten stund på magen med hodet løftet styrker babyens rygg- og nakke-muskler. Et teppe med fargerike leker i forskjellige materialer som kan klemmes på, har knapper som kan trykkes på eller speil babyen kan se seg i, gjør det interessant å ligge slik. Alle disse opplevelsene og sanseinntrykkene bygger opp barnets forståelse for tingene rundt seg. Husk at barnet alltid skal sove på ryggen.

Noe å lage lyd med: Myke rangler og leker som barnet kan klemme eller sparke på for å aktivere lys og lyder, er morsomt i denne alderen.

Les mer om barnets utvikling og barn og lesing på Gobokens blogg her.

Kilde: Barnets utvikling – Milepæler fra 0-6 år

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?