– Vi er blitt mer bevisste på hvordan vi inkluderer far helt fra starten av. Forskning viser hvor viktig dette er, sier Tone Kleppa Jåtten.
Helsesykepleieren møter oss sammen med kollega Nina Espedal på helsestasjonen i bydelen Hillevåg i Stavanger. Her møter de masse nybakte foreldre, men det første møtet er ofte hjemme hos familien.
– Vi forsøker å ha hjemmebesøk etter fødselen før far begynner i jobb igjen. Fra første møtet med far er vi bevisste på å henvende oss til ham direkte. Vi spør ham alltid hvordan han har det, og inviterer ham til å bli med på kontroller, sier Jåtten.
På helsestasjonen ser de at det ofte er fedre som har engasjert seg helt fra svangerskapet av, og som har vært med på svangerskapskontroller, som får en ekstra fin tid i permisjon.
– Det er selvsagt ulikt hvor stor mulighet og fleksibilitet fedrene har på sin arbeidsplass til å være med gjennom svangerskapet. Og hvor engasjerte fedrene er. Men dersom det er mulig, og de har lyst, kan det være med på å knytte tidlige, gode bånd mellom far og barn, sier Espedal.
Overgang for alle
Helsesykepleierne mener det er fint for fedre å kunne ha en lenger periode alene med barnet når de tar pappaperm. Men de ser også at det er en stor overgang for familiene.
– Ved 8-månederskontrollen pleier vi å snakke litt overgangen for familien når mor skal tilbake i jobb og far skal i pappaperm. Det er en stor overgang som endrer dynamikken i hele familien, og kan derfor være fint å være forberedt på. Det tar litt tid å gå seg inn i den nye hverdagen. Det er en sårbar fase for mor når hun ikke lenger får være sammen med barnet hele tiden, og far skal finne sin rolle hjemme, forteller de.
Ofte handler det om at far må få slippe til. Mange fedre opplever at mor kommer med lister og timeplaner, og de har ikke lyst til å «gjøre feil».
– Er fedre redde for at de skal gjøre «feil»?
– Mange føler nok veldig på at dette er mor sin arena, og har ikke lyst til å mislykkes. Mor kan bidra med mange fine råd, men det er viktig å la far få finne sin egen vei, sier Jåtten.
– Det er ikke én fasit på hvordan man skal være sammen med babyen, sier Espedal.
Helsesykepleierne tror det er viktig for begge foreldrene å anerkjenne at det kan være vanskelig i starten.
– Mens far skal finne sin plass, skal mor forlate den plassen hun har hatt de siste månedene. Kanskje stresser hun over hvordan barnet skal få i seg nok mat når hun ikke lenger er der. Kanskje vil ikke barnet ta flaske. Foreldrenes stress kan gjøre noe med dynamikken i familien, sier Jåtten.
I en ideell situasjon mener helsesykepleierne det er fint om man kan gjøre overgangene mykest mulig.
– Dersom man har anledning til det, kan det være fint med noen felles dager hjemme ved overgangen. At en gjør litt som ved barnehagestart. Da kan far venne seg gradvis til tilværelsen hjemme, mens mor kan gå fra barnet uten å være borte en hel dag med en gang, sier de. Men forstår at verden ikke alltid er ideell, og at permisjonen ofte er en kabal som skal løses – også økonomisk.