Man vet fremdeles ikke nøyaktig hva som forårsaker PCOS, men man antar at det kan være flere årsaker. Det kan også forklare hvorfor kvinner har så ulike symptomer på sykdommen.

Sist oppdatert: 18. april 2005

Det forskes mye på sykdommen, og man er opptatt av å finne en genetisk sammenheng selv om den kanskje bare en én av mange faktorer som eventuelt kan føre til sykdommen. Man antar at også kosthold, livsstil og miljøgifter kan virke inn på hvorvidt en kvinne får PCOS eller ikke.

Men sykdommen ser ut til å ha en viss genetisk faktor. Ofte har flere eller alle kvinner i familien PCOS, og man regner at risikoen for at mor, søster eller datter også har PCOS er 50 prosent. Noe bevis på at sykdommen er genetisk har man ikke per i dag.

En uvanlig stor andel av kvinner med PCOS er overvektige. Og forskere mener det kan være sammenheng mellom sykdommen og kroppens evne til å produsere insulin. Siden en del kvinner med PCOS produserer for mye insulin, kan det hende dette påvirker eggstokkene til å lage for mye mannlige hormoner (androgener). Dette kan føre til kviser og uren hud, økt hårvekst på uvanlige steder på kroppen (hvor menn ofte har mye hår – for eksempel i ansiktet, på brystet og magen), vektøkning og manglende eggløsning.

Symptomene på PCOS forårsakes av hormonell ubalanse i noen (eller alle) av hormonene som styrer menstruasjonssyklusen. Ubalansen skyldes gjerne for høye nivåer av LH (lutiniserende hormon), androgener (mannlige hormoner) og østroget, og/eller for lave nivåer av FSH (follikelstimulerende hormon) og progesteron.

Det viktigste mannlige hormonet er testosteron og produseres i alle kvinners eggstokker. Det omdannes til østrogen, som er det viktige kvinnelige hormonet. Kvinner med PCOS produserer gjerne for mye testosteron.

Egentlig er det feil å si at testosteron er et mannlig hormon. Både kvinner og menn trenger det, men menn produserer ti ganger så mye.

Les mer om:

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelHva er symptomer og kjennetegn på PCOS?
Neste artikkelEr PCOS farlig?
DEL