Hvordan stilles diagnosen PCOS, og hva blir veien videre?

Sist oppdatert: 18. april 2005

Hvordan stille diagnosen?
Det finnes ikke en enkelt metode for å diagnostisere PCOS. Legen noterer gjerne ned sykdomshistorien, foretar en helsesjekk – gjerne også en ultralyd av eggstokkene og hormonnivåene sjekkes. Blodsukker og glukosenivåer sjekkes ved blodprøve. Dersom prøvene tyder på unormalt høye nivåer av mannlige hormoner, kan det bli aktuelt for legen å se nøyere på områdene med ekstra hårvekst. En underlivsundersøkelse kan gi et hint om sykdommen dersom eggstokkene er større eller hovne på grunn av de mange cystene. Ved innvendig ultralyd kan man lete etter cyster i eggstokkene. Ofte sjekkes også livmorslimhinnen (endometriet) for en tykkere hinne – dette gir tegn om uregelmessige menstruasjoner.

Enkelte blir også henvist til gynekolog eller endokrinolog (spesialist på hormonsykdommer).

Hvordan behandles PCOS?
Det finnes behandling, men ingen kur mot PCOS. Og det er viktig at sykdommen behandles. Formen for behandling må tilpasses den enkelte kvinne, og avhenger av hvorvidt kvinnen ønsker barn eller ikke. Her er noen typer behandling:

P-piller
For kvinner som ikke ønsker å bli gravid, kan p-piller hjelpe til å regulere menstruasjonssyklusen. Da reduseres produksjonen av mannlige hormoner og blant annet kvisene blir borte. Denne typen behandling kan være grei en stund, men virkningen uteblir så snart man slutter å bruke pillene. P-piller sørger også for at livmorslimhinnen støtes ut slik at risikoen for kreft i denne slimhinnen minker.

P-pillen Diane er mye brukt ved PCOS.

Diabetesmedisin
Forskning tyder på at medisiner brukt til behandling av diabetes også kan hjelpe mot PCOS. Medisinen Metformin påvirker måten insulin regulerer glukosenivåene og minker testosteron produksjonen. Hårveksten minkes og etter hvert begynner gjerne kvinnen å få eggløsning igjen. Medisinene fører ikke til utvikling av diabetes.

Fruktbarhetsmedisin
Manglende eggløsning er det viktigste elementet som fører til infertilitet hos kvinner med PCOS. Ved infertilitet kan man stimulere eggløsning med ulike preparater. Kvinner med PCOS har større sjanse for å bli gravid med flerlinger i slike tilfeller, og i noen tilfeller blir derfor assisert befruktning alternativet for å utelukke trillinger og firlinger. Diabetesmedisin kan tas samtidig med fruktbarhetsmedisiner.

Anti-androgener
Anti-androgenene kan blokkere for effekten av androgener (mannlige hormoner) og kan redusere uønsket hårvekst og uren hud/kviser.

Medisiner mot uønsket hårvekst eller ekstra mannlige hormoner
Hos kvinner som ikke ønsker å bli gravid finnes det medisiner som kan redusere den uønskede hårveksten. Blant annet har enkelte typer blodtrykksmedisin vist å påvirke de mannlige hormonenes påvirkning på hårveksten. Også preparater brukt av menn mot håravfall skal hjelpe. Det er imidlertid svært viktig at slike medisiner ikke brukes under svangerskapet, da de kan påvirke fosteret, særlig guttefostre. Elektrolyse og laserbehandling er effektige metoder å kvitte seg med uønsket hårvekst.

Operasjon
Operasjon er normalt ikke det første alternativet ved behandling av PCOS. Det er likevel mulig å utføre lapraskopi (kikkhullsoperasjon) hvor man brenner små hull i eggstokken. Dette minker produksjonen av mannlige hormoner og fører til at kvinnen får eggløsning igjen. Operasjon medfører imidlertid en risiko for arrvev på eggstokkene. Effekten er gjerne midlertidig, kanskje bare noen måneder. Behandlingen har ingen påvirkning på uønsket kroppshår eller tegn til skallethet.

Sunn kroppsvekt
Å holde en sunn kroppsvekt kan hjelpe kvinner med PCOS. Siden overvekt er et vanlig problem for kvinner med denne sykdommen er det ekstra viktig å følge en riktig diett og kombinere med fysisk aktivitet. Da vil glukosenivåene synke og bruken av insulin bli riktigere. På denne måten kan menstruasjonssyklusen komme tilbake til det normale. Aller helst bør BMI (kroppsmasseindeksen) være under 28.

Et anbefalt tiltak for å gå ned i vekt er å spise minst mulig mat som stimulerer insulinproduksjonen. Spis derfor minst mulig at mat som inneholder sukker, og stivelse (pasta, ris, poteter, brød mm.). Dette gjelder hovedsakelig for kvinner som har PCOS og/eller insulinresistens.

Alternativ medisin
Mange kvinner har merket bedring i symptomene etter behandling med alternativ medisin, enten alene eller samtidig med medisinsk behandling. Det finnes mange typer alternativ medisin å velge mellom, og blant annet akupunktur og homøopati har vist gode resultater. Felles for dem er gjerne at de ikke tilbyr en umiddelbar bedring, men kan føre til varig bedring ved langvarig behandling. Dessverre varierer suksessratene. Husk å sjekke at terapeuten er sertifisert. Det er også en klar fordel at han/hun har kjennskap til PCOS.

Les mer om:

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelPCOS før og under svangerskapet
Neste artikkelBruke tøymykner på babyens klær?
DEL