Økonomi, rettigheter og stønaderLønner det seg å kjøpe barneutstyr fra utlandet?

Lønner det seg å kjøpe barneutstyr fra utlandet?

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Karlin Moen, kommunikasjonsrådgiver, Norsk Familieøkonomi 3132 Sist oppdatert 02.12.20
Dette må du være klar over før du kjøper varer fra utlandet. Det er ikke sikkert at du har gjort et så stort kupp som du trodde.

Med et barn kommer også behovet for mye utstyr, og det kan fort bli dyrt å skulle kjøpe mye nytt på kort tid. Mange velger å bestille varer over nett fra utlandet, fordi varer som barnevogn og lignende ofte er billigere i andre land enn Norge. Likevel må du være oppmerksom på ekstra kostnader som følger med når varer må fraktes fra et annet land.

Etter innføringen av de nye VOEC-reglene (VAT On E-commerce) 1. april 2020 må du fremdeles i de aller fleste tilfeller betale importavgifter bestående av moms, importtoll og eventuelt fortollingsgebyr. Unntaket gjelder ved handel i utenlandske nettbutikker som er registrert i VOEC-ordningen. Registrerte butikker krever inn 25 prosent norsk moms når du handler hos dem, og man er da unntatt for toll. Dette gjelder for varer med verdi inntil 3 000 kroner. Sendingens totalverdi kan overstige denne grensen så lenge hver vare har en verdi under 3 000 kroner. Vær oppmerksom på at det her finnes unntak for noen varer: næringsmidler (mat, drikke, kosttilskudd og vitaminer) samt varer med restriksjoner eller særavgifter.

Toll
De fleste varene som bestilles fra utlandet er tollfrie uavhengig av om butikker er registrert i VOEC-ordningen eller ikke, men dersom du bestiller klær fra en nettbutikk som ikke er registrert må du betale både toll, moms og fortollingsgebyr når du skal hente ut pakken. Med unntak av toll, gjelder det samme dersom du handler barneutstyr fra en butikk som ikke er registrert. Dersom Posten fortoller for deg, må du betale 149 kroner (forenklet fortolling). Har varen en verdi over 3 000 kroner, må du betale 299 kroner til Posten per sending. For barnevognen vil prisen nå være 12 799 kroner. På Tolletatens importkalkulator kan du beregne omtrentlig hvor mye moms, toll og fortolling du må betale for hele sendingen.

Fra 1. april 2020 og inntil videre, gjelder en overgangsordning med deklarasjonsfritak for sendinger med verdi under 350 kroner inkludert frakt fra nettbutikker som ennå ikke er VOEC-registrerte. Det betyr altså at Posten ikke fortoller sendinger med verdi inntil 350 kroner inntil videre, og disse vil leveres i postkassen eller på postkontor uten at du trenger å betale importkostnader.

Trygg handel
For å gjøre import tryggere, kan du ta enkelte forholdsregler. For det første anbefales det å benytte kredittkort når du betaler, fordi du da er sikret ved konkurs eller ikke leverte varer. I tillegg kan det være lurt å benytte deg av nettbutikker du kjenner til, eller som du har hørt andre har hatt en god erfaring med.

Les også: Bruk sunn fornuft og kredittkort

Sjekk moms
Til slutt bør du også sjekke om du må betale utenlandsk moms, i tillegg til norsk moms. Noen nettbutikker slipper å pålegge varer moms, ved andre tilfeller kan du få tilbakebetalt momsen. Dersom du bestiller flere varer bør du, om mulig, krysse av for at varene skal sendes samlet, hvis ikke kan du risikere å betale flere fortollingsgebyrer.

Når du bestiller en vare fra en utenlandsk nettbutikk nytter det altså ikke å bare se på varens prislapp. Du bør sjekke VOEC-registeret, og må regne med frakt, moms og fortollingsavgift. Men selv om du importerer varer, kan du spare mye penger. Dersom vognen i eksempelet kostet 15 000 kroner i Norge, ville du ha spart 2 201 kroner på å kjøpe varen fra utlandet. Husk at du må ta hensyn til valutakurs, og at prisene kan variere deretter.

Lykke til med netthandelen!

Bloggen er publisert i samarbeid med norsk Familieøkonomi

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: