Norske kvinners fruktbarhet er på vei ned, for tredje år på rad. Nå får hver kvinne i snitt 1,85 barn. Både Island og Sverige er mer produktive enn oss.

Sist oppdatert: 18. april 2013

I fjor ble det ifølge Statistisk sentralbyrå født 60 300 barn. Det var omtrent like mange som året før. En gledelig nyhet er at antallet dødfødte var historisk lavt. Bare i 2005 var det færre dødfødsler enn i 2012.

Er du gravid? Finn terminen din her!

Kvinnene er mest fruktbare
Tidligere var kvinnene i alderen 25-29 år de som fikk flest barn, men i fjor var det kvinnene mellom 30 og 34 år som var mest produktive. Særlig kvinner mellom 35 og 39 år får flere barn enn før. Gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende var 28,5 år for kvinner og 31,2 år for menn, det er en svak oppgang fra året før.

I snitt føder hver kvinne 1,85 barn. Men kvinner får flere barn enn menn. Hver mann i fruktbar alder får nå i snitt 1,68 barn. En forklaring kan være at noen menn får barn med flere kvinner.

Les også: Nybakte fedre føler seg mer sexy

Varierende fruktbarhetstall
Fruktbarhetstallet holder seg ikke jevnt, det har sine topper og bunner. For eksempel var det veldig høyt på begynnelsen av 1970-tallet hvor hver kvinne i snitt fikk 2,73 barn. Men bare et drøyt tiår senere var det en historisk bunn med bare 1,66 barn per kvinne. Ser vi på det siste tiåret var det en bunn i 2002 og en topp i 2009.

Sammenlignet med våre naboland er det bare danskene som får færre barn enn oss. De hadde samlet fruktbarhetstall på 1,76 i fjor. Sverige hadde 1,90 og Island hele 2,02.

Les også:

Hvor vondt er det å føde?

Hadde menn klart en fødsel?

Mest fruktbare i sør-vest
Det er kvinnene i Agder og Rogaland som er mest fruktbare, mens de i Oslo, Akershus og på sør-østlandet var minst fruktbare i fjor. Til sammenligning får en rogalending 2,04 barn, mens en vestfolding får 1,72 barn.

Liten økning i flerfødsler
Det var 1000 tvillingfødsler og 18 trillingfødsler i fjor. Det betyr at 1,71 prosent av fødslene var flerfødsler. Det er en liten økning fra året før.

Les også: Ultralydvideo: Overraskelse! Det er to!

Stadig flere samboende foreldre
Andelen nyfødte med samboende foreldre øker jevnt og trutt. I et tiårsperspektiv har andelen økt med 21,8 prosent. Endringen fra 2011 til 2012 var på 1,6 prosent. Flest samboende foreldre er det i Nord-Trøndelag, mens den største andelen gifte foreldre er bosatt i Vest-Agder. Størst andel alenemødre var det i Finnmark.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSusan blødde hver fjerde uke i graviditeten
Neste artikkelMå søsken dele alt?
DEL