Tøybleier er ikke som de en gang var. Langt i fra! Dagens tøybleier fås i et utall, trendy varianter. På tide å kvitte seg med fordommene?

Sist oppdatert: 18. august 2009

Janne Sørheim med forloveden Morten, og Milla 1 1/2 år. Janne har fått med seg 4-5 i omgangskretsen til å begynne med tøybleier.  – Jeg holder fortsatt på med ”rekrutteringen” og mange veninner som ikke har barn sier de kunne tenke seg å prøve det når de får barn selv.

Myke, behagelige og like sikre som vanlige bleier. Tøybleiene som du kan bruke om og om igjen, ser ut til å ha fått en renessanse. Særlig på nettet finner du et enormt utvalg i både typer, størrelser og ikke minst; farger og mønstre.

Når det er sagt, er vel ikke utseendet det avgjørende når foreldre skal velge bleie. Mange bleier skal skiftes og en vil ikke bruke all verden med tid på det heller. Babyverden har spurt en ”tøybleie-mamma” om hvordan hun opplever å bruke tøybleier.

 

 

Sponset start

– Hvorfor begynte du med tøybleier?

  

– Etter at jeg fikk barn, ble jeg mer miljøbevisst. Vi kildesorterer plast, papp, papir, metall, glass, i tillegg til at vi har egen kompostbinge. Siden vi bruker tøybleier, har vi også redusert restavfallet betraktelig. Jeg tror det er viktig at hver enkelt tar et tak for miljøet. Hvis alle tenker at det ikke hjelper at «bare» de gjør det, så skjer det ikke noe heller! Sier Janne Sørheim. Hun bor i Bergen og er mamma til Milla på snart 1 ½ år.

Janne begynte med tøybleier på Milla da hun var tre måneder. Via en veninne fikk hun kjennskap til ordningen renovasjonsselskapet i Bergensområdet har; nemlig sponsing av 1000 kroner dersom en kjøper tøybleier. Flere steder i landet finnes lignende ordninger.

– Dette hadde jeg aldri hørt om, og selv om jeg var litt skeptisk, så bestemte jeg meg for å prøve det. Det er jeg veldig glad for nå. Det er vel så lett å bruke som «vanlige» bleier. Det eneste er at man må vaske de. Men samtidig slipper jeg å belaste miljøet med 1 tonn ikke-resirkulerbart materiale.

– Ikke mer arbeid

          

Og så veldig mye mer arbeid er det heller ikke. Bleiene må riktig nok vaskes, men med spesielle ”våtbagger” kan mange bleier samles opp før vaskemaskinen settes på. Våtbag er også en nødvendighet når en skal ut av huset eller når barnet skal være i barnehage/hos dagmamma. Og barnehageansatte/dagmammaer har ingen grunn til å være skeptiske; det er like enkelt å skifte en tøybleie og det tar ikke lengre tid.

– Jeg har innkjøring i barnehagen denne uken, og de har vært veldig greie og tar opplæringen kjempeflott! Ped. lederen har kommentert at hun synes våre bleier har bedre passform, og at de gir bedre bevegelighet. De våte bleiene legger de i en wetbag, som jeg tar med hjem hver dag. Jeg er den eneste i barnehagen som bruker tøybleier, det syntes jeg er veldig synd. Men jeg har vist noen foreldre der hvordan en «nymotens» tøybleie ser ut,og de ble veldig overrasket. En av de skal straks ha nestemann,og tenker på å kjøpe inn tøybleier til den nye babyen og storebroren hans etter å ha sett mine bleier, forteller Janne.

Ingen avføring i vaskemaskinen!
– Må en skifte hyppigere når en bruker tøybleier?

–  Nei. De brukes på akkurat samme måte som de tradisjonelle. Jeg bruker cirka 3-4 bleier, pluss nattbleien, per dag. Det er også lurt å bruke noe som heter rispapir, som tar opp avføringen. Dette hiver man rett og slett i do, forklarer Janne.

Og dermed slipper man noe somme bekymrer seg for; bæsj i vaskemaskinen! For å få bort avføring kan man også skylle bleien i kaldt vann, eller legge bleiene i en bøtte med kaldt vann. Selv bruker Janne et kaldskylling-program på vaskemaskinen, før hun setter på vanlig vask.

Halve prisen

Et raskt søk på de ulike nettstedene som selger tøybleier, kan gi den uvitende bakoversveis når man ser på prisene. Det er imidlertid ingen tvil om at tøybleier lønner seg – også økonomisk. Papirbleier i tre år koster om lag 12-13 000 kroner. Dersom en heller velger tøybleier, bruker rispapir og innlegg, og vasker bleier hver tredje dag, kommer man i mål med rundt 6000 kroner. Bruker man tøybleier som på gamlemåten – gaskluter og hjemmestrikket ullbukse utenpå – sparer man enda mer.

 

 

        

 – Så man har mye å spare! Og hvis man bruker de samme bleiene til neste barn, kommer jo disse utgiftene til å halveres! Vi har for det meste one-size bleier der man knepper opp knappene etter hvert som babyen vokser. Det går også fint an å kjøpe tøybleier brukte – en kokevask og de er som nye.  Jeg har både nye og brukte bleier – man kan finne masse fine bleier f. eks på finn.no. Å kjøpe nye tøybleier er et dyrt engangsutlegg, men over tid er det uten tvil det mest lønnsomme, sier Janne.

– Tøybleier mest miljøvennlig

Kritiske røster har forkastet tøybleienes fortreffelighet og hevdet at miljøgevinsten forsvinner i vaskemaskinen. Organisasjonen Grønn Hverdag avviser dette:

– Tøybleier er mest miljøvennlig dersom man vasker bleiene på maskimalt 60 grader og henger dem opp til tørk. Gjenbruk og arving er også med på å styrke den miljømessige gevinsten, sier daglig leder Tone Granaas i Grønn Hverdag til Babyverden.
Janne mener tøybleier også har andre fordeler, utover at de er bra for miljøet og familieøkonomien.

– Mange tøybleie-barn slutter også tidligere med bleier, siden de faktisk kjenner at de har gjort på seg. Milla har gått på potte siden hun var 6 måneder, og nå sitter hun på do-ring og gjør både det ene og det andre.

  
For mer informasjon:
www.tøybleier.no
www.gronnhverdag.no
www.bleieboden.no
www.hippehippo.no
 

    
                

 

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?