Forbrukerrådet har testet 35 av solkremene på markedet. Bare én av tre får smilefjes på alle testkriterier.
– Jeg er skuffet over at verstingene fra i fjor, er verst i år igjen, sier Forbrukerrådets direktør Randi Flesland til Babyverden.

Sist oppdatert: 2. juni 2015

Hele 24 solkremer får «rødt, surt fjes» på ett eller flere kriterier. Det får de fordi de inneholder hormonforstyrrende stoffer, allergifremkallende parfymestoffer eller kjemikalier i nanoform.  

– Dette er stoffer som forbrukerrådet lenge har etterlyst strengere regulering av, men som likevel finnes i kosmetikk og andre forbrukerprodukter, sier Randi Flesland i en pressemelding fra Forbrukerrådet.

Hun understreker at det er fullt mulig å lage solkrem uten stoffer som kan være helseskadelige, fremkalle allergi eller som det finnes for lite kunnskap om.Til Babyverden sier hun at Forbrukerrådet er spesielt opptatt av at barn og gravide skal unngå disse stoffene i solkremene de bruker.

Skeptisk til flere barnesolkremer
Av de fjorten solkremene i testen som er ment for barn, får bare fem smilefjes på alle kriterier.

– Det er spesielt uheldig at solkremer ment for barn inneholder hormonforstyrrende stoffer, i tillegg til andre kjemikalier som gir grunn til bekymring, sier Flesland.

Alle fakta om gjennomføring av testen kan du lese i faktaboksen nederst i artikkelen.

Les også: 
Solkremtesten 2014

Hvordan smøre solkrem på et lite barn

Verstinger
Testens verstinger er to bestselgerkremer fra Nivea, som begge får surt fjes på alle tre kriterier. Det er Nivea Sun Lotion og Nivea Sun Kids Swim and Play.

Se hele tabellen med resultatet av årets solkremtest her 

Forbrukerrådet oppfordrer til generell føre var-tankegang, spesielt når det gjelder produkter som brukes av barn og unge.

– Det er grunn til å være skeptisk til både hormonforstyrrende stoffer, enkelte parfymestoffer og kjemikalier i nanoform i solkrem. Det finnes for lite kunnskap om hvor trygt det er å spraye eller smøre dette på huden, sier Flesland.

– Vi kan ikke akseptere at det finnes stoffer forbundet med risiko i hverdagsprodukter som solkrem. Det er helt uakseptabelt at forbrukere skal bære risikoen på vegne av bransjen, sier hun.

Les også: 
Dette bør alle foreldre vite om sekundær drukning

Drukning ser ikke ut som drukning

Slik unngår du forgiftninger i sommer

Elleve får smilefjes
– Møt sommeren med et smil, og bruk samtidig forbrukermakten din, oppfordrer Flesland.

Hun oppfordrer forbrukere til å velge solkrem som får smilefjes i testen.

– Det er god grunn til å være positiv til elleve av solkremene, fordi disse får «grønt smilefjes» på alle tre kriterier. Det betyr at de verken inneholder hormonforstyrrende stoffer, allergifremkallende parfyme eller nanostoffer.

Dette er solkremene som får smilefjes på alle tre kriterier: • Vichy capital Soleil Spray Enfants (for barn)
 • Dermica Kids Solkrem (for barn)
 • Dermica Kids Solspray (for barn)
 • Eucerin Kids Sunspray (for barn)
 • Garnier Ambre Solaire Resisto Swim Kids (for barn)
 • Vita Harmoni vannfast solkrem 15
 • Vita Harmoni vannfast solkrem 30
 • Cosmica Sun Milk light formula 20
 • Cliniderm light & matifying
 • Cliniderm Caring protection sun lotion
 • Cliniderm Ultra Light Sun Milk

Dette er solkremene som får "rødt, surt fjes" på ett eller flere kriterier i testen:

Om testen:

Alle produktene ble kjøpt inn i norske dagligvarebutikker, apoteker og parfymerier i perioden 1. april til 15. mai 2015.

Forbrukerrådet har kontrollert ingredienslisten på produktene, og deretter kategorisert dem. Produkter som inneholder stoffer på EUs kandidatliste over hormonforstyrrende stoffer er tildelt surt fjes. Det gjelder også produkter som inneholder stoffer med de mest allergifremkallende parfymestoffene som tillates i kosmetikk. Produkter som inneholder kjemiske stoffer i nanoform har også fått surt fjes i testen.

 • 11 av kremene inneholder ett eller flere hormonforstyrrende stoffer
 • 8 av kremene inneholder ett eller flere allergifremkallende parfymestoffer
 • 15 av kremene inneholder ett eller flere stoffer på nanoform
 • 2 av kremene (begge fra Nivea) inneholder skadelige stoffer fra alle de ulike stoffkategoriene.

Hormonforstyrrende stoffer
Hormonforstyrrende stoffer mistenkes å være helseskadelige, og forskere frykter at de kan gi økt risiko for sykdommer som ulike kreftformer, fedme, diabetes 2 og nedsatt fruktbarhet.
Allergifremkallende parfymestoffer
Allergi er blitt en svært vanlig lidelse som øker i omfang. De mest allergifremkallende parfymestoffene er det pålagt å merke på kosmetikkproduktene. Hvis man først blir allergisk mot et kjemikalie, kan det bli en livslang plage som forverres over tid og ved gjentatt eksponering.

Kjemikalier i nanoform
Kjemikalier i nanoform brukes i kosmetikk og en rekke andre forbrukerprodukter uten at man vet tilstrekkelig om mulige skadelige helseeffekter. Det er svært begrenset kunnskap om langtidsvirkninger av nanostoffer. Og det er mangelfull kunnskap om hva som skjer når stoffene påføres skadet hud ellersår hud.

Liste over stoffene som er funnet i testen

Forbrukertips:

 • Kjøp svanemerket solkrem. I tillegg til å ta hensyn til helse og miljø generelt har disse vært testet for både parfyme, allergifremkallende stoffer og hormonforstyrrende stoffer.
 • Last ned Forbrukerrådets hormonsjekk-app på Google play eller App store og skanne kremen for hormonforstyrrende stoffer når du skal handle kosmetikk, så unngår du hormonforstyrrende stoffer.
 • For å unngå allergifremkallende parfymestoffer, kjøp produkter uten parfyme.
 • Stoffer på nanoform skal merkes i all kosmetikk. I ingredienslisten på solkremen skal det derfor stå nano bak alle kjemikalier i nanoform.
 • Hvis du har valget- kjøp heller krem enn spray, så unngår du å puste inn kjemikalier.
 • Soltips: Nyt sola, men bruk solkrem for å unngå å bli solbrent.

  Kilde: Forbrukerrådet 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelNår barnet har vondt i tissen
Neste artikkelLitt blanda følelser rundt det å være gravid
DEL