En barnehageansatt i Florida, USA, mistet jobben for å ha forlatt sovende barn. Brannvesenet fraråder folk fra å leke helt.

Sist oppdatert: 29. juli 2013

Da Michelle Hammack luktet brent kylling fra klasserommet ved siden av der hun var og passet på barn som sov, løp hun bort for å slukke brannen, som hadde oppstått inne i ovnen. Idet hun åpnet ovnen gikk brannalarmen av, og Hammack løp tilbake til barna og fikk dem ut i sikkerhet.

Se hele nyhetsinnslaget nederst i artikkelen.

Les mer: Slik kan du forhindre brann i ditt hus
Førstehjelp på barn
Drukning ser ikke ut som drukning

Skulle ikke forlatt barna
Mens kollegene talte barna, tok Hammack en ekstrarunde inne for å se om det var noen barn igjen. Hun så da at det brant kontrollert inne i ovnen, og hun klarte å slukke den – før brannmennene kom.

Men i stedet for en takk, fikk hun altså sparken.

– Jeg ga henne sparken fordi hun forlot rommet. Selv om barna sov, skal det alltid være en voksen der, sier eieren av barnehagen, Olga Rozhaov, til Action News Jax.

Les mer: Brannsikring av hjemmet

Hun mener Hammack brøt vanlig prosedyre da hun forlot de sovende barna, og ville ha sparket igjen om det hadde skjedd.

Hammack står på sitt, og sier at brannen kunne vært enda verre dersom hun ikke hadde klart å slukke den. Hun synes det er urettferdig at hun nå har mistet jobben.

Når brann oppstår:

  1. Varsling – hvilke hjelpemidler har jeg/vi som skal varsle om brann raskest mulig?
  2. Rømning – hvor kan jeg/vi rømme, og finnes alternative rømningsveier?
  3. Slukking – hva har jeg/vi tilgjengelig for å slukke en brann i startfasen?

Kilde: Brann- og redningsetaten, Oslo kommune


Ikke lek helt
– Man må ikke utsette seg selv for fare. Det viktigste når det oppstår en brann er å få ut personene som er i huset, og lukke vinduer og dører på veien ut – for så å ringe brannvesenet, sier Eira Kamhaug, informasjonskonsulent i Asker og Bærum brannvesen.

Konstituert brigadesjef i Brannvesenet Sør-Rogaland, Frank Bøgild, er enig i at man ikke må utsette seg selv for farlige situasjoner.

– Første prioritet er å redde liv og helse. Alt annet er materielle ting som i stor grad kan bli erstattet. En brann utvikler seg ufattelig fort – fortere enn folk er klar over, sier Bøgild. Han minner om at de fleste som dør i brann, dør av røyken.

Kamhaug sier at hva man skal gjøre når man oppdager en brann varierer fra situasjon til situasjon.

Les mer: Dette gjør du med brannskader!

– Hvis brannen kan slukkes lett med et ullpledd, brannteppe eller ved å ta ut en stikkontakt, så gjør det, sier hun og presiserer at man ikke må leke helt hvis en føler seg redd og usikker.

Både Kamhaug og Bøgild anbefaler at man har hatt brannøvelse for å være best mulig forberedt om det skulle oppstå brann.

– Brannvesenet anbefaler alle å gjennomføre brannøvelse i hjemmet minst en gang i året, sier Kamhaug.

Bøgild sier at det er viktig å ha gode røykvarslere, som varsler tidligst mulig. I tillegg må det være to rømningsveier fra soverommet.

Hva synes du om artikkelen?