I 6 uker har vi fulgt Siljes kamp på NRK. Kampen om å beholde lille William inne i magen litt lenger. Allerede i uke 15 lakk hun forstervann, og Silje var livredd for å miste enda et barn. Les Siljes tøffe og rørende historie.

Sist oppdatert: 10. oktober 2007

Det er mange som har holdt fingrene krysset for Silje Ulvestad og mannen Magne de siste ukene. I serien Jordmødrene på NRK ble vi gjennom flere episoder kjent med Silje som tålmodig, men bekymret ventet på at ukene skulle gå.

Det var dessverre ikke første gang Silje opplevde tidlig vannavgang. I 2004 var Silje gravid. Gleden var stor! Endelig skulle Heine bli storebror. Fem måneder ut i graviditeten gikk fostervannet, og Silje fikk beskjed om at det var svært liten sjanse for at det kunne gå bra. Det var bare fokus på alt det negative, sier Silje. Silje og Magne så ingen utvei, og valgte å avslutte svangerskapet.

Året etter ble Silje gravid igjen. Men nok en gang ble gleden snudd til sorg. Lille Vetle kom til verden bare 17 uker gammel. Også denne gangen gikk vannet så altfor tidlig.

Et siste forsøk
Selv etter å ha mistet både Vilde og Vetle, samt to spontanaborter, fant Silje og Magne styrken til å forsøke igjen.

– Jeg har alltid visst at jeg skulle få et barn til, men jeg skjønte at det ikke kommer med mindre vi prøver en gang til. Da vannet lakk i uke 15 tenkte jeg at det er nå eller aldri! Hadde det ikke gått bra denne gangen ville jeg ikke forsøkt igjen. Jeg hadde nådd grensa for hva jeg kunne orke.

Det var ingen grunn til at det skulle skje igjen. Silje vet at det var blødninger som forårsaket vannavgangen, men ingen vet hvorfor blødningene har oppstått. Etter Silje hadde vært gjennom dette to ganger tidligere, hadde hun gjort grundig research. Hun fant ut at det faktisk var et alternativ til å avslutte svangerskapet. Og denne gangen var hun ikke i tvil om hva hun skulle gjøre!

– Egentlig få tunge dager
Etter nok en vannavgang i uke 21 ble Silje lagt inn på sykehuset i Drammen. I åtte hele uker lå hun stille i sengen på sykehuset. En uutholdelig tanke for mange, men Silje klager ikke.

– Det var egentlig veldig få tunge dager. Jeg hadde bestemt meg for å være positiv, og det klarte jeg. Jeg kom inn i en viss rutine med måltider og kontroller. Det ble selvsagt også mye lesing og TV. Jeg var faktisk bare oppe av senga hvis jeg skulle på do eller dusje.

Mens William pludrer fornøyd i stolen sin forteller Silje at hun er veldig fornøyd med oppfølgingen hun fikk fra jordmødrene. Spesielt jordmor Olaug var ofte innom, og tok gjerne Silje med på en trilletur ned i kiosken. Sønnen Heine var ikke så ofte på besøk. Det var et bevisst valg fra foreldrenes side.

– Heine har jo også opplevd at jeg har mistet før. Vi ønsket ikke noe fokus på at jeg lå på sykehuset. Men han tenkte nok likevel sitt, og holdt god avstand de gangene han var innom. Vi fortalte han at babyen ikke hadde det så bra i magen, så jeg måtte være på sykehuset så noen kunne passe på. Det gikk seg til etter hvert.

Første møte med William
31. oktober i 2006 kom William til verden. Han ble født i uke 28, og som vi så på TV ble Silje fraktet fra Drammen til Rikshospitalet rett før fødselen. Det første Silje hørte fra William var et lite klynk. Takk og pris, da fungerer lungene, var det første hun tenkte.

– William ble lagt i fotenden av sengen min, slik at jeg kunne se han da de klippet navlestrengen. Så tok de han
vekk.

Silje ba Magne gå etter for å ta et bilde slik at hun hadde noe å se mens de ventet. Det tok fem timer før de fikk se William igjen, og Magne syntes det var lenge å vente.

– Jeg tenkte så mye rart mens han var borte. Men først og fremst tenkte jeg at nå har jeg gjort jobben min. Nå er det noen andre som må gjøre sin jobb. Jeg klarte å holde meg tålmodig, og tenkte at han kommer når han er klar.


De neste seks ukene ble tilbrakt på Rikshospitalet, før de vente tilbake til sykehuset i Drammen. Å ha William på nyfødt intensiv er det tøffeste jeg noen gang har oppplevd, sier Silje. Den første tiden måtte hun opp i løpet av natten for å pumpe seg, men William lå ikke på rommet hennes. Jeg fikk jo faktisk mer søvn enn de fleste andre nybakte mødre, ler hun mens hun henter William fra under bordet hvor han forsøker å rive ned duken.

Selv om hun savnet hjemmet sitt var det ikke bare glede å skulle reise fra sykehuset. Silje var livredd da dagen kom, men selv med mye utstyr og overvåkning ble hun raskt vandt til den nye hverdagen. Det går bra med William som snart fyller ett år. Han ruller rundt på gulvet, lager herlige lyder, og er blid og fornøyd.

Om å være med på TV-serien
Silje var ikke klar over at NRK filmet på sykehuset, men Magne hadde fått det med seg, og gjorde Silje forberedt på at de kanskje kom til å spørre henne. Hun hadde allerede bestemt seg for å gå ut med historien om William uansett hvordan det kom til å ende, derfor takket hun ja til NRKs forespørsel.

De fikk på forhånd se alle sekvensene de var med i, så det var ingen stor overraskelse å se det på TV. – Jeg klarer ikke forestille meg at andre faktisk sitter og ser på serien, det føles så rart. Men jeg er veldig fornøyd med at folk får vite mer om vannavgang.

Det er du som bestemmer
Silje er ikke spesielt fornøyd med informasjonen hun fikk i de første svangerskapene med for tidlig vannavgang, og bedyrer at man ikke skal la seg presse av leger.

– Det er du som skal bestemme, og det skal du være veldig klar over. Selv om legene kan være veldig negative er det til syvende og sist ditt valg. Hvis du har bestemt deg for at dette vil du, da er det viktig å formidle det til leger og alle andre. Fortell at du trenger positiv oppbakking, det er utrolig viktig sier Silje. – Noen leger tror de kan påvirke deg til å avslutte graviditeten. Men når foreldrene sier dette vil vi, da må legen snu om og støtte.

Den gravide befinner seg i en veldig sårbar situasjon, og selv om det er viktig å være informert er det ikke alt du trenger vite mener Silje. Hun oppfordrer også andre i samme situasjon til å finne en lege de er veldig fornøyd med, og forlang at dette er legen som skal følge deg opp.

TV-serien Jordmødrene har blitt flittig diskutert på Babyverdens forum. Dette er en av trådene om denne serien.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelAktivitetstips til en høstdag
Neste artikkelBlir Timian det nye motenavnet?
DEL