- Reis hjem og ta deg en paracet, var beskjeden Ida Hystad fikk på sykehuset. Noen timer senere fødte hun Mathias Alexander i dobbeltsengen!

Sist oppdatert: 11. august 2010

Det er Fredrikstad blads nettutgave som omtaler den dramatiske natten til det unge paret. Nå er Ida Hystad og Rino Kristiansen i Fredrikstad blitt tobarnsforeldre. Ida sier til avisen at hun ikke føler de ble behandlet med respekt da de henvendte seg til sykehuset, men at de følte seg avviste. 
 
–  Følte meg uønsket og avvist
– Jeg forstår at det er vanskelig å beregne fødselstidspunktet, men likevel må sykehuset behandle folk med respekt. Både før og etter fødselen følte jeg meg uønsket og avvist. Jeg får rett og slett ikke lyst til å sette flere barn til verden etter dette, sier Ida Hystad til f-b.no.
 
Det var natt til tirsdag 3. august at høygravide Ida kjente at veene begynte, og samboerparet kjørte til sykehuset. Det var stor aktivitet på fødestuene, men til slutt fikk de et rom. En jordmor undersøkte riene og skjedeåpningen. Jordmoren slo fast at ”det kommer ingen unge i dag”.
 
– Deretter ble jeg bedt om å ta en Paracet og reise hjem.
 
Hun sier til avisen at selv om hun selv kjente at noe var på gang, turte de ikke annet enn å høre på jordmoren. De dro hjem og en time senere tiltok veene. De ringer sykehuset igjen, men får beskjed om å ringe tilbake en time senere. Men det rakk de aldri. Fødselen startet like etterpå.
 
– Vi var totalt uforberedt på noe sånt. Det er et stort og sårbart øyeblikk i livet og man vil jo gjøre alt riktig. Det kan jo ende fatalt, sier samboer Rino.
 
Babyen kom før ambulansen
Rino fikk tak i Idas tante som bor i nærheten og ringte også ambulansen. Mathias Alexander var imidlertid ute før ambulansen var fremme. De reiste på sykehuset og det viste seg at babyen hadde lav kroppstemperatur. Ida er glad de kom seg på sykehuset:
 
– De arbeidet med ham i seks-sju timer for å øke kroppstemperaturen.
 
Ida og Rino er nå blitt tobarnsforeldre. Fra før hadde de Marcus André (2). Ida håper imidlertid at hun ikke blir gravid igjen.
 
– Vårt råd til andre i samme situasjon: Ikke forlat sykehuset, men sett dere til ute i vestibylen eller på et venterom, sier Ida Hystad og Rino Kristiansen til avisen.
 
Sykehuset beklager
– Det skal være en veldig lav terskel for å oppsøke sykehuset i fødselssituasjoner. Det skal alltid være et åpent tilbud om å komme tilbake når som helst, selv om det tidligere er blitt vurdert at fødselen ikke er nær forestående, sier kommunikasjonsdirektør Anne Grete Erlandsen ved Sykehuset Østfold.
 
Erlandsen understreker overfor f-b.no at det er veldig vanskelig å beregne når en kvinne kommer til å føde.
 
– Det kan variere mellom to og 22 timer, sier Erlandsen.
 
Foto: Geir A. Carlsson, Fredrikstad Blad 
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelEtter spontanabort: Hvor lenge må dere vente?
Neste artikkelJordmor Monica: – Forskjell på sorg og depresjon
DEL