Det er forventet at hver av oss i snitt får gaver verdt 6000 kroner i kveld. Men hva bruker vi på våre egne barn?

Sist oppdatert: 21. desember 2015

Vi spurte dere hvor mye penger dere bruker på julegave til egne barn. Det kom inn 1489 svar. Her er resultatene kort oppsummert. Se grafene for mer detaljer.

Flest foreldre ga gaver for denne summen til sitt barn:

0-1 år: 200-499 kr

1-2 år: 500-799 kr

2-3 år: 500-799 kr

3-4 år: 500-799 kr

4-5 år: 500-799 kr

5-6 år: 800-1099 kr

6 år og eldre: 800-1099 kr

Jo eldre barna blir, jo flere foreldre velger å også gi dyrere gaver enn snittet beskrevet over.

Gaver til babyer er billigere
Sjeføkonom i Norsk familieøkonomi, Reid Krohn-Pettersen synes ikke det er rart at vi bruker mer penger på barna jo eldre de blir.

– De som har spedbarn får mye klær og leker i gave, og disse tingene er heller ikke så dyre. Derfor kan de gi barnet det det ønsker seg eller trenger uten at det blir så dyrt, sier Krohn-Pettersen.

Les også: 24 tips til en vellykket julaften – med små barn

Ønskene blir stadig dyrere
Hans inntrykk er at jo eldre barnet blir, jo dyrere er det de ønsker seg.

– Vi ser også at alderen barna er i når de ønsker seg dyre ting synker. For eksempel er det ikke lenge siden det var utenkelig å gi et barnehagebarn en iPad. I dag har de fleste barn tilgang til slike leketøy. Dette er ikke billige gjenstander, sier Krohn-Pettersen.

Han mener at foreldrene har mye av skylden for barnas dyre ønsker.

– Foreldre er med på å skape et behov. Det er nok også derfor så mange små barn har mobiltelefoner – fordi foreldrene ønsker å kunne nå dem når de er ute, sier Krohn-Pettersen.

Les også: Babyens egentlige ønskeliste

Vi bruker mer på barna i hverdagen
Vanskelig å finne på noe å gi til barnet i julegave? Kan det være fordi barnet allerede har alt det trenger – og mer til?

– Det er en trend at barna får det de trenger eller ønsker der og da. Før måtte en gjerne ønske seg ting til jul eller bursdag, eller spare til det. Nå bruker vi mer penger på barna i hverdagen, sier Krohn-Pettersen.

Han mener det er et press på foreldre om å gi barnet ting det trenger fortløpende på denne måten.

 – Jeg håper foreldre kjøper gaver barnet trenger hvis det allerede har fått det det ønsket seg, men tviler nok på det, sier Krohn-Pettersen.

Besteforeldre med god råd
Krohn-Pettersen sier at ifølge SSB er det besteforeldregenerasjonen som har mest penger.

– Blant de over 50 år er det mange som er gjeldfrie og har penger på bok. De har større mulighet til å kjøpe dyre gaver til barnebarna nå enn før, og det er jo positivt, sier han.

Vi bruker mindre penger i år
Etter mange år med kjøpsrekorder tror ikke Krohn-Pettersen at kjøpefesten fortsetter å øke.

– Jeg tror og håper vi bruker mindre penger i år. Det ser ut til at vi kommer ut likt eller litt under fjoråret, sier han.

Spådommer for neste år og sparing i julen
Økonomer har spådd et svart 2016, men Krohn-Pettersen er ikke like pessimistisk.

– Jeg tror ikke det blir så svart som mange vil ha det til. Vi må fortsette å handle for å holde hjulene i gang. Men vi må nok snu mer på kronene i 2016. Flere vil bli arbeidsledige, produktene blir dyrere og reallønnsveksten blir negativ neste år. Det vil si at vi får mindre å rutte med, og må bli mer edruelige. Er vi det, blir ikke 2016 et vanskelig år. De fleste av oss har fortsatt jobb og god råd, men vi må tilpasse oss, sier han.

Krohn-Pettersen tror nok at spådommene for neste år også påvirker julehandelen.

– Vi ser at prisene stiger – både i utlandet og her hjemme. Prisene på sko og klær har økt i desember. Tall viser at vi har mindre tro på privatøkonomien framover. Da sparer vi automatisk mer, og forbruker mindre. Vi ser begynnelsen på dette, særlig på Sør-Vestlandet, sier han.

Les også: Slik sikrer du familien en sunn økonomi

Vi prioriterer de nærmeste
Når vi begynner å bli mer bevisste på hvor mye penger vi bruker på julegaver, viser det seg at vi prioriterer de nærmeste.

– Vi blir nok mer bevisste på å bruke pengene på de nærmeste heller enn mer perifere. Vi ser også at voksne gjerne dropper å gi gave til egne søsken, og heller prioriterer barna i slekten. Da alt gikk oppover var det lettere å være spandable. Mange ga julegave til venner. I år er det nok en del som ikke gir gaver til venner, og det kan være fornuftig, sier Krohn-Pettersen.

Handler mer på nett og på tilbud
Årets julehandel ser også ut til å se litt annerledes ut enn før.

– Vi konsentrerer oss mer om tilbudsdager i år. For eksempel Black Friday. Handelsstanden kunne fortelle om folketomme butikker på kveldene i kjølvannet av Black Friday. Mange butikkinnehavere håpet nok på et oppsving tett opp mot jul, sier Krohn-Pettersen.

Han har også lagt merke til at stadig flere butikker selger mer og mer på nett, og at butikkene i større grad er i ferd med å bli showroom.

– Konverteringsraten til XXL hadde økt med 70 prosent det siste året. Det vil si hvor mange som besøker nettsiden og ender med å handle. Å handle på nett er mer forbrukervennlig fordi det er enklere, og produktene blir også billigere fordi butikkene ikke lenger trenger å ha lagerplass i butikkene, men kan sende fra hovedlageret, sier Krohn-Pettersen.

Advarer mot å handle fra utlandet
Det har lenge vært sånn at det meste er billigere i utlandet. Det er ikke nødvendigvis riktig lenger.

– Du bør ha kalkulatoren med deg hvis du skal handle fra utlandet. For med økende priser og høy kronekurs kan det bli dyrt. Nå er det faktisk sånn at det er dyrere å kjøpe en iPhone i USA enn i Norge, avslutter Krohn-Pettersen.

Les også: Unngå julekrangelen

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelQuiz: Gutt eller jente?
Neste artikkelDenne julebildeserien bør du få med deg!
DEL