BabyKostholdNår kan man gå over fra babygrøt til vanlig grøt til barnet?

Når kan man gå over fra babygrøt til vanlig grøt til barnet?

Av Babyverden 39202
Når barnet har fylt ett år, kan man da droppe babygrøten og heller lage vanlig havregrøt eller lignende?

Når kan man slutte med barnegrøt, og gå over til vanlig havregrøt med kumelk/vann? Og når er det vanlig å gjøre det? Ernæringsrådgiver Thea hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter svarer:

Du kan fint lage barnematen selv. En fordel med industrifremstilt grøt, er at den er beriket med jern. Hvis du lager barnegrøten selv bør du velge jernrike kornslag som bygg, hvete (Sammalt hvete, fin. Siktet hvetemel inneholder lite jern.) eller havre. Du kan bruke vann eller melk, men pass på at det totale melkeinntaket til barnet pr dag ikke blir for høyt (5 dl per dag, inkludert yoghurt). For å bedre jernopptaket anbefales det at du bløtlegger kornene i minst en time før du koker dem.

Småbarn kan begynne å få kumelk fra ett års alder. Før dette bør blande grøten med vann og mormelk/morsmelkerstatning, ettersom melk ikke er en god kilde til jern, og barnet derfor ikke bør spise seg mett på melk og meierprodukter før det har begynt å spise mer, jernrik føde. Melketypene som anbefales til småbarn er lettmelk eller skummetmelk.

Mot slutten av første leveår blir brød stadig viktigere i barnets kosthold, og fra ett års alder kan barnet fint spise oppdelt mat. Derfor blir ofte grøten mindre viktig, selv om denne (som oftest) er en god kilde til jern.

Når barnet begynner i barnehagen er det ofte at grøtmåltidene faller bort, men noen beholder gjerne et grøtmåltid til kveldsmat for eksempel. Grøt som er beriket med jern eller lagd på jernrike kornsorter er en viktig kilde til jern i barnets kosthold. Men når barnet begynner å spise samme mat som resten av familien, inkludert grovt brød med jernrikt pålegg, vil ikke grøten være like viktig for jerninntaket lenger.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: