Ny norsk forskning viser en sammenheng mellom uventet spebarnsdød og bakterien helicobacter som gir voksne mennesker magesår. Forsker Arne Stray-Pedersen tror dette funnet tar oss et skritt nærmere løsningen på krybbedødgåten.

Sist oppdatert: 3. mars 2009

Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen ved Rikshospitalet i Oslo har i sin doktorgrad sett på uforklarlige dødsfall hos spedbarn. Gjennom sine undersøkelser har han funnet at en stor andel av barna som dør er angrepet av magesårbakterien helicobacter, melder helsemagasinet Puls på NRK.

– Dette er et veldig overraskende funn. Det viser at de barna som døde i krybbedød hadde en sårbarhet eller sykdom da de døde. Det var ikke tilfeldig, sier Stray-Pedersen.

30 prosent av barna som dør i krybbedød er angrepet av helicobacter. Til sammenligning har bare 2 prosent av spebarn generelt bakterien. Rettsmedisinere understreker likevel at bakterien sannsynligvis ikke er den direkte årsaken til at barna dør.

Drastisk nedgang
På åttitallet nådde forekomsten av krybbedød en topp, med 158 krybbedøde i 1988. Året etter ble det funnet en sammenheng mellom mageleie og krybbedød i Nederland og England. Foreldre ble da oppfordret til å la barna sove på ryggen og antallet krybbedøde sank drastisk.  Men fortsatt er det slik at mellom 15 og 25 barn dør hvert år i krybbedød.

Forebygging
Trass i funnet til Stray-Pedersen er det ikke aktuelt å teste barn for bakterien før man vet mer om årsakssammenhengene.

Den beste måten å forebygge uventet spedbarnsdød er fremdeles den samme.

– De som har sårbarheten vil sannsynligvis overleve hvis de ikke utsettes for risikofaktorene. Barna må sove på ryggen. Unngå samsoving med foreldre som røyker eller har drukket alkohol, sier Stray-Pedersen til NRK.

Les andre artikler om krybbedød her:

Krybbedød

Reduser risikoen for krybbedød

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelLivet med to annerledes barn
Neste artikkelBarn med på ultralyd og fødsel?
DEL