De siste 10 årene har trenden blitt at stadig flere velger å barbere seg nedentil.  – Og kjønnsorganene har dermed blitt mer synlige, sier Stefan Emmes, plastikkirurg som utfører intimkirurgi.
 

Sist oppdatert: 25. august 2010

Babyverden har gjort et intervju med plastikkirurg Stefan Emmes ved Plastikkirurgisk Institutt as i  Bergen. Han er en av relativt få som foretar kirurgiske inngrep i de mest private områdene.

– Hva ligger i begrepet intimkirurgi?
– Det er først og fremst korreksjonsinngrep på de ytre kjønnsorganer; skjedeinngang, kjønnslepper og området med behåring.

Les også artikkelen: Tobarnsmoren Lisa: – Jeg vurderer å operere meg

– Hva er årsaken til at dette har blitt et av tilbudene innenfor plastikkirurgien?

– De siste 10 årene har utviklingen blitt slik at kvinnene barberer seg nedentil, og kjønnsorganene blir mer synlige. Da fokuserer kvinner mer på utseendet og sammenligner seg med andre, eller med bilder i mediene.

– Hvilke operasjoner er de mest vanlige?

– Reduksjon av de indre kjønnsleppene er det mest vanlige. Kvinnene kommer fordi de har fysiske plager, gnagsår, problemer med å sykle eller ha på trange klær, eller de har vanskeligheter under samleie. Noen opplever for eksempel at de indre kjønnsleppene blir dratt med innover under samleie.
En del kvinner kommer etter en eller flere fødsler. Skjedeinngangen er ofte blitt slappere og kvinnene ønsker en oppstramming. Det er ofte svangerskap og fødsel som er årsak til at en ønsker korrigering av de indre kjønnsleppene.

– Hvor går grensen mellom en kosmetisk og en medisinsk begrunnet operasjon?
– For meg som kirurg, spiller det mindre rolle om det er fysisk eller psykisk betinget. De fleste av mine pasienter har en kombinasjon av disse – de ønsker en forbedring både fysisk og estetisk.

– Fortell litt om de ulike operasjonene der kvinnene korrigeres i underlivet.

– Slappe ytre kjønnslepper: Kan reduseres med operasjon, men ofte bedre å fylle dem med fett fra egen kropp.
Innstramming av skjedeinngang: Slimhinner og underliggende vev opereres/innsnevres. (Muskulaturen rører ikke Emmes. Det er eventuelt en jobb for andre typer kirurger. Red anm.)
Reduksjon av skjedeåpning: En annen metode som brukes for å ikke føles så slapp/vid, er å fylle skjedeveggen med fett. Dette vil gjøre diameteren i skjeden mindre.
Reduksjon av indre kjønnslepper: Det fjernes en trekantet bit av slimhinnen slik at de blir mindre/strammere. Kan utføres i kombinasjon med reduksjon av skjedeåpning.

– Hvordan kjennes områdene som blir operert i etterkant?
– Ved reduksjon og oppstramming kan en oppleve nummenhet/mindre følelse i akkurat det området. Men dette vil ikke påvirke seksuallivet, siden oppnåelse av orgasme går mest på skjedeinngang og klitoris.

– Kvinner oppfordres til å gjøre knipeøvelser etter fødsel. Hvem kan eventuelt ha nytte av en operasjon?
– Er muskulaturen slapp etter svangerskap og fødsel, bør man forsøke å trene opp denne selv først. Men er skjeden mekanisk utvidet, kan en operere slimhinnen og det underliggende vevet.

– De aller fleste opplever at skjedemuskulaturen/-åpningen er slappere etter en eller flere fødsler. Hvor lang tid bør det gå før man eventuelt konsulterer en lege for operarasjon?
– Jeg mener det bør gå minst seks måneder. Kroppen skal ha kommet på plass både hormonmessig og ellers. Frem til da bør kvinnen prøve å trene opp bekkenbunnen sin best mulig selv.

– Hvor lett er det å få en slik type operasjon dekket gjennom Nav?

– Ekstremt vanskelig. Du må ha ganske store, fysiske plager og du må klare å overbevise trygdemyndighetene. I Norge blir dessverre slike operasjoner nedprioritert, og 2-3 års venting er vanlig på offentlige sykehus. Spesielt blir det lang venting for de som ligger i et grenseland mellom medisinsk og kosmetisk begrunnelse for å bli operert.

– Hva er forskjellen på privat og offentlig sykehus når det gjelder intimkirurgi, slik du ser det?

– Jeg er naturligvis inhabil, men jeg mener at det er best å få dette gjort der man utfører slike operasjoner ofte.

– Hender det at du avviser pasienter?

– Ja, jeg avviser pasienter når jeg ser at jeg ikke kan gi dem det de søker. Ser jeg at jeg ikke kan forbedre tilstanden, blir de avvist – ja, ellers er det lureri. Som enhver seriøs kirurg vurderer jeg forbedringspotensialet, og gir ingen falske forhåpninger.

– Hvor lang ventetid er det for slike operasjoner?

– Noen inngrep gjøres med lokalbedøvelse og da er ventetiden 3-4 uker. Andre gjøres i narkose og da er det inntil 6 ukers venting. Alle operasjoner i skjedeinngangen utføres i narkose, de andre enten lokalbedøvelse eller narkose.

– Hvilke risikoer innebærer slike operasjoner?

– Som alle andre operasjoner innebærer også disse inngrepene en risiko. Generelle komplikasjonsmuligheter er en blødning eller en infeksjon. Dessuten: ved fettransplantasjon kan en risikere at fettet klumper seg og kapsler seg inne, dersom kirurgen ikke sprøyter inn fettet på riktig måte. Det kan også skje ved fettransplantasjon at metoden må gjentas for å få full effekt. Ved reduksjonsinngrep er det mulig at stingene kan gå opp, det kan oppstå sirkulasjonssvikt og gå koldbrann i såret – alt dette er likevel ekstremt sjelden.

– Hva om man vurderer å få flere barn? Bør man da vente med slike inngrep?

– For korreksjon av skjedeinngangen er det i prinsippet mest ønskelig at man har avsluttet ”produksjonen” før et intimkirurgisk inngrep. Det beste og mest varige resultatet får man hvis man venter. Selv om skjedeinngangen er tøyelig, dannes det arrvev etter en operasjon og disse områdene blir mindre elastiske. Dette kan føre til at man revner under en eventuell ny fødsel. Det beste er derfor å vente til man har fått de barna man vil ha. Andre korreksjoner kan foretas uavhengig av gjennomgåtte eller planlagte svangerskap.

Hva synes du om artikkelen?