Kristine Åsbø har i jobben som lærer sett hvor mye fokus det er på sommerferie hos barn, og at ikke alle barn så mye spennende å fortelle om. Derfor velger hun og familien å låne bort huset sitt i en måned i sommer - gratis.

Sist oppdatert: 10. juni 2014

Mandag 9. juni la Kristine Åsbø denne annonsen ut på Facebook. Ett døgn senere hadde den nesten 20 000 delinger:

Bildene Kristine Åsbø la ut på Facebook sammen med teksten. Foto: privatVi trenger hjelp til å dele denne annonsen! Vi vil låne ut huset vårt og bilen vår gratis i sommer fra ca 25. juni – 24. juli til en barnefamilie som ikke har mulighet for å reise på ferie pga vanskelig livssituasjon, økonomi, sykdom mm. Jærmuseet og Leos lekeland stiller med familiebilletter, Surfschool.no gir surfekurs til den aktuelle familien, og Dolly Dimples Bryne gir gavekort på pizza. Kate Høyland gir gavekort på Mega. Vi jobber fremdeles med enda flere opplevelser for dem som kommer til Jæren på ferie! Ta kontakt på mail eller pm på facebook. Vi ønsker ordensfamilie, og vil ikke ha røyk eller dyr i huset. Understreker at vi låner dette ut GRATIS
Mailadresse: kristine@asbo.no

Henvendelsene har ikke latt vente på seg.

– Jeg har ikke oversikt over hvor mange som har tatt kontakt, men det er veldig mange. Jeg prøver å svare alle personlig fortløpende, og holdt på til klokken halv to i natt, og begynte på an igjen klokken fem i morges, forteller Kristine Åsbø.

Ikke alle har en spennende sommerferie
Mens vi snakker med henne, tikker det inn nye eposter fra familier som ønsker å benytte seg av tilbudet.

– Jeg har stor respekt for at folk våger å fortelle om sine utfordringer. Mange lever brutale liv. Og det er vondt å ikke kunne hjelpe alle. Men det har vi ikke kapasitet til, sier hun.

Bakgrunnen for valget om å låne bort hus og bil i sommer, er historier de har lest om i media. For eksempel om Abid Raja som løy om hva han hadde gjort i sommerferien fordi det var vondt å fortelle at han ikke hadde opplevd noe særlig.

– Når skolen starter opp i august er det mye fokus på hva ungene har opplevd, og de skal gjerne tegne og fortelle om ferien sin. Som lærer ser jeg jo at det er en enorm utfordring for de ungene som ikke har så mye å fortelle om, sier Åsbø.

Ønsker å lære barna å hjelpe andre
Asbø har selv fire barn. Hun håper at de kan lære mye av familiens sommereksperiment.

– Jeg er tilhenger av å løfte blikket litt. Vi vet at ikke alle i samfunnet rundt oss har det like greit. Vi håper å lære ungene å strekke ut en hånd. Det er nestekjærlighet i praksis. Sånt kan ikke kjøpes for penger, men betyr mye. Hadde det vært vi som var i en vanskelig livssituasjon, ville vi satt pris på noe sånt, sier Åsbø.

Har blitt et pakketilbud
Det er ikke bare hus og bil som tilbys familien som skal besøke Jæren i sommer. Det er surfekurs, tur til lekeland, mat og mye mer. Noen har Åsbø selv tatt kontakt med, andre har tatt kontakt med henne.

– Det er helt fantastisk. Folk har vært så velvillige og positive at jeg begynte å gråte, og jeg griner ikke så lett. Det er helt utrolig. Folk tilbyr seg å ta med familien på båttur i Ryfylket og alt mulig. Jeg er overveldet, sier Åsbø.

Vanskelig å velge
Åsbø innrømmer at det kommer til å bli vanskelig å velge ut én familie.

– Vi leser gjennom flere ganger før vi bestemmer oss. Det er viktig for oss at det er en familie med barn i skolealder, men det kan jo være et spenn i alder. Det er ikke et krav, men det kunne jo vært fint om alderen passer med tanke på ungenes rom og leker, sier hun.

Huset har sju soverom, men noen er i en utleiehybel. Åsbø forsikrer likevel om at det skal være god plass til den familien de velger ut. De tror ikke de rekker å møte familien før de reiser på ferie og overlater nøkkelen til noen andre, men ser ikke det som noe problem.

– Vi ønsker å låne bort huset til noen som ikke bor her og har opplevd de tingene vi kan tilby, så vi får nok ikke truffet dem. Men vi har telefon og Skype, så det er jo fortsatt mange muligheter til å få snakket sammen.

Men en slik gest kan i verste fall også misbrukes.

– Ja, det kan jo gå skikkelig galt. Men vi har tro på folk, og håper de viser seg tilliten verdig. Det tror vi, sier hun.

Har allerede inspirert andre
Selv om familien Åsbø kun kan hjelpe én familie i sommer, har deres annonse allerede inspirert andre.

– Jeg ser at en annen familie har lagt ut noe tilsvarende, hvor de låner bort sommerhuset sitt i Sverige til en familie i sommer. Folk spør – hva kan jeg gjøre for andre. Det rører meg langt inn i hjertet, sier Åsbø.

Hun sier det ikke er utenkelig at familien vil gjøre det samme igjen, men akkurat nå har de nok med å svare på henvendelser. Dessuten vil de jo snart være en erfaring rikere.

Les også kommentaren: Hvor har du vært på ferie?

Ferie for alle

I 2013 var det 2 421 deltakere på Ferie for alle-opphold. 475 frivillige brukte tiden sin på arrangere slike opphold. Det var 50 Ferie for alle-arrangementer.

Kilde: Røde Kors

Ventelister for feriehjelp hos Røde Kors
Røde Kors arrangerer hvert år Ferie for alle – et tilbud for barnefamilier som strever økonomisk. Frivillige bruker sin ferie på å ta med familier på tur. Målgruppen er familier hvor minst ett barn er i alderen 6-13 år.

– Behovet er stort, ja. Tidligere hadde i ett opphold på sommeren, men i år har vi fått støtte til ett til for å ta unna noe av ventelisten. Vi har kapasitet på 55 på det første, og 80 på det andre oppholdet, men vil fortsatt ha rundt 30 på venteliste, sier Sissel Rishaug, rådgiver i Rogaland Røde Kors, og koordinator for Ferie for alle i Rogaland.

Det er ikke bare i Rogaland at behovet for feriehjelp er stort.

– Det er kjempestort behov på landsbasis, og vi klarer ikke å hjelpe alle, sier Rishaug.

Hun synes det er flott at privatfamilier tilbyr sitt eget hjem.

– Men det er ikke helt det samme som vi tilbyr. Våre frivillige har masse kurs for å kunne håndtere ulike situasjoner, og vi har et ansvar for de vi tar med på tur, sier hun.

Røde Kors bruker kommunens hjelpeapparat til å vurdere hvem som har størst behov for feriehjelp. Organisasjonen tilbyr også ferieopphold for barn i høst- og vinterferie.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelHva er det med barn og pinner?
Neste artikkelMåke med morsinstinkt
DEL