KoronavirusetKorona-restriksjoner ga babyboom?

Korona-restriksjoner ga babyboom?

Ni måneder etter nedstengingen av Norge økte fødselstallene. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1083 Sist oppdatert 28.10.21
I 12 år har antallet fødsler i Norge sunket. I januar 2021 snudde trenden – ni måneder etter nedstengingen. Tilfeldig? Kanskje ikke.

I 2020 fikk kvinner i fruktbar alder i Norge færre barn enn noen sinne. Det kan foreløpig se ut som bunnåret etter 12 år med nedgang. For i 2021 ser det ut til at fødselstallene endelig går oppover igjen.

– Det er interessant, ikke minst sett i lys av nedgangen i antall fødsler årlig, fra 63 000 til 53 000 fødsler i løpet av tolv år. Det er overraskende at trenden snur omtrent ni måneder etter nedstengingen av Norge våren 2020. Om denne tendensen bare er midlertidig eller vil fortsette, får vi vite mer om i løpet av et par år, sier overlege Ferenc Macsali ved Medisinsk Fødselsregister i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Det kan altså tyde på at mange par har kost seg sammen hjemme til tross for usikkerhet og frykt for koronaviruset. Men det er ikke sikkert at korona har en direkte effekt.

– Vi har ingen vitenskapelig dokumentasjon på dette, så det vil bare være spekulasjoner. Det vanlige er at man utsetter å få barn i krisetider, så dette avviker fra mønsteret, sier Macsali.

Det kan jo være gode nyheter for fødselstallene, for ifølge den logikken burde jo mange som kanskje utsatte graviditeten i frykt for korona kanskje velge å bli gravide nå som de er vaksinert og samfunnet har åpnet opp igjen. Kanskje blir det et nytt rekordår i 2022?

I januar til september 2020 ble det født 41 624 barn. I samme periode i år var tallet økt med nesten fem prosent til 43 661. Den første måneden med økning i fødselstall var i januar 2021. De fleste av barna født den måneden var unnfanget i april 2020, bare uker etter nedstengingen av Norge 12. mars.

Den største økningen var imidlertid i mars 2021, da 8,3 prosent flere barn ble født enn mars 2020. Disse barna ble unnfanget rundt juni måned 2020.

Minst økning i fødselstallene var det i Helse Sør-Øst (3,2 prosent), og høyest i Helse Nord (10,4 prosent). Helse Midt og Helse Vest var på henholdsvis 6,5 og 6,2 prosent økning.

Fylkesvis økning fra 2020 til 2021:

Nordland: 13,7 prosent
Troms og Finnmark: 7,7 prosent
Trøndelag: 7,6 prosent
Møre og Romsdal: 6,3 prosent
Rogaland: 6,1 prosent
Agder: 5,7 prosent
Vestland: 5,5 prosent
Viken: 3,9 prosent
Oslo: 3,0 prosent
Innlandet: 2,0 prosent
Vestfold og Telemark: 2,0 prosent

Mer tid sammen, hjemmesommer, mindre reising, mer fokus på det nære – alt kan ha lagt til rette for økning i fødselstallene. Men det kan også bare være snakk om en utflating etter lang tid med nedgang.

Mot større familier?

Størst økning var det blant de som fikk sitt andre barn i 2021, sammenlignet med 2020. Men også antallet som fikk sitt første eller barn nummer tre eller mer økte. Dermed vil gjerne samlet fruktbarhetstall (antall barn en kvinne forventes å få) øke i 2021. I 2020 var det på rekordlave 1,48. At flere får barn nummer to eller flere vil altså kunne trekke opp fruktbarhetstallet. Svaret får vi i 2022 når fødselstallene for hele 2021 er klare.

Se fødselstallene for 2020 her:


Samme trend noen steder – motsatt i andre land

Økende fødselstall er ifølge pressemeldingen fra Folkehelseinstituttet også sett i Danmark, Nederland, Ungarn og Kroatia.

– Men for de fleste andre europeiske land er det ingen endring eller nedgang, sier Macsali.

Han viser til tidligere rapporter fra USA og Europa som har vist at opplevd økonomisk usikkerhet, påvirker fødselstall i negativ retning.

Litt humoristisk kan vi si at mange ser ut til å følge tipsene Babyverden kom med dagen etter at Norge stengte ned. For punkt nummer 1 i listen er: Ha sex. I artikkelen står det også:  En kinesisk lege i Wuhan sa til VG at han regnet med at langvarig karantene ville føre til to ting: babyboom og skilsmisseboom. Det kan i hvert fall se ut til at han fikk rett på ett av punktene.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: