Er det naturlig å gi julegaver til babyer som ikke forstår hva jul er en gang? Er jul ensbetydende med verdens største gavehaug? Og er det lov å si: "nok er nok" til velmenende besteforeldre?

Sist oppdatert: 24. november 2011

Å jada, du vet det så godt: At vi kommer til å bruke nærmere 50 millioner kroner på julegaver i år. At norske barn har flere leker enn de rekker å leke med før de har vokst fra dem. Og kanskje har du kjent på bismaken, når fireåringen sitter midt i gavehaugen og brøler fordi det var feil Barbiedukke eller ikke akkurat den kjolen hun ønsket seg.

Riktignok kan mye forklares med spenningen rundt selve dagen. Men allikevel …den litt ekle følelsen melder seg. Og du tenker kanskje tilbake på historier fra dine egne besteforeldre, noe de sa om at de ble overmåte begeistra for å få en halv appelsin på deling på julaften. Eller hva det nå var. Kanskje det hadde vært like greit om det var litt mer i den gata fremdeles. Litt færre gaver? Litt mer spenning? Litt mer jubel over å få noe, overhodet?
 
For det er noe med det, at flere gaver til barna ikke nødvendigvis betyr mer glede. Verken for barn eller foreldre.

”Her i huset er det besteforeldrene som kommer med billige (og dyre) plastleker av ymse kvalitet. Ofte. De eier ikke miljøbevissthet og drukner ungene i leker,” sier en oppgitt mamma på Babyverdens diskusjonsforum. Hun er ikke alene:

”Jeg hater å ha en masse ræl selv liggende som aldri får gjort nytten sin, og å få ting jeg overhodet ikke har bruk for. Får jeg noe jeg ikke har behov for eller ikke liker som ikke kan byttes, så blir det stuet bort til det har ligget lenge nok til at jeg har «samvittighet» til å kaste det,” innrømmer en annen.

Julegavene som ikke samler støv
Det finnes tips om julegaver som ikke blir stablet i hauger.

* Opplevelser: Reiser, abonnement på for eksempel fornøyelsesparker, en tur på kino, besøk på yndlingsrestauranten…

* Eldre barn ønsker seg ofte dyre ting, som mobiltelefoner eller teknologiske duppeditter. Man kan be besteforeldre og tanter og onkler om et lite økonomisk tilskudd, som poden da kan kjøpe seg de han ønsker seg for.

* Be familiemedlemmer spleise på større, dyrere ting, for eksempel dyrere leker.

* Penger på konto, enkelt og greit.

* Samle på sølvtøy (”du kommer til å bli SÅ glad for det når du blir eldre” – klassisk julaftenreplikk!)

 

Men hvordan er det egentlig. Ødelegger man julefreden og gleden ved å gi, ved
Noen foreldre har sterke meninger om hva som kan få den ære å bli lagt under husholdningens juletre.

”Aller helst skulle jeg samlet på sølvbestikk til begge to, og begrenset gavehaugen, men ingen er interessert… Jeg vil ikke ha stua og huset fullt av digre leker som ikke blir brukt. Unga MÅ ikke på død og liv ha ALT,” lyder hjertesukket fra en mamma.

Andre igjen er langt mer konkrete: ”Folk får jo kjøpe hva de vil, men de fleste vet følgende: ikke plastikkdritt som blir ødelagt og kastet, ingen lekevåpen. Og ikke militærting, Star Wars, Spiderman eller Supermann,” fastslår mamma’n til en toåring.

Mens en annen mor er langt mer liberal: ”Akkurat når det er jul parkeres prinsipper og jeg bare gleder meg for egen del og for barnets del. Så får vi ta moralen de 364 andre dagene i året. Pakkefjell, utålmodighet, overflod. Det er sånn julaften skal være!”

Hva mener du? 

”Hva skal jeg ønske meg til babyen til jul?” Spørsmålet dukker jevnlig opp på forumet fra november og utover. Det kan virke absurd for enkelte.
 
”Jeg synes ikke det er nødvendig å kjøpe julegaver til babyer. Vi har ikke kjøpt gaver til våre egne barn deres første julefeiringer, men de har fått gaver fra besteforeldre, tanter og onkler,” sier en trebarnsmor. 

”Hvis man ikke kommer på hva barnet kan få til jul, tenker jeg at det er ikke jula det er noe galt med, men hverdagen man lever i. Hele magien med julegavene er jo å se hvem som har lagt omtanke i å kjøpe fine gaver, og som barn så var det at kaaanskje kanskje fikk jeg det jeg ønsket meg. Nei, hvis det faktisk er slik at alle kjøper selv ALT det de trenger og ønsker seg, så kan vi jo heller avskaffe julegavene,” mener en annen.

Men finnes det et alternativ? Det er jo mange som elsker gaver. Både å gi og få. Og en del av gleden med jula er jo å gi presanger, å tenke på hverandre. For mange gir det julestemning å sjokke rundt med gavelister og pakke inn massevis av presanger. Man kan vel for skams skyld ikke si ”nei, du får ikke gi presanger til ungene mine” ?

”Når folk spør hva vi ønsker oss, så har jeg bestandig masse å svare. Vi trenger alle mulige ting til huset, og datteren vår har behov for klær og leker, og vi ønsker oss også en god del ting både til henne og til oss som vi slett ikke trenger, men har lyst på likevel!” sier en mamma.

En annen prøver å dempe forventningene giverne legger på seg selv.
”Jeg skulle ønske folk begynte å skjønne at de ikke MÅ handle til en bestemt sum. Små unger har ikke noe begrep om penger. Datteren min kan være like glad for et klistremerkealbum som et lekekjøkken. Jeg har prøvd å forklare dette for moren min. Hun er lei seg fordi hun har mange barnebarn og lite penger til julegaver. Likevel har hun hengt seg opp i at hun må kjøpe noe til ca 4-500kr hver…”

Kanskje man kan be om penger? ”Minste snuppa her i huset er kun to måneder til jul og jeg har sagt til folk at de ikke trenger å kjøpe noe til henne. Vi har alt hun trenger etter storesøster, både klær, leker og utstyr. Hvis folk absolutt vil gi til henne har vi begynt å spre på sølvtøy og hun har fått en egen konto i banken.”

Eller kanskje ligger løsningen mer hos deg enn hos alle andre, slik et forum-medlem er inne på:
”Da kan heller disse som «har alt» enten la være å kjøpe seg alt slik at de kan ønske noe til jul!”  
 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSamsoving bra for hjertet
Neste artikkelHvor lenge bør det gå etter en missed abortion før du kan prøve å bli gravid?
DEL