Det kanadiske paret Kathy og David vil ikke røpe hvilket kjønn deres fire måneder gamle baby er. Lille Storm blir oppdratt kjønnsløst.

Sist oppdatert: 26. mai 2011

– Det første folk spør om når barnet er født, selv de som elsker deg og står deg veldig nær, er om det er en gutt eller jente. Hvis du virkelig vil bli kjent med noen, spør du ikke hva de har mellom beina, sier faren David Stocker til avisen thestar.com.

Da Storm kom til verden, sendte foreldrene ut en e-post til venner og familie: ”Vi har bestemt oss for ikke å si hvilket kjønn Storm er – som en hyllest til frihet og valg i stedet for begrensning, en protest mot det verden kan bli i Storms levetid.”

DISKUTER SAKEN HER

Paret hadde fra før to sønner på to og fem år. Det er bare foreldrene, brødrene, en nær familievenn og de to jordmødrene som hjalp til under fødselen som vet hvilket kjønn babyen er.

Witterick og Stocker tror de gir sine barn frihet til å velge hvem de ønsker å være, uten at de blir begrenset av sosiale normer om gutter og jenter. Noen mener deres valg er fremmedgjørende.

Les mer: Holder hemmelig barnets kjønn!

Spennende, men vanskelig
– Dette er nok en protest og motvekt til et samfunn som tenker rosa og blått. Som kjønnsforsker synes jeg det er spennende, for jeg skjønner at foreldre kan bli oppgitt av å sette barna i kjønnstette båser, sier Ingvil Førland Hellstrand ved Universitetet i Stavanger.

Likevel er kjønnsforskeren usikker på hvor lenge de vil klare å holde det slik. Når blir den kjønnsløse oppdragelsen oppfattet som et problem? Hun mener de etter hvert vil kunne bli fanget av seg selv fordi et så sterkt søkelys på det angivelig kjønnsløse også bidrar til økt fokusering på nettopp kjønn.

– Vi er en del av et samfunn, og alle har godt av å tilhøre en gruppe. Oppdragelse uten kjønn bryter også med den grunnleggende strukturen i språket vårt. Hva skal man si om barnet, ”det”? spør Hellstrand.

Faren ser det annerledes:

– Ved ikke å si kjønnet på min dyrebare baby, sier jeg til verden ”Kan dere være så snille å la han/hun selv få lov til å finne ut hva han/hun selv vil?”, sier han.

Les mer: Hva gjør jenter til jenter og gutter til gutter?

Sosialiseres fort
Kjønnsforsker Hellstrand er nok for tiden ekstra oppmerksom på alle rosa og blå plagg, og forventninger til gutter og jenter. Til høsten skal hun selv bli mamma for første gang. Og selv om hun har stor interesse innen kjønnsforskning, er ikke dette et eksperiment hun ville utsatt sitt eget barn for.

– Dette eksempelet høres veldig ekstremt ut, for det er snakk om et lite menneskeliv. Jeg kan forstå reaksjoner på kjøpepress og måten samfunnet vårt er bygget opp på, for en baby er nå en baby uansett – som i hovedsak skal spise og sove. Men barnet sosialiseres fort inn i en kjønnsrolle, sier Hellstrand.

– Jeg vet ikke selv hva jeg skal få, men opplever at det er omgivelsene mine som har størst problemer med det. Hvis noen vil kjøpe noe til meg før barnet kommer, kan de kjøpe grønt eller grått – finne noe såkalt kjønnsnøytralt. Men når barnet er født, har det et kjønn og et navn, og det er noe vi må forholde oss til, sier Hellstrand – uten at hun ønsker seg bare rosa eller bare blått uansett hva det blir.

Les mer: Kjønnsroller – arv eller miljø?

En del av noe større
Som kjønnsforsker ser hun på forskjellene i verden, og sier at samfunn er bygget opp med skjevheter i forhold til makt, innflytelse og penger. Da handler det om kjønn i forhold til posisjon.

– Rosa og blått er veldig uskyldig, men på lang sikt kan dette være med på å lage skillelinjer i forhold til muligheter og innflytelse, sier Hellstrand.

Men protesten til Storms foreldre blir lagt merke til, og det er kanskje ikke uten grunn. For samfunnet har nok kjørt seg fast i et spor hvor det ikke er så store rom for variasjoner.

– Generasjonen med den veldig tydelige inndelingen i gutter og jenter basert på blå og rosa klær har ikke vokst helt opp ennå, så vi vet egentlig ikke hvilken påvirkning dette har hatt på barna, sier hun.

Foreldrene til Storm får stadig spørsmål om når dette vil ta slutt. Da sender de alltid spørsmålet tilbake.
– Ja, når vil dette slutte? Når kan vi leve i en verden hvor folk kan ta valg, uansett hvilket kjønn de er?

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelTominegullet blir født
Neste artikkel– Sjømat kan forebygge alvorlig svangerskapskvalme
DEL