Hvor tidlig er det greit å gå fra barnet og ha barnevakt? Ville du gått fra en nyfødt baby i flere timer?

Sist oppdatert: 4. januar 2012

«Jenny» sto fram på Babyverden og fortalte om sterke reaksjoner da hun og mannen valgte å ha barnevakt for sin tre uker gamle datter. Jenny blogget på den tiden, og fikk regelrette hatmeldinger på bloggen sin.

Folk har ulike oppfatninger om når poden for første gang kan overlates til andre. Noen støtter Jenny – andre ville ikke tenke på det før barnet var over året. Under ser du hva noen i vårt foreldrepanel mener.

Hva mener du? Stem i pollen!


Anette Helliesen: Jeg er vel av de som mener det er helt opp til de enkelte foreldre å avgjør når det er passende for dem å sende barnet på overnatting. Selv er jeg uforstående til at noen kan være i form, og orke å ta seg en fest de første ukene etter barnet er kommet til. Og ikke minst hvordan de har samvittighet til å overlate det ansvaret det er å passe på et spedbarn til noen andre. Heller forstår jeg ikke at noen frivillig vil ta på seg det ansvaret det er å passe på et spedbarn som ikke er deres eget. Mine tanker går på hvordan jeg vil følt meg, om noe skulle skje med mitt barn, samtidig med at jeg var drita full en helt annen plass. Så et sånt scenario hadde jeg ikke frivillig satt meg i de første månedene i allefall. Jeg mener og at det KAN være greit å ikke drøye det for lenge før barnet er på overnatting, om dette er noe man har lyst til å benytte seg av i fremtiden, for å unngå at barnet synes det er fælt å være på en "fremmed" plass, og at man selv synes det er fælt å levere barnet fra seg. Jeg leverte mitt barn fra seg til besteforeldre første gang da han var ca 5 mndr. Noe jeg kanskje syntes var litt på grensen, men alikevel et valg jeg kunne være komfortabel med.

Siv Henriksen Lien:Min mening angående overnatting er at det kommer helt an på barnet, det er ikke alle barn som liker å overnatte verken hos besteforeldre, andre familiemedlemmer eller nære vennepar selv om barnet elsker å være sammen med de på dagtid.

Mine sønner er helt forskjellige på dette området, eldstemann på snart 3 år vil ikke ligge borte for da føler han seg veldig usikker og klarer ikke slå seg til ro. Minstemann på litt over 1år kan sove borte like bra som hjemme.

Så jeg mener barnet selv må få "bestemme" når det føler seg klar til å overnatte hos andre. Jeg som mamma hadde heller aldri klart å sende mine barn på overnatting hvis jeg ikke visste at de følte seg vel i den situasjonen, så personlig foretrekker jeg heller da barnevakter på dagen.

Oddvar Raugstad: Jeg har ikke et fasitsvar på hvor tidlig jeg synes det er ok å la barnet være på overnattingsbesøk. Det jeg synes er viktig er at barnet er i trygge omgivelser og at du som forelder er trygg på situasjonen. Dersom barnet har besteforeldre eller tanter og onkler som kan gi tilstrekkelig med trygghet og omsorg, ser jeg ikke noe problem i å la barnet være på overnattingsbesøk i tidlig alder. Jeg tror overnattingsbesøk kan ha positiv effekt for barnet ettersom det har godt av å være hos flere omsorgspersoner enn bare foreldrene. Barnet vil også få mulighet til å knytte sterkere bånd til besteforeldre, tanker og onkler osv.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkel– Dette er et stort tabu
Neste artikkelInfeksjon satte nyfødte Emma i livsfare
DEL