Idet du er klar til å ta en drink på byen slår det deg plutselig at du skulle hatt mensen for en uke siden. Samvittigheten din gnager, «bør jeg egentlig drikke alkohol hvis jeg tror jeg er gravid?» I USA har de funnet løsningen på problemet.

Sist oppdatert: 12. juli 2013

Mens man til nå har kunne kjøpt tamponger og kondomer på automater, tar amerikanerne et steg videre; graviditetstester på automat. Ved å plassere graviditetstestdispensere på kvinnetoalettene på barer, bensinstasjoner, hoteller, restauranter og treningssentre, vil kvinnene bli konstant påminnet om å tenke seg om en ekstra gang før de tar seg en drink.

Les mer: Alkohol øker riskoen for spontanabort
              Alkoholskader på barnet

Kvinner vil da kunne ta en graviditetstest i ro og mak på toalettet uten å måtte kjøpe en over disk på apotek eller på butikken. På annonsen på dispenseren minnes kvinner på å teste seg hver gang de bestemmer seg for å drikke alkohol. Dette for å sikre sitt barns fremtidige helse.

Små menger, store konsekvenser
Organisasjonen som står bak heter Healthy brains for children, og på hjemmesidene deres står det at uventede graviditeter hvor mor har drukket alkohol, kan føre til livsvarige skader på fosteret.

Babyverden har tidligere skrevet at man bør være ekstra forsiktig med alkohol de tolv første ukene av svangerskapet, for da formes barnets organer. Fordi kvinnen ofte ikke er klar over at hun er gravid før det har gått noen uker, anbefales kvinner som prøver å bli gravide å holde seg helt borte fra alkohol.

Les mer: Røykfri i svangerskapet
              Se barnet og magen vokse!

Ettersom alkohol kan virke inn på hjernes utvikling gjennom hele svangerskapet kan man ikke gi noe sikkert tidspunkt for når alkohol kan føre til hjerneskade.

Noen fostre synes å tåle mer alkohol enn andre uten å få skader. Årsaken til dette vet vi ikke sikkert, men man mener barnets gener kan gi ulike grader av motstandsdyktighet. Fostre kan også få sterkere skader dersom alkoholen inngår i en større sammenheng med flere negative faktorer, som for eksempel røyking, mangelfull ernæring, inntak av enkelte typer medisiner, narkotika og andre giftstoffer.

Den første graviditetstestautomaten ble lansert på en pub i staten Minnesota i juli 2012, og Healthy brains for children fortsetter å spre sitt budskap over USA.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSå mange venner bør barnet ditt ha
Neste artikkelHvordan vil du føde?
DEL