”Foreldre må selv velge om de skal prioritere amming,” sa Audun Lysbakken – og får så hatten passer. 
– Ministeren viser at han vet lite om amming og tilknytning, sier jordmor Rachel Myr.

Sist oppdatert: 25. oktober 2011

– Det er upraktisk å få barn, uansett hvor enkelt man skulle ønske det var, sier jordmor Rachel Myr. 

– Dessverre kan vi ikke si til et nyfødt barn: ”Vet du ikke at du er født i 2011? Moderne babyer trenger ikke mor og morsmelk lenger. Det burde du skjønt.” Barna som fødes i dag har samme behov som babyene som ble født i steinalderen. Uansett hva Audun Lysbakken måtte mene, og uansett hvor likestillingskampen står, mener den profilerte jordmoren.

– Amming kan velges vekk foran andre behov
 Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken skapte overskrifter i helga da han, i forbindelse med lanseringen av sin nye bok om pappa-tilværelsen, uttalte følgende til dagbladet.no:

”Selv om vi skal ha tydelige råd om at amming er bra, må det også være tydelig at i et land der hygienen er god og vannet er rent, kan rådene veies opp mot andre viktige hensyn. Som likestilling, fars mulighet til å komme tidlig hjem, mors mulighet til å komme raskt tilbake i jobb, og stressnivået i familien.”

– Tullerusk minister
Mødrene på Babyverden og Familieverdens diskusjonsforum er både enige og uenige med Lysbakken, som selv er småbarnsfar.

– Slik jeg forstår det, kjemper han for valgfriheten. Velg selv, og om du faktisk ikke har lyst til å amme, så er det greit. At den som velger morsmelkserstatning skal slippe å forklare seg for alle og enhver for sitt valg. Og det mener jeg er uproblematisk, jeg mener det er herlig, befriende, og bidrar til at flere mødre med god samvittighet tør å slippe ungen fra puppen litt før, sier en mor.

Andre er uenige:

– Jeg synes ministeren er helt tullerusk som nærmest oppfordrer til å ty til erstatning og velger å begrunne det med blant annet likestilling, sier ettbarnsmoren med kallenavnet ”Little Monkey”.

– Det neste som skjer, er vel at far får enda flere øremerkede uker, og mor blir uglesett for å velge å være hjemme størsteparten av den valgfrie delen av foreldrepermisjonen, sier tobarnsmoren Ida Emilie (26).

– Valgfrihet
Norske helsemyndigheter anbefaler fullamming i 6 måneder og fortsatt amming frem til ettårsdagen. WHO anbefaler at barn ammes i to år. 

Barne- og familieminister Audun Lysbakken (Foto: Scanpix)

– Voksne mennesker må bestemme dette selv, som en del av familienes valgfrihet. Så håndterer man rådet fra helsemyndighetene som det det er, et godt og begrunnet råd som gjør at de fleste som kan amme gjør det, sier Lysbakken til Dagbladet.

Men Lysbakken er på ville veier når han sidestiller morsmelkserstatning med morsmelk, sier Myr, som ble kåret til Årets Jordmor i 2009 og har amming som spesialfelt. 
 
Hun er klar over at mange opplever ammeproblemer i starten, men mener at barne- og familieministeren ikke bør kommunisere ut at det er likegyldig for barnet om man ammer eller ikke. 

– Morsmelkerstatning kan ikke sammenlignes med morsmelk og de helseeffektene amming gir både mor og barn. Flere nyere studier fra England, Nederland, Spania og Australia viser at risiko for sykehusinnleggelse for lungebetennelse eller diaré hos barn under seks måneder er flere ganger høyere hos barn som ikke blir ammet enn hos brystbarn.  Dette er land med tilsvarende levestandard som Norge, sier hun.

– Sats heller på likelønn
Myr mener at dersom det er likestilling man er ute etter, bør man nå legge kampen et annet sted enn på hjemmebane i spedbarnsperioden.

– Det å bære frem, føde og fostre opp et spedbarn legger praktiske begrensninger på foreldre, uansett hvor mye man måtte stritte imot. Det er en gang slik at det er mor som er gravid, føder og har melken. Dersom politikerne mener alvor når det er snakk om likestilling, så ville de skrudd fokuset over til å øke lønnsnivået i offentlige, kvinnedominerte yrker. Da ville resten gått av seg selv.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelKlar for Halloween?
Neste artikkelTidlig mens gir bekkenløsning?
DEL