Ti uker har pappa rett til å være hjemme med barnet, og fra 1.juli økes ferdekvoten til 12 uker. Men pappa i permisjon betyr ikke bare besøk på Clas Ohlson og sjekking av jobbmail. Frank Robert Olsen startet en egen barselgruppe for menn.

Sist oppdatert: 11. april 2011

Liv og Sander leker og aker seg framover på golvet i Midjord bydelshus i Stavanger. De ti måneder gamle tvillingene er på barseltreff, men her er det ingen mammaer i sikte. Det er nemlig pappa Frank Robert Olsen som har tatt initiativ til å lage et møtested for menn som er hjemme i permisjon, og fedre strømmer inn med sine små etterkommere på armen.

Savnet egen plass
Da gruppen startet opp i slutten av januar, hadde ideen allerede fått sjansen til modnes i noen måneder. Frank Robert hadde vært med samboeren på barseltreff både på helsestasjon og etterpå, men savnet en plass hvor han kunne møte menn.

– De tidlige barseltreffene fokuserer på det å være nybakt mamma, og handler gjerne om følelser og ting som skjer med kroppen. Det er flott at det finnes en slik plass, men menn møtes gjerne på litt andre premisser. Barna er også ofte litt større når far skal være hjemme, og har gjerne større behov for aktivitet, sier Olsen.

Helsesøster Jane V. Høgalmen synes gruppen er et positivt tiltak.

Glad for utvidelse

 

Flere små får plass på golvet, og utforsker hverandre med blikk og hender. Matter er lagt fram til de minste på fire måneder, men de litt større barna har ikke like god tid til å sitte i ro. Siden alle har med seg litt leker hver, er det mye nytt å utforske. En snarrådig gutt finner fort ut at IKEA-barnestolen fungerer like godt som gåstol og farter rundt i rommet.

– Ti uker permisjon er fantastisk, og nå er jo fedre kjempeheldige som får 12 uker med barna, sier Arve Johnsen. Han jobber skift som brannmann, og skal være hjemme med nå ett år gamle Linus til august.

– Mange spør om det ikke blir kjedelig, men jeg storkoser meg. Tiden fyker av gårde, så det er ikke et problem. Jeg har vært innom brannstasjonen bare én gang på seks uker, selv om jeg bor like ved siden av. Målet mitt er å ikke gjøre noe, og bare kose meg, sier Johnsen.

Les mer om fedrekvoten og utviklingen her.

For mennene sier det ofte er forventet at de alltid skal gjøre noe, og ting blir gjerne på deres egne premisser. Har en for store mål, tror de det kanskje blir litt vondt. Treffet ser de på som kjempepositivt, og de både prater og koser seg med ungene. For det hersker nok liten tvil om at damene er mer organisert, og finner sine møteplasser. Med flere uker til rådighet, vil behovet for noe mer fast også melde seg for fedrene.

Linus og pappa
Arve synes det er bra med større fedrekvote, og nyter tiden sammen med Linus.

– Da vi kom inn i gangen begynte Linus og hyle, akkurat som når han skal få mat. Han kjenner seg igjen, og har det veldig kjekt her, sier Johnsen.  Pappa finner fram ei flaske melk, og Linus legger seg flat på gulvet. Guttungen vet hva som kommer, og kobler ut alle andre lyder av drøsing og skrik fra de andre små.

Barn er barn
For lydløst blir det ikke med mange babyer på ett sted. Det var ikke alltid like lett å takle i starten, innrømmer Frank Robert Olsen.

– Mødrene snakket bare enda høyere dersom barna gråt på barseltreff. Vi fedre føler gjerne at vi ikke lykkes dersom ungene griner, og på første treffet prøvde vi å ta alle kaniner ut av ermet for å få ungene fornøyde. Nå har vi innsett at barn er barn, og at også de kan bli misfornøyde og trøtte.

Ikke bare iPhone-prat
Praten går om løst og fast. Noen har hatt omgangssyke, andre er i ferd med å lære å gå. Noen har fått barnehageplass, andre ikke.

– Vi snakker ikke bare om apps til iPhonen, men er selvsagt innom det også. Men det kan like gjerne være et spørsmål om hvor vi får tak i glidelåspyjamas, sier Olsen.

Trond Holen har med seg Michelle på vel ni måneder. I fem uker har han vært husfar, og synes det er naturlig at han skal ta sin tørn med veslejenta. I tillegg til fedrekvoten, skal han også ha halvannen måned med ulønnet permisjon i sommer, for å få kabalen til å gå opp fram til barnehagestart.

Blitt primærforelder
– Det er kjekt å være hjemme, og jeg merker at jeg nå er primærforelderen. Når hun blir lei seg, er det meg hun vil ha trøst av, sier Holen.

Sammen med Michelle går han turer og leker hjemme, og medgir at det har blitt et par turer til Clas Ohlson – som noen spøkefullt sier kalles ”gubbdagis” på svensk.  Og når jenta sover, finner han tid til litt jobbing. Som programmerer kan han lett logge seg på hjemmefra, og det er positivt i forhold til arbeidsplassen siden han skal være ekstra lenge hjemme i sommer. Men kona får likevel middag og rene klær når hun kommer hjem.

Holen synes det er flott med disse ukene, men er likevel ikke for at fedrekvoten er pålagt. Selv skal han ha flere uker enn kvoten, men generelt synes han det bør være opp til hver enkelt familie hvordan de organiserer permisjonen sin.  Arve Johnsen mener derimot det er positivt at det er ”tvang”.

– Noen fedre ville gitt ukene til mor, men da er jo hele vitsen borte. Nå når ukene er pålagt, kan du velge å bruke eller miste dem. Jeg tror det er lettere for far også i forhold til arbeidsgiver når det finnes et regelverk, sier Johnsen.

Vil ha flere med

Pappatreff
 

Det begynner å nærme seg slutten på dagens treff. Barn og fedre har kommet og gått igjen i løpet av de to timene som er satt av, for alle barna har sin egen rytme for mat og søvn.  Men det er plass til flere. Frank Robert Olsen håper barselgruppen vil fortsette også etter at tvillingene har begynt i barnehagen.

– Dette er liksom babyen min, så jeg håper noen vil overta ansvaret for å låse opp og samle folk. Jeg vil nok komme innom en gang i blant på besøk, for jeg er veldig opptatt av dette positive samspillet mellom far og barn, sier han.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelMorsomme episoder fra fødestua
Neste artikkelKortere liggetid gir risiko for mor og barn
DEL