To nybakte mødre ved Ålesund sykehus fikk forbyttet jentene sine og feilen ble ikke oppdaget før et døgn senere. Lill-Helen ammet den andre jenta i ett døgn, og syntes det var vanskelig å skilles fra henne da forbyttingen kom for en dag.

Sist oppdatert: 13. juli 2011

– Det har vært tøft – de første barselukene ble tøffere enn jeg hadde forestilt meg, sier Lill-Helen Nybø(26) fra Langevag til Babyverden.
 
Nå har hun fått forvekslingen litt på avstand og koser seg hjemme med datteren Alva.
 
– Jeg har glemt mye av det døgnet. Nå har jeg jo hatt Alva mye lenger enn jeg hadde den andre babyen og nå går det kjempebra! Vi har det kjempefint, sier Lill-Helen.
 
For det var et av alle nybaktes foreldres mareritt Lill-Helen opplevde.
Da Lill-Helen fikk datteren Alva på Ålesund sykehus 13. januar, ble den vesle jenta nemlig forbyttet med en annen nyfødt jente. Noen timer etter fødselen, fikk hun det hun trodde var datteren inn på rommet sitt. Da hun fikk jenta si i armene, kjente hun ikke babyen igjen. Nå lignet ikke jenta på noen i familien – hun hadde liksom forandret seg over natten.
 
– Jeg trodde jeg hadde riktig baby. Jeg sjekka ikke navnelappen – var jo sikker på at de kom med jenta mi, sier Lill-Helen til Babyverden.
Og det gikk et helt døgn før sykehuset oppdaget at de hadde forvekslet de nyfødte jentebabyene. Nybø forteller til NRK at hun rakk å få et nært forhold til den andre jenta.
 
Ammet fremmed baby
– Jeg ammet henne i et døgn. Og da det viste seg at jeg hadde hatt feil barn hos meg i et døgn ville jeg egentlig få med meg begge hjem. Jeg nektet å tro at det var feil barn jeg hadde hatt. Men da det ble veid, viste det seg at babyen var blitt en halv kilo mer enn ved fødselen, sier Nybø til NRK.
 
Da forvekslingen ble oppdaget, kom barnepleieren inn på rommet til Lill-Helen og forklarte situasjonen. Lill-Helen trodde barnepleieren tullet.
– Jeg trodde barselpleieren tullet da hun kom inn og fortalte hva som hadde skjedd, sier Nybø til VG.
 
– Beklager det som har skjedd
Avdelingssjef ved kvinneklinikken ved Ålesund sykehus, Janita Skogeng, beklager det som skjedde. Også tidligere har det skjedd kortvarige forvekslinger, men som har blitt oppdaget omtrent umiddelbart.
– I dette tilfellet er det beklageligvis slik at to barn er blitt forvekslet på barselhotellet vårt. De er blitt lagt i feil barneseng når de har vært håndtert av personalet vårt, sier Janita Skogeng. Dette ble oppdaget før noen av babyene skulle reise hjem. Mor og barn fikk også tilstrekkelig tid sammen før de forlot sykehuset, sier Skogeng til NRK.
Det var personalet på sykehuset som oppdaget hva som hadde skjedd. Dette skjedde et døgn etter at forvekslingen hadde skjedd.
– Vi kan nok vurdere dette som en rutinesvikt. Vi har nokså nøyaktige rutiner for hvordan vi skal merke nyfødte barn hos oss for å identifisere dem opp mot riktig mor. Vi har også rutiner som sier at vi skal kontrollere barnets navnebånd før vi leverer dem til mora. I dette tilfellet skjedde dette ikke i henhold til rutinene.
NRK har snakket med den andre moren i forvekslingssaken, men hun ønsker ikke stå frem. Men hun sa til NRK at hun mener sykehuset har håndtert saken ganske bra.
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSlik fortalte vi om graviditeten!
Neste artikkelAvhengige barn
DEL