Skal du føde i Danmark, kan du risikere å måtte ta med mat, drikke, klær til å føde i, dyne til den nyfødte, sengetøy og bleier i sykehusbagen. Sykehusene skal spare penger.

Sist oppdatert: 18. juni 2014

Jyllandsposten skrev søndag om et paradigmeskifte ved danske fødeavdelinger. Nå er det medbrakt som gjelder flere steder i landet. Fødende i Århus, Randers og Viborg er allerede rammet av innsparingene.

– Når vi skal spare, blir vi fantasifulle. Vi prioriterer at det er personale til stede, så sparer vi heller inn på saft og sengetøy, sier avdelingsjordmor Misan Stehouwer ved Aarhus Universitetshospital til Jyllandsposten.

Og det er visst penger å spare. Blant annet på bleier. Med flere tusen nyfødte innlagt et par dager hver, kan det jo bli noen bleier. Men også vasking av sengtøy, babyklær og håndklær er dyrt. Overjordmoren ved Viborg sykehus sier det handler om å be foreldre om hjelp til å spare utgifter på klesvask.

Endringene har skapt debatt i Danmark. Og spørsmålet dukker også opp – vil stram sykehusøkonomi også ramme andre pasientgrupper?

Les også:

Sykehusbagen

Hvis du ikke rekker føden…

Skriv et fødebrev!

Foreløpig ingen fare i Norge
Trude Thommesen, fungerende leder i Den Norske Jordmorforening, tror ikke norske gravide trenger å bekymre seg for lignende tilstander.

– Nei, jeg håper ikke det blir sånn i Norge. Jeg har hørt at det har vært diskutert. Blant annet å dele ut x antall bind og bleier til hver, men jeg håper vi fortsetter å se hver enkelt. Noen babyer bæsjer mer enn andre, og noen kvinner blør mer enn andre. Det er klart det koster, men det synes jeg den offentlige helsetjenesten bør ha råd til, sier hun.

Thommesen sier at det fort blir penger av skittentøyet som samler seg i løpet av fødselen og barseloppholdet. Å vaske ett håndkle koster rundt 10 kroner.

– Noen bruker jo mange håndklær, så det koster jo. Men dette er siste skanse – den fødende skal kunne nyte den første tiden uten å måtte vaske blodige håndklær selv. En del av fødselsomsorgen er å bli tatt vare på, mener hun.

Og den nybakte familien risikerer jo å reise hjem med en betydelig mengde skittentøy. Som Thommesen sier – det blir jo mye melk og blod i begynnelsen.

– Det er lettvint og praktisk for de fødende å låne. Men mange liker jo å ha med egne klær på barsel, sier hun.

Les også:

Kan man starte fødselen selv?

Når er man i aktiv fødsel?

Viktig med mat og drikke under fødselen

Praktisk problem med medbrakt mat og drikke
Danskene må selv smøre med matpakke, i tilfelle fødselen trekker ut og det blir nødvendig med en matbit. Det ser ikke Thommesen at vil la seg gjøre i praksis ved norske sykehus.

– Jeg ser for meg at det kan bli ganske kaotisk og rotete. Skal man ha kjøleskap tilgjengelig for de fødende? Hva om noe plutselig skjer? Hvem skal ta seg av maten som blir igjen, spør hun.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelKjente første skikkelige spark i uke 38+6
Neste artikkel«Mamma? Hva er dette for noe?»
DEL