Kvinner med sykdommen polycystisk ovarialsyndrom, forkortet PCOS, kan ha store problemer med å bli gravide. Nå tror forskerne at fedme er grunnen til at flere får sykdommen.

Sist oppdatert: 6. september 2010

Sykdommen PCOS (polycystisk ovarialsykdom) kjennetegnes ved at kvinnen har økt testosteronproduksjon i eggstokkene, noe som gjør graviditet vanskeligere.

– Kvinner som har mye testosteron, har gjerne også økt antall små cyster på eggstokkene, som gjør det vanskelig å bli gravid, sier NTNU-professor Sven M. Carlsen til Gemini.

PCOS forbindes med hårvekst på kroppen og i ansiktet, tendens til kviser, sjeldnere menstruasjon, nedsatt fruktbarhet og mange spontanaborter. Carlsen mener at så mange som en av ti kvinner har sykdommen. Han tror enda flere vil få sykdommen fremover – på grunn av økt fedme i befolkningen.

– Fedme endrer hormonbalansen i kroppen slik at kvinner som er disponert for det, utvikler PCOS, sier Carlsen.

PCOS ser ut til å gå i arv, og det samme gjør fedme. Carlsen mener det er viktig å finne metodene for å bryte denne onde sirkelen.

Carlsen og hans kollega Eszter Vanky har gjort en studie av effekten av å bruke sukkersykemedisinen metformin hos gravide kvinner med PCOS. Så langt ser det ut til at barna fikk en positiv effekt av behandlingen.

– Til høsten skal vi derfor studere barna for å se på den langsiktige effekten av behandlingen de fikk i mors mage, sier Carlsen til Gemini.

Han presiserer at også kvinner med normal vekt kan ha sykdommen.

Kilde: forskning.no

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelFødte datteren på badegulvet!
Neste artikkelFlere barn blir skjeve i hodet
DEL