Forbrukerrådet har gått gjennom 41 av årets solkremer. Bare 11 av dem får grønt smilefjes. 

Sist oppdatert: 22. juni 2016

Om testen:

Alle produktene ble kjøpt inn i norske dagligvarebutikker, apoteker og parfymerier i mai 2016.

Forbrukerrådet har kontrollert ingredienslisten på produktene, og deretter kategorisert dem.

– Produkter som inneholder mistenkte hormonforstyrrende stoffer er tildelt surt fjes.

– Produkter som inneholder allergifremkallende stoffer eller kjemiske stoffer i nanoform har fått gult, skeptisk fjes.

– Produkter som ikke inneholder noen av disse stoffene, har fått grønt smilefjes.

Vil du lese mer om de ulike stoffene som ble funnet i solkremene, kan du lese nederst i denne artikkelen fra Forbukerrådet.

Forbrukerrådet har gjennomgått 41 solkremer og sjekket dem for hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer, eller kjemiske stoffer i nanoform.

– Det er dessverre ikke bare solen du bør beskytte deg mot. Velg en solkrem med grønt fjes eller svanemerke, så er du på den sikre siden når du smører inn deg selv og dine, sier forbrukerdirektør Randi Flesland i en pressemelding.

Av de 41 de solkremene som er testet, så inneholder:

  • 21 hormonforstyrrende stoffer
  • 11 allergifremkallende stoffer
  • 14 kjemiske stoffer i nanoform

– Vi har over lang tid bedt om at bruken av hormonforstyrrende stoffer blir strengere regulert, og at bransjen stopper å bruke disse. Det er fullt mulig å lage solkrem uten stoffer som kan være hormonforstyrrende.

Kun 11 av solkremene i testen får smilefjes av Forbrukerrådet.

– Vi hadde selvsagt håpet å finne flere som kunne få smilefjes. Men det at 11 får grønt smilefjes, viser at det er mulig å produsere solkremer uten problematiske stoffer, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør mat og handel i Forbukerrådet, til Babyverden.

Pass på barna
Av de 16 solkremene i testen som er ment for barn, inneholder over halvparten hormonforstyrrende stoffer. Flere av kremene har også allergifremkallende stoffer og kjemiske stoffer i nanoform.

– Barn er mest sårbare, og det er spesielt uheldig at disse solkremene inneholder hormonforstyrrende stoffer, i tillegg til andre kjemikalier som gir grunn til bekymring.

– Vi håper slike tester gjør det enklere for forbrukeren å velge bort slike problematiske stoffer. Samtidig ønsker vi å legge press på bransjen for at den skal velge bort bruken av disse stoffene, sier Randi Flesland.


Nedenfor finner du oversikt over hvordan solkremene kommer ut i deres test.

Solkremer for barnSolkremer for voksneKrever bedre regulering
Forbrukerrådet har i lang tid arbeidet for en strengere regulering av hormon-forstyrrende stoffer. Forrige onsdag la EU-kommisjonen, langt på overtid, frem forslag til regulering. Dessverre er det lite som tyder på at vi er i mål.

– EU-kommisjonens forslag inneholder altfor strenge krav til når et stoff skal regnes som hormonforstyrrende. Blir dette vedtatt, er det fritt frem å benytte en rekke stoffer som mistenkes å være hormonforstyrrende, sier Randi Flesland.

– De potensielle skadevirkningene er store. Hormonforstyrrende stoffer kan øke risikoen for kreft, diabetes og barnløshet. Vi kan ikke akseptere at det finnes stoffer forbundet med risiko i hverdagsprodukter.

Også den danske miljøministeren og Kemikalieinspektionen i Sverige har uttrykt skuffelse over forslaget. Forbrukerrådet og forbrukerkollegaer i Europa vil nå presse på for at EU lander på et mer forbrukervennlig regelverk enn det som ligger på bordet.

Forbrukertips:

– Kjøp svanemerket solkrem. I tillegg til å ta hensyn til helse og miljø generelt, har disse vært testet for både parfyme, allergifremkallende stoffer og hormonforstyrrende stoffer.

– For å unngå allergifremkallende parfymestoffer, kjøp produkter uten parfyme.

– Stoffer i nanoform skal merkes i all kosmetikk. I ingredienslisten på solkremen skal det derfor stå nano bak alle kjemikalier i nanoform.

– Hvis du har valget – kjøp heller krem enn spray.

– Soltips: Nyt sola, men bruk solkrem for å unngå å bli solbrent.

Kilde: Forbrukerrådet


Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSmelt! For noen herlige babysmil!
Neste artikkelUke 21: Tester BV Gravid appen
DEL