GravidGravidhistorierBaby operert i mors mage – født frisk

Baby operert i mors mage – født frisk

En nål ble stukket gjennom morens bukvegg og inn i barnets brystkasse. Gjennom nålen kunne kirurgene styre en laser til blodforsyningen til svulsten – og kutte den. Ultralyd ble brukt for å orientere seg under operasjonen. Grafikk: CHUV/ Foto: Inselspital
Av Babyverden 2370 Sist oppdatert 04.05.16

En godartet svulst på lungen laget et livstruende trykk på hjertet til en gutt mens han ennå lå i mors mage. Ved en hasteoperasjon klarte to kirurger å fjerne svulsten og redde babyen – flere uker før han ble født.

Fredag 22. februar 2016 klokken 11:15 tok to spesialister i fostermedisin ved Bern University Hospital i Sveits en siste titt på ultralydbildene de hadde på monitoren foran seg. Så startet de det ambisiøse inngrepet på fosteret i mors mage.

En godartet svulst på lungen laget et livstruende trykk på den ufødte babyens hjerte. Uten operasjon ville ikke den lille gutten klare seg. Verken prematur fødsel eller å vente var aktuelt i denne prekære situasjonen. Under disse helt spesielle omstendighetene, snakket den behandlende legen lenge med familien. Avgjørelsen ble tatt – og sammen med en kollega gjennom mange år påtok legen seg å operere barnet i mors liv, forteller sykehuset i en pressemelding.

Erfaring fra operasjoner på sjelden tvilling-syndrom
Kirurgduoen Luigi Raio og David Baud har erfaring med å operere eneggede tvillinger med TTTS – tvilling til tvilling transfusjonssyndrom. Dette er en relativt sjelden svangerskapskomplikasjon, som kun rammer eneggede tvillinger som deler morkake. I morkaken finnes en felles blodkarforbindelse som gjør det mulig for blod å gå mellom tvillingene. Noen ganger får den ene tvillingen for mye næringsrik blodtilførsel, mens den andre får for lite. Dermed blir den ene stor og den andre liten. Uten operasjon vil i de fleste tilfeller enten den ene eller begge barna dø. Men dersom visse blodkar i morkaken blir vellykket svidd av ved laser, blir det igjen likevekt i blodtilførselen til babyene. Gjennom dette inngrepet har babyene stor sjanse for å bli født friske. Sykehuset i Bern er pionerer på denne prosedyren, og har tilbudt denne typen operasjon siden tidlig på 90-tallet.

Luigi Raio og David Baud opererer sammen på babyen i mors mage. Foto: Inselspital, Bern University Hospital
Opererte inni babyens kropp – i mors mage
I denne ufødte guttens tilfelle, brukte kirurgene en lignende teknikk for å operere svulsten på fosterets lunge. Men operasjonen foregikk inni babyens kropp, i umiddelbar nærhet av hjertet og hovedpulsåren. Operasjonen måtte av den grunn være enda mer presis, og den måtte gjennomføres med konstant overvåkning med ultralyd. Operasjonen var vellykket, og blodforsyningen til svulsten ble avskåret. I de påfølgende ukene krympet det døende vevet, og barnets hjerte kom seg.

Etter den vellykkede operasjonen er det plass nok til barnets hjerte. Grafikk: Gilbert Maurer på vegne av CHUV Lausanne University Hospital

Frisk gutt født i april
13. april – nesten sju uker etter operasjonen, ble en frisk gutt født. Dette var den første operasjonen i sitt slag i Sveits. Ifølge pressemeldingen fra universitetssykehuset i Bern har det bare blitt rapportert om 17 slike operasjoner i hele verden, og det har variert hvor vellykket operasjonene har vært. 

Gutten åtte dager etter fødselen. Foto: Pia NeuenschwanderFølg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: