I 2006 valgte flest foreldre å kalle barna sine Thea og Jonas. Begge er gamle navn som har vært på topplistene lenge, men nå har de endelig kapret topp-plasseringen. Tradisjonelt har det vært størst endring i jentenavnene på topp fra år til år, og det er derfor spennende å se alle omrokkeringene i hvilke guttenavn som nå er populære.

Sist oppdatert: 26. januar 2007

Endingene på navnene ser ut til å bety mye, og hele 35,5 prosent av jentenavnene slutter på a eller ah. På guttesiden har det ikke vært like klare tendenser, men andelen guttenavn som slutter på as har økt fra under en halv prosent i 1960 til 10,5 prosent i 2006.
Jonas følger dessuten videre trenden fra 2005 med bibelske navn. Etter 1978 ble den bibelske Jonas riktignok endret til Jona.
Kongefamiliens populære barnenavn
I gamle dager første fødsler i kongefamilien til dramatiske utslag i navnestatistikken. Like dramatisk er det ikke lenger, men det er verdt å merke seg at både Leah, Angelica og Sverre går sterkt fram på navnestatistikken. I tillegg styrker Ingrid seg litt.
Fram og tilbake
Guttenavnene med størst fremgang fra 2005 til 2006 var Jonas, Elias, Lukas, Even, Vegard, Lucas, Theodor, Linus, Sverre og Leander. Blant jentene var det Leah, Aurora, Ella, Linnea, Angelica, Ronja, Ane, Helena, Oda og Erle som gikk mest fram.
Ser vi på endringene de siste fem årene er det Noah, Oliver, Elias, Lukas, Theodor, Lucas, Leon, Julian, Sebastian og Linus som har hatt størst vekst. I samme tidsrom har også Leah, Linnea, Ella, Aurora, Mina, Mathea, Emma, Thea, Selma og Mia blitt mer populære.
Guttenavnene med størst tilbakegang fra 2005 til 2006 var Markus, Tobias, Magnus, Adrian, Eirik, Kristoffer, Patrick, Lars, David og Mats. Blant jentene var det Andrea, Tuva, Malin, Sofie, Karoline, Alexandra, Silje, Sandra, Ine og Emma som gikk mest tilbake.
Ser vi også her på endringene i femårsperspektiv er Thomas, Marius, Stian, Martin, Anders, Lars, Markus, Joakim, Marcus og Sander blitt mindre populære. I samme tidsrom har også Silje, Martine, Stine, Marthe, Camilla, Maria, Marte, Sandra, Karoline og Julie hatt størst tilbakegang i popularitet.
Halvparten får mellomnavn
Nesten halvparten av alle barn får mellomnavn, og det vanligste er at barnet får begge foreldrenes etternavn. Navneloven fra 2003 ga rom for å kombinere foreldrenes etternavn med bindestrek, og 5,7 prosent av barna født i 2006 fikk et slikt navn. 21 prosent av guttene og 25,6 prosent av jentene fikk to fornavn. De vanligste kombinasjonene var William Alexander, Kevin André, Emil Alexander, Ida Marie, Emma Sofie og Thea Emilie.

 

Topp 40 navn i Norge i 2006

Guttenavn Jentenavn
1. Jonas Thea/Tea
2. Mathias/Matias Emma
3. Alexander/Aleksander Sara/Sarah/Sahra
4. Andreas Julie
5. Elias Ida
6. Kristian/Christian Hanna/Hannah
7. Sebastian Nora/Norah
8. Markus/Marcus Ingrid/Ingerid/Ingri
9. Sander Emilie
10. Tobias Amalie
11. Martin Maria
12. Henrik Malin
13. Emil Sofie/Sophie
14. Lukas/Lucas Leah/Lea
15. Daniel Anna
16. Adrian Linnea/Linea
17. Magnus Andrea
18. Kristoffer/Christoffer/Christofer Vilde
19. Oliver Aurora
20. Noah/Noa Hedda
21. Benjamin Mathilde/Matilde
22. Jakob/Jacob Tuva
23. Philip/Filip/Fillip Mia
24. Nikolai/Nicolai/Nicolay Frida
25. Oskar/Oscar Marie
26. Fredrik/Frederic/Frederick Oda
27. Marius Elise
28. Sondre Helene
29. William Maja/Maia
30. Theodor/Teodor Karoline/Caroline
31. Isak/Isac/Isaac Victoria/Viktoria
32. Thomas/Tomas Mina
33. Kasper/Casper Marte/Marthe
34. Håkon/Haakon Martine/Marthine
35. Even Selma
36. Eirik Kaja/Kaia
37. Johannes Mari
38. Mats/Mads Kristine/Christine
39. Erik/Eric Maren
40. Ole Jenny

Lokale forskjeller
Noen navn står sterkt i enkelte kommuner eller fylker uten at det viser igjen i den nasjonale oversikten. For eksempel ligger jentenavnet Ella på topp 20 i Oslo, men ikke på topp 40 på landsbasis. Tilsvarende finner vi både Michael og Patrick på topplisten i Finnmark og Tor og Eivind i Aust-Agder. Spent på hvilke navn som er mest populære der du bor? Klikk på din kommune eller ditt fylke under, så får du listen over de 20 mest brukte gutte- og jentenavnene.

Fylker
Østfold Akershus Oslo Hedmark
Oppland Buskerud Vestfold Telemark
Aust-Agder Vest-Agder Rogaland Hordaland
Sogn og Fjordane Møre og Romsdal Sør-Trøndelag Nord-Trøndelag
Nordland Troms Finnmark
Kommuner
Bærum Stavanger Bergen Trondheim

Kilde: www.ssb.no/navn

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelNår flaske er løsningen
Neste artikkelØstfold
DEL