Liam og Olivia var de mest brukte navnene i USA i 2019. Se hvilke navn som er på vei opp og ned i USA nå!

Sist oppdatert: 25. september 2020

I USA ble navnestatistikken for 2019 litt forsinket på grunn av koronapandemien, men endelig er den klar.

Olivia har lenge vært en god nummer to i USA, men kapret i 2019 førsteplassen. Navnet er også på topp i England og Wales. For guttene beholdt Liam førsteplassen og Noah andreplassen for tredje år på rad. Oliver gikk opp fra femte til tredjeplass, og kan være verdt å merke seg. Navnet har lenge vært på topp i England og Wales.

I 10 år har de samme fem jentenavnene vært i toppen, men byttet litt på de ulike plasseringene. For guttene har det vært litt mer variasjon.

Topp 20 jentenavn:

1. Olivia
2. Emma
3. Ava
4. Sophia
5. Isabella
6. Charlotte
7. Amelia
8. Mia
9. Harper
10. Evelyn
11. Abigail
12. Emily
13. Ella
14. Elizabeth
15. Camila
16. Luna
17. Sofia
18. Avery
19. Mila
20. Aria

Topp 20 guttenavn:

1. Liam
2. Noah
3. Oliver
4. William
5. Elijah
6. James
7. Benjamin
8. Lucas
9. Mason
10. Ethan
11. Alexander
12. Henry
13. Jacob
14. Michael
15. Daniel
16. Logan
17. Jackson
18. Sebastian
19. Jack
20. Aiden

De mest brukte navnene på 2010-tallet

Ser vi hele tiåret under ett, var de mest brukte guttenavnene i USA Noah, Liam, Jacob, William, Mason, Ethan, Michael, Alexander, James og Elijah. For jentene var Emma, Olivia, Sophia, Isabella, Ava, Mia, Abigail, Emily, Charlotte og Madison mest brukt.

De mest brukte navnene de siste 100 årene

Har vi et enda større perspektiv på det, og ser på navnestatistikken for hele hundreåret vi nå har lagt bak oss, var det guttenavnene James, John, Robert, Michael, William, David, Richard, Joseph, Thomas og Charles som var mest brukt. For jentene var det Mary, Patricia, Jennifer, Linda, Elizabeth, Barbara, Susan, Jessica, Sarah og Karen som var mest brukt.

Navnene på vei opp

Det er noen navn som plutselig skyter voldsom fart oppover listene. For guttene i USA var det blant annet Sekani som økte med hele 6159 plasser fra 2018 til 2019. Riktignok kun opp til 872. plass, men like fullt fra plassering på over 7000. plass til å komme inn i topp 1000. Andre guttenavn med imponerende økning var Ermias, Amias, Kyro, Ambrose, Aziel, Eliel, Seven, Atreus og kongelige Archie.

Mange av guttenavnene på vei opp i USA er ganske ukjente for oss, men noen kjente og kjære navn dukket likevel opp. For eksempel Remi, Robin, Luka, Louie, Alfred, Aron, Arthur, Chris, Theo og Leon.

For jentene var det Amoura som økte mest, men «bare» med 1075 plasser, til 979. plass. Andre jentenavn med imponerende økning var Theodora, Navy, Emani, Yaritza, Alaia, Alaiya, Oakleigh, Ainhoa og Salem.

Andre, mer kjente jentenavn på vei opp i USA er for eksempel Nellie, Aila, Astrid, Adele, Milena, Louise, Elsa, Maren, Freyja og Elina.

Se hvilke navn som er på vei opp i Norge i artikkelen under:

Navnene på vei ned

Når noen navn øker, må andre synke i bruk. Ofte er det navn som øker mye og brått som også synker raskt. Dette er gjerne såkalte motenavn som fordi de plutselig tas mye i bruk, dermed også oppfattes som oppbrukt raskt. Eller det kan være navn som tas mye i bruk på grunn av profilering i medier, men som forsvinner igjen når personen/personene med navnet ikke lenger er så fremtredende.

Guttenavnene som sank mest fra 2018 til 2019 var Jaxtyn, Brysen, Chad, Bowie, Coen, Imran, Payton, Jaxen, Deshawn og Konnor. For jentene var det Emmarie, Saniyah, Tatiana, Zharia, Jayden, Aislinn, Aiyana, Avalyn, Emilee og Avah.

Bibelnavn til gutter er fortsatt populært

Trenden med å velge navn fra Bibelen har vart lenge i mange land, men står ifølge navneforsker Ivar Utne spesielt sterkt i USA fortsatt. Mens det i Norge var 14 bibelske guttenavn og 8 bibelske jentenavn i topp 50, var det hele 23 bibelske guttenavn og 5 bibelske jentenavn i topp 50 i USA i 2019. Noen av navnene er de samme både i Norge og USA, som Noah, Benjamin og Lucas, mens andre har ulike former, som Elias og Elijah, Isaac og Isak og Hanna og Hannah.

Etternavn som fornavn er trendy i USA, men ikke i Norge

I Norge har navneloven forhindret bruk av etternavn som fornavn, med noen unntak. Men etter hvert som etternavn brukes som fornavn i andre land, åpner muligheten seg for norske foreldre i økende grad også. For hvis et navn kan dokumenteres mye brukt i andre land, blir det ofte tillat i Norge også.

– Ett eksempel kan være etternavnet Jensen som er vanlig som etternavn i Norge, men som på grunn av mye bruk i USA også vil tillates som fornavn i Norge, sier Utne.

Men mange av de 11 guttenavnene og 7 jentenavnene i topp 50 i USA som opprinnelig er etternavn oppfattes ikke nødvendigvis som etternavn i Norge. Navnene det er snakk om er Mason, Logan, Jackson, Owen, Wyatt, Carter, Grayson, Dylan, Lincoln, Jaxon og Hudson for gutter, og Harper, Avery, Madison, Riley, Everly, Aubrey og Addison for jenter.

Plante- og blomsternavn til jenter

En annen trend er bruk av plante- og blomsternavn. Men helst til jenter. I topp 50 i Norge og USA var det ingen plante- og blomsternavn til gutter, men 4 for jenter i USA og 3 i Norge.

– I USA var det Hazel, Lily, Violet og Willow, og i Norge Tiril, Lilly og Linnea, sier Utne.

Trendy med navn som slutter på i-lyd

Både i England, Norge og USA er det mange populære navn som slutter på i-lyd nå. I Norge riktignok i noe mindre grad enn i England og USA. Det var ingen guttenavn i topp 50 i Norge som sluttet på i-lyd, men 5 jentenavn. Det var Ingrid, Astrid, Lilly, Jenny og Sigrid. I USA var det 3 guttenavn og hele 13 jentenavn som sluttet på i-lyd i topp 50.

– For gutter er det Henry, Levi og Anthony, og for jenter Emily, Avery, Penelope, Chloe, Riley, Zoey, Lily, Ellie, Natalie, Everly, Aubrey, Lucy og Audrey for jenter. Selv om Penelope og Chloe slutter på e er uttalen i, sier Utne.

Guttenavn slutter på konsonant og jentenavn slutter på vokal
Ikke alltid, men veldig ofte. Ser vi på topp 50 i Norge i 2019 sluttet 92 prosent av jentenavnene på vokal, mens bare 10 prosent av guttenavnene gjorde det samme.

– Unntakene var Tiril, Iben, Ellinor og Agnes som slutter på konsonant for jenter, og Noah, Matheo, Theo, Leo og Sverre som slutter på vokallyd for gutter, sier Utne.

I USA er det nokså ulikt. Der sluttet 28 prosent av jentenavnene i topp 50 på konsonant og 24 prosent av guttenavnene på vokal i 2019, mot  8 og 10 prosent i Norge.

– Her er det flere unntak enn i Norge. Siden vi ser på uttale, vil også navn som slutter på vokal være blant navnene som slutter på konsonantlyd, som Charlotte. Andre eksempler for jenter er Harper, Evelyn, Abigail, Elisabeth, Scarlett, Madison, Eleanor, Grace, Hazel, Violet, Lillian, Willow og Addison, sier Utne.

For guttene er det 12 navn i topp 50 som slutter på vokallyd. Det er ifølge Utne Noah, Elijah, Henry, Matthew, Levi, Mateo, Anthony, Leo, Josiah, Andrew, Joshua og Ezra.

Populære L, M og N

Noen bokstaver går oftere igjen i populære navn enn andre. Mange av dem er naturlig nok vokaler, men ser vi på konsonanter er det l, m og n som er klart mest populære. Trenden gjelder både i Norge og USA.

– Av navnene i topp 50 i Norge var det 39 guttenavn og 31 jentenavn som inneholdt en eller flere av disse bokstavene, sier Utne.

For USA var det 37 navn til hvert av kjønnene som inneholdt en eller flere av konsonantene l, m og n.

– For jentene var det klart flest navn med l, mens det for guttene var flest navn som inneholdt n, sier Utne.

Han trekker fram disse eksemplene: Abigail, Mila, Scarlett, Penelope, Chloe, Riley, Hazel, Violet, Stella, Bella, Amelia, Camila, Madison og Emilia for jenter, og Elijah, Logan, Levi, Luke, Dylan, Lincoln, James, Mason, Matthew og Thomas for gutter.

Kilder: Social Security Administration og navneforsker Ivar Utne

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?