Joakim er et navn fra Bibelen. Dette kommer fra språket hebraisk som var vanlig språk i Israel da hendingene i Bibelen fant sted. Navnet betyr Gud reiser noe/noen opp. Jojakim har vært formen i norske Bibler (fra Bibelselskapet) siden 1858-utgaven, og muligens tidligere. Joakim er en eldre form. Formen Jojakim er brukt i Bibelen for at det skal være mer likt det opphavlige hebraiske navnet. Navnet fins i Det gamle testamentet, og kal ifølge kirkelig tradisjon også være navn på faren til Maria (Jesu mor). Dette siste har påvirket bruken av navnet Joakim i Norge i eldre tider.

Sist oppdatert: 25. mars 2019

Så populært er Joakim:

6970 personer har dette navnet.
Kilde: SSB

Bruk av navnet Joakim i Norge og andre land:

Joakim var i bruk i Norge på 1700- og 1800-tallet, mest på Vestlandet og Sørlandet. Vanlig form var Jokum.

Joakim var lite brukt fram til 1970-tallet. Da begynte navnet å øke, og økte særlig raskt fram til en topp på 1990-tallet. Siden har bruken falt. I 2009 var det 95 barn som fikk navnet Joakim. I 2018 var antallet sunket til 24. I tillegg fikk 9 varianten Joachim. Begge skrivemåtene har falt i bruk samtidig.

Joakim var ikke i topp 100 i Sverige i 2018. Det var ikke i topp 50 i Danmark i 2017 eller første halvår i 2018. Joakim var ikke i topp 1000 i England og Wales i 2017. I USA har ikke Joakim vært i topp 1000 på 1900-tallet eller 2000-tallet.

Derfor fungerer Joakim godt nå:

Joakim blir brukt fordi det er et navn med tradisjon, fordi det passer inn blant bibelske navn som har kommet i brukt fra rundt tusenårsskiftet. Og det har godt med vokaler der to står inntil hverandre. Alt dette gjør navn populære nå på 2000-tallet.

Tallet på fødte både med formen Joakim og Joachim var i 2018 bare en firedel av tallet i 2009, og navnet ser ut til å være på vei nedover.

Varianter av Joakim:

Joachim, Joacim, Joaquim, Joaquin, Jojakim, Jokom, Jokum, Kim

Slik uttales Joakim

JO-a-kimm, med trykk på o

JÅ-a-kim er vanlig uttale utenfor Skandinavia

jå-A-chim med trykk på a-en og ch-lyd i flere land, bl.a. på tysk

DSJÅ-a-kim på engelsk

Navn i samme sjanger som Joakim

Benjamin, David, Elias, Erlend, Hanna, Ingvild, Jens, Johan, Johannes, Lena, Malin, Markus, Mats, Pål, Ruth, Simen, Synnøve, Tobias, Tommy, Torbjørn

Du kjenner Joakim fra:

Musikkartister Joakim Kleven og Joakim Lund, musikere Joakim Lundell og Joachim Nielsen, basketballspiller Joakim Noah, håndballspiller Joakim Hykkerud, sanger Joakim Brodén

Jentevariant(er) av Joakim:

Joakime, Kima

Relaterte lister:

Bibelnavn
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelJoachim
Neste artikkelIbrahim
DEL