Astri

Astri

Astri

Astri kan være et flott navn å velge om du ønsker er tradisjonsnavn som også passer godt inn i tiden. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 2430 Sist oppdatert 25.03.19
Navnet Astri/Astrid har vært brukt i Norge i mer enn tusen år. Det er sammensatt av ås (gud) og frid (vakker). Navnet er en variant av Åsfrid. Ås har blitt til As når språket har endret seg, og f har endret seg til t – sannsynligvis fordi det er enklere å uttale. Det er lite trolig at det norrøne ordet for kjærlighet "ast" har noe med navnet å gjøre.

Så populært er Astri:

1883 personer har dette navnet.
I 2018 var Astrid/Astri på 35. plass over de mest populære navnene gitt til jenter.

I 2017 var Astrid/Astri på 37. plass over de mest populære navnene gitt til jenter.

I 2016 var Astrid/Astri på 27. plass over de mest populære navnene gitt til jenter.

Bruk av navnet Astri i Norge og andre land:

Navnet Astrid har vært brukt i Norge, Sverige og Danmark i mer enn tusen år, men var ikke blant de mest brukte navnene. I sagatiden fantes navnet i kongefamilien. Astrid var mest brukt sent på 1800-tallet da man hentet navn fra sagatiden. Astrid holdt seg godt i flere tiår etter dette, med mange andreplasser i årene mellom 1901 og 1912. Da prinsesse Astrid ble født i 1932 fikk navnet et nytt oppsving, og havnet på førsteplass i 1932 og 1933.

Siden 2010 har Astrid igjen økt i popularitet, og navneforsker Ivar Utne tror navnet vil fortsette å øke i årene fremover. I 2016 var Astrid det 15. mest brukte jentenavnet som første fornavn om man ser befolkningen under ett. I 2018 var det rundt 17 000 med navnet Astrid i Norge, og 166 barn fikk navnet, fordelt på 155 Astrid og 11 Astri.

I Sverige var Astrid på 15. plass i 2016, 7. plass i 2017 og 8. plass i 2018. Det var bare så vidt innenfor topp 100 på slutten av 1990-tallet, men har økt jevnt etter den tid. Det kan se ut som at svenskene ble inspirert av danskene, for Astrid begynte å stige der noe før det steg i Sverige.

I Danmark var Astrid på 35. plass i 2017 og 27. plass i første halvår i 2018.

Astrid var på begynnelsen av 1900-tallet noe brukt i Tyskland. I Frankrike var navnet i formen Astride i bruk mellom 1925 og 1970. Ingen av formene er høyt på listene i Tyskland eller Frankrike nå. Det kan se ut som at Astrid først og fremst fungerer i Skandinavia.

I England og Wales var Astrid på 377. plass i 2017.

Derfor fungerer Astri godt nå:

Grunnen til at Astri/Astrid er mye brukt nå, er at det ikke har vært særlig brukt på minst 80 år. Dermed er navnet «gammelt nok» til at det kan hentes inn igjen, gjerne i form av oppkalling etter oldemor. Skrivemåten Astri er langt mindre brukt enn Astrid.

Astrid er først og fremst et skandinavisk navn, og slike navn er faktisk ikke så trendy for tiden. Unntaket er først og fremst Ingrid som nok kommer til å holde seg høyere på listene enn Astrid skal vi tro navneforsker Ivar Utne.

Økt bruk i Danmark og Sverige som smitter over på oss, og gammel tradisjon i Norge gjør navnet veldig aktuelt for mange foreldre nå for tiden.

Det spekuleres i om artisten Astrid S (Astrid Smeplass) kan ha bidratt til økningen i popularitet for tiden.

Varianter av Astri:

Aasta, Asfrid, Asta, Astrid, Astride, Astrine, Estrid, Åsfrid, Åsta, Åste

Slik uttales Astri

ASS-tri, med kort uttale av a-en.

Navn i samme sjanger som Astri

Arthur, Aslak, Bjarte, Borghild, Delphine, Gaute, Guri, Hildegunn, Ingard, Jacob, Jeanette, Jo, Jorun, Kamilla, Karina, Kathrine, Kent, Kjellaug, Lotte, Malene, Margit, Margrethe, Martha, Merethe, Miriam, Olaf, Oline, Preben, Sigbjørn, Svanhild, Tora, Vebjørn, Vemund, Ylva, Åsmund

Du kjenner Astri fra:

Etnolog Astri Riddervold, Astrid Lindgren, prinsesse Astrid av Belgia, idrettsutøvere Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Astrid Lødemel

Guttevariant(er) av Astri:

Astrianus

Relaterte lister:

Navn med vakker betydning
Navn som begynner på en vokal
Navn som slutter på i-lyd
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Oldemorsnavn
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)
Topp 792 jentenavn 2023
Topp 504 jentenavn 2022

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: