Føles det riktig eller føles det feil? Så mye av det vi opplever som gravide og småbarnsforeldre finnes det ikke et fasitsvar på. Da er magefølelsen god å ha.

Sist oppdatert: 17. December 2015

Maren Eriksen, foto: Anne Lise NorheimJeg har lært meg å stole på magefølelsen. I mitt første svangerskap føltes alt feil – uansett hvor mye jordmødre og leger hevdet at alt var fint. Jeg hadde dessverre rett.

Med to små unntak har magefølelsen min stort sett vært riktig å følge. Og de to unntakene? Vel – takket være ultralyd kunne jeg handle inn rosa til datteren min, og blått til gutten. Men å ta feil av kjønn er jo ikke så farlig.

”Bare” bekymret?
Det er forskjell på å være bekymret og det å være urolig med god grunn. Det kan være vanskelig å vite forskjellen før du har opplevd begge deler. Men etterpå er det, i min erfaring, ganske lett.

Bekymring og engstelse kommer man som regel ikke utenom. Men noen ganger blir man engstelig fordi kroppen prøver å fortelle deg noe viktig – og det skal du alltid ta på alvor. Husk at én telefon for mye alltid er bedre enn en for lite.

Ikke alltid at teori og virkelighet stemmer
Jeg hadde lest MYE om fødsel før de første riene meldte seg med lillebror. Jeg visste hvor tett de burde komme før jeg skulle reise til sykehuset. Men magefølelsen sa meg at jeg burde dra til sykehuset NÅ. Jeg hadde én ri underveis til sykehuset. 57 minutter etter vi kom inn på fødestuen, var lillebror kommet til verden. Hadde jeg ventet til riene kom så tett som de skulle, hadde han blitt født hjemme.

Det finnes drøssevis av slike historier – om foreldre som tilfeldigvis sjekket barnet én ekstra gang en kveld, og så var det nettopp det som ble avgjørende, eller om ting som ville fått et helt annet utfall om foreldrene ikke fulgte magefølelsen.

God magefølelse og dårlig samvittighet
Min erfaring er at når man følger magefølelsen, så er faren mindre for å ende opp med dårlig samvittighet. Og motsatt. Som foreldre tar vi tusenvis av små og store avgjørelser basert på kunnskap og magefølelse i skjønn forening, og noen ganger gjør vi rett, andre ganger galt.

Men jeg har i hvert fall opplevd at det oftere er at jeg angrer når jeg ikke fulgte magefølelsen. Da tenker jeg ofte ”Jeg visste jo at det var rett, hvorfor gjorde jeg det ikke?”

God kunnskap gir bedre magefølelse
Jeg får litt vondt i magen når jeg leser om foreldre som stoler blindt på sin egen magefølelse, uten å ta hensyn til fakta. Det nytter naturligvis ikke. Den magefølelsen jeg snakker om, er basert på god kunnskap. Du kan vite masse om et emne – for eksempel søvn – og så følge magefølelsen for hva som fungerer for dere.

Du kan derimot ikke bruke samme logikk på for eksempel bilsikring. Du kan ikke velge bort riktig bilsikring fordi magefølelsen din sa at det kom til å gå helt fint likevel.

Mange ganger finnes det ikke et riktig svar
Det er ikke uten grunn at det finnes så mye informasjon om oppdragelse, og at ulike kilder ofte motsier hverandre. For det finnes ikke en fasit på hvordan man best skal oppdra et barn.

Heldigvis er de fleste av oss skrudd sammen sånn at vi ønsker det aller beste for barna våre. Og stort sett klarer vi jobben bra. Selv om det ikke alltid føles sånn. I min erfaring handler det ofte om å gjøre det som føles rett. Og så får man heller sette det på kontoen for menneskelighet når man må krype til korset og innrømme at man tok feil. For det synes i hvert fall jeg man skal gjøre.

Det er ikke enkelt å være mamma. Eller pappa. Eller barn. Men det er fantastisk!

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelFødselen min var…
Neste artikkelStjernekikker – hva er det egentlig?
DEL