Jeg er 6 uker gravid og prøver derfor å slutte å røyke. Jeg vet at jeg kommer til å klare og slutte innen jeg er 11-12 uker på vei. Men det er jo lenge til. Jeg vil jo egentlig slutte så fort som mulig. Hjelp!

Sist oppdatert: 17. januar 2013

Hei.

Ettersom jeg har mistet to ganger før denne graviditeten finner jeg det mye vanskeligere å slutte nå enn da jeg var gravid med min datter som nå er 14 måneder gammel.

Les også om hva som skjer i magen når du er 6 uker gravid

Jeg røyker mye mindre nå, og kan holde meg en dag før jeg gir etter for røyksuget.

Jeg vet at jeg kommer til å klare og slutte innen jeg er 11-12 uker på vei. Det var da jeg klarte å slutte helt når jeg gikk gravid med jenta mi. Å røyke lengre enn det er totalt uaktuelt. Men det er jo lenge til.

Jeg vet at det ikke er bra verken for meg eller for spiren i magen. Jeg vil jo egentlig slutte så fort som mulig, og ikke når jeg er hele 3 måneder på vei.

Røyketelefonen og røykelappen funker ikke.

Føler meg så elendig! Tenk om jeg mister igjen bare på grunn av de dumme røykene.

Hjelp!

Les også: – Uheldig om gravide rådes til å fortsette å røyke

Jordmor Ragna svarer:

Hei på deg!

Så utrolig bra at du er opptatt av å slutte – det er det første steget til å bli helt røykfri! Du har klart det før, og du kommer til å klare det igjen. Forskning viser at de som har sluttet å røyke før har enda større sansynlighet for å bli røykfrie for ALLTID når de slutter neste gangen.

Nå det gjelder gravide og røyking er det ingen tvil om at abortrisikoen er større hos røykere enn hos røykfrie. Fakta er veldig tydelige der, og derfor er det utrolig viktig at du fortsetter å fokusere på din vei til å bli og forbli røykfri. Du reduserer risikoen for abort med èn gang du slutter og du gir den lille spiren i magen de beste vekstvilkårene!

Vet du egentlig hva som skjer når du tar en røyk? Nikotinet i røyken tar opp noe av plassen for oksygen og næring som blodet ditt skal transportere inn til babyen via morkaken. Noe annet som skjer er at blodårene i hele kroppen din (og også i morkaken) trekker seg sammen og blir mindre. Dette tilsammen er ikke bra for små barn i magen.

Jeg tenker at du er veldig godt på vei til å bli helt aldeles røykfri. Du har rett fokus og du vet at du har klart det før. Kanskje du kan se for deg hvor STOLT du kommer til å bli når du har tatt din siste røyk? Kjenn litt på den fantastisk gode følelsen av å ha kontrollen over røyken – og at det ikke lenger er den som har kontrollen over deg!

I tillegg til å være jordmor er jeg og så utdannet hypnoterapeut. Hypnosen bruker jeg mest i forhold til fødselshypnose. Men om du syns det høres spennende ut er det mange som blir varig røykfri via hypnose.

Uansett ønsker jeg deg masse, masse lykke til . STÅ PÅ!

Mange hilsner fra jordmor Ragna

Ønsker å prøve
Det fine med spørsmål- og svar-tjenesten på forumet, er at det er mulig å fortsette samtalen. Her er svaret tilbake til jordmor:

– Hypnose høres veldig bra ut. Men vet ikke helt hva det går ut på. Viss det gjør at jeg klarer å slutte for godt så er det absolutt noe å prøve. Hvordan fungerer det? Synes synd på spiren i magen, vil slutte!

Og jordmor Ragna er raskt på pletten igjen:

– Hei igjen. Hypnose er en type behandlig som henvender seg til den ubeviste delen av sinnet vårt. Der ligger alle årsakene til uvanene våre og der ligger også nøkkelen til forandringer!
Hypnose oppleves som en ganske avslappende og behagelig tilstand, hvor man på en måte har følelsen av å tilstede og ikke tilstede på samme tid. Man er våken, men tankene flyr samtidig som man hører hva hypnoterapeuten sier hele veien. Man får noen «lekser» som er veldig viktige å følge opp, da er sansynligheten for å lykkes stor. Lykke til og stå på videre, svarer hun.

Les også: Er det farlig å ha katt når man er gravid?

Les ogs: Er det farlig med orgasme tidlig i svangerskapet?

Les også: Snus kan gi pustestopp

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?