Som gravid bør du være ekstra oppmerksom på hva du spiser. Er ikke maten gjennomstekt eller det finnes en annen risiko for at de kan inneholde skadelige mikroorganismer, bør du ikke spise den. Barnet i magen er mer sensitivt for bakterier og andre mikroorganismer, så selv om risikoen for skade på barnet er liten, bør du ta noen forholdsregler.

Sist oppdatert: 19. oktober 2005

  1. Vask hendene før du lager mat, før du spiser og mellom håndtering av ulike råvarer. Det er særlig viktig å vaske hendene etter å ha vært i kontakt med jord, sand eller katter.
  2. Skyll alltid frukt, grønnsaker og bær. Jordbakterier kan gi alvorlige infeksjoner.
  3. Bruk kun rene redskaper.
  4. Sørg for at maten er gjennomstekt eller godt kokt, og at du spiser den så snart som mulig eller at den er tilberedt. Ved 70 grader drepes de fleste bakterier.
  5. Hold rå og tillaget mat atskilt.

www.mattilsynet.no finner du detaljerte beskrivelser av hvilke matvarer du bør unngå. Kort oppsummert er det: rått kjøtt (inkludert speket, gravet og tartar), hvalkjøtt, selkjøtt, reinsdyrkjøtt fra enkelte områder, ferskvannfisk over 25 cm eller 1 kg (se mattilsynet for fisketyper), fiskelever, krabbeinnmat, hai, sverdfisk, skater, fersk tunfisk (tunfisk på boks kan trygt spises), upasteurisert melk (sjeldent i Norge), ost av upasteurisert melk, måkeegg og sopp fra bestemte områder.

Oppskåret pålegg, gravet og røkt fisk (for eksempel røkelaks) bør inntas ferskest mulig. Det samme gjelder myke og halvmyke oster (for eksempel Brie og Camembert) og muggoster (for eksempel Gorgonzola).

Du bør også unngå store mengder koffein. Koffein finnes blant annet i kaffe, te, cola, enkelte energidrikker og sjokolade.

Hør med jordmor eller lege om bruk av kosttilskudd.

Det er i all hovedsak risikoen for sykdommene toxoplasmose og listeriose som har ført til Mattilsynets retningslinjer for gravide.

Toxoplasmose
Toxoplasmose er en infeksjonssykdom forårsaket av parasitten gondii. Sykdommen er heldigvis ikke særlig vanlig, kun 11 prosent av Norges befolkning er smittet. Risikoen for å bli smittet under svangerskapet er liten, men for å være på den sikre siden anbefales likevel gravide å være ekstra forsiktige.

Dersom du blir smittet av parasitten første gang under svangerskapet, kan det føre til øyeskader og hjerneskader hos fosteret. De fleste får ikke symptomer på sykdommen, og merker dermed ikke at de er smittet. Smitte påvises ved en enkel blodprøve. Dersom du blir smittet, vil du få tett oppfølging i svangerskapet, og du får tilbud om en fostervannsprøve for å avgjøre om fosteret er smittet. Det finnes gode behandlingsmuligheter, og sjansene er store for at barnet vil bli friskt. Dersom du har hatt toxoplasmose tidligere, er du immun.

Smitten overføres vanligvis til mennesker med sand eller jord, og kan finnes i avføring hos katter. Gravide bør derfor unngå å spise kjøtt som ikke er gjennomkokt eller –stekt. Gravide bør også passe på å vaske frukt og grønnsaker godt, og unngå å tømme kattesand.

Bakterien er vanligere i Mellom-, Sør- og Øst-Eurpa, så oppholder du deg der, bør du være ekstra påpasselig.

Listeriose
Listeriabakterien kan også være skadelig for fostre, og gravide er ekstra sårbare for denne bakterien. Sykdommen, listeriose, er heldigvis relativt sjelden i Norge. Bakterien er imidlertid svært robust og finnes naturlig i jord.

Grønnsaker, kjøtt og ost av upasteurisert melk er mulige smittekilder. Listeriose kan gi influensalignende plager i form av muskelverk, lett feber og magebesvær. Dersom bakterien overføres til fosteret, er risikoen for skader på fosteret og prematur fødsel noe økt.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSiri uke 18
Neste artikkelLille Maria kom til verden
DEL