Hva feiler det meg?

Illustrasjonsfoto: Crestock
Av Babyverden 937 Sist oppdatert 06.11.12

Jeg har to uker igjen til jeg skal ha barn nummer to! Jeg er en storrøyker som ikke klarer å kvitte meg med den forbanna røyken... Hvorfor er ikke barnet mitt viktigere enn den?

Jeg er jo klar over hvor skadelig det er for barnet, og jeg hadde aldri fyrt opp en røyk i samme rom som en baby. Hvorfor skal jeg da ikke klare å slutte? For hver røyk jeg tar, jo dårligere samvitighet får jeg. Dette skulle jo ikke vært noe problem!

Jeg er livredd for at jeg har skadet h*n såpass mye med røyken, at jeg nå ikke klarer å glede meg til h*n kommer. Tvert imot så kvir jeg meg. Angrer på at jeg ble gravid. Er oppgitt og lei, og vil ikke dette lenger. Hva hvis hele livet til dette barnet er allerede ødelagt? Orker ikke tanken engang…

Les også: Uheldig om gravide rådes til å røyke

Jeg prøver å slutte. Opp til flere ganger dagen. Men ender bare opp med å røyke enda mer… Får kritikk av så og si alle hele tiden. Men responsen min er å fyre opp den helvetes røyken.

Hvorfor er ikke barnet mitt viktigere enn den? Hvorfor klarer jeg ikke å prioritere annerledes?

Dette tar fullstendig knekken på meg… Skulle faktisk ønske jeg ikke var gravid nå. Har ikke fortjent denne gaven…

Les også: Er det lov? (å ikke være bare lykkelig over svangerskapet)

Svar fra helsesøster Elin:


Kjære vordende mor!


Etter å ha gått igjennom ditt andre svangerskap, og nå som du bare har to uker igjen, er det helt naturlig å være lei. Det at du nå tenker mye på at du kunne ha gjort andre valg i svngerskapet er også naturlig.


Nå som fødselen nørmer seg raskt, er det likevel mye mer nytte i å tenke over tiden etter fødsel. Det viktigste du kan gjøre for ditt barn nå, er å samle krefter og energi til fødsel og barseltid. Som mor er det kjempeviktig at du har overskudd til barnet ditt.


Les også: Gi deg selv tid til å være barselkvinne!


Dersom du er innstilt på å slutte å røyke, kan du helt sikkert få gode råd og oppfølging fra jordmor eller fastlege. En må ofte gå noen runder med seg selv, før en kan betemme seg for å slutte. De tankene du gjør deg nå, er kanskje endel av denne prosessen.


Ønsker deg lykke til med fødsel og håper at du får en fin barseltid sammen med barnet ditt. Håper også at du kan gi barna dine anledning tl å vokse opp i et røykfritt miljø.


Lykke til!


Hilsen Elin


Lurer du på noe? Still ditt spørsmål til helsesøster Elin på forumet


Les også: Slapp å avbryte svangerskapet likevel


Les også: Man skal jo være lykkelig


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: