Lykkepiller kan ha en rekke uheldige virkninger på barnet i magen, viser en ny undersøkelse. Blant annet er svangerskapene gjennomsnittlig flere dager kortere.

Sist oppdatert: 26. oktober 2009

Undersøkelsen er gjengitt i tidsskriftet Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, og hovedforfatter er lege Najaaraq Lund fra Aarhus universitet, i Danmark.

Føder tidligere
– Våre resultater viser at det er en effekt på fosteret. Graviditeten blir i gjennomsnitt kortere, og barnet ser ut til å være påvirket, forteller Lund til Videnskab.dk.

Lund har systematisert data fra Skejby Sygehus, fra perioden mellom 1989 og 2006. Blant annet viste det seg at kvinner som gikk på SSRI-preparater (som ”lykkepillen”) fødte gjennomsnittlig 4,5 dager tidligere enn gravide kvinner uten psykiske sykdommer. Undersøkelsen viste også at nyfødte av mødre som tok lykkepiller hadde større risiko for lavere resultat på Apgar-testen – testen som brukes til å bedømme barnets helse med det samme barnet er forløst. Disse barna havnet også oftere på kuvøseavdelingen.

Les også:

Fordeler og ulemper
– Man bør kanskje overveie om ikke kvinnene kan unnvære lykkepillene og kanskje sende dem til psykoterapi i stedet. Men når det er sagt, vil det likevel være en del tilfeller hvor man er nødt til å anbefale lykkepillene. Legene må imidlertid vurdere fordelene og ulempene ved lykkepillene avhengige av hver kvinnens tilstand og situasjon, sier Lund til Videnskab.dk.

Det er anslått at mellom 10 og 20 prosent av alle gravide kvinner er deprimerte. Forskningen kan derfor få betydning for millioner av kvinner i hele verden.

Referanse: Selective Serotonin Reuptake Inhibitor Exposure In Utero and Pregnancy Outcomes. Arch Pediatr Adolesc Med. 2009; 163 (10): 949-954

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelLeserne forteller: Min ultralyd
Neste artikkelBekymret gravid: Færre spark siste dagene
DEL