Tenk deg at du har vært på ferie og skal reise hjem. Men på flyplassen får du beskjed om at du ikke får reise likevel. Hvorfor? Fordi flyselskapet mener du er for gravid til å fly!

Sist oppdatert: 21. oktober 2011

Dette skjedde nemlig med britiske Wendy Townsly. Sammen med tvillingene sine på to år hadde hun vært på ferie i Alicante, og skulle reise hjem. Da mente Ryanair at hun ikke kunne fly ettersom hun var gravid i 34. uke.

Gravid uke for uke

Alle flyselskaper har egne regler for hvor lenge gravide har anledning til å fly med dem, og noen krever også en legeerklæring som sier det er trygt å la den gravide reise med fly mot slutten av svangerskapet. Ryanair krever legeerklæring av alle som er 28 uker gravide eller mer. Men det hadde tydeligvis skjedd en glipp for Wendy som fikk reise fra Prestwick i Storbritannia til Alicante en uke tidligere, altså 33 uker gravid.

Gravid og reise – dette bør du huske på

Wendy og tvillingene kom ikke med flyet fordi legeattesten som ble fakset i all hast ikke rakk fram i tide før flyet gikk. Hun fikk heller ikke tilbud om ny billett fra flyselskapet. Men de kom seg trygt hjem med et annet flyselskap.

Men det er noe å lære av Wendys opplevelse: vær forberedt før du skal reise som gravid!

Gravid på ski!

Når er det trygt å fly?
Det regnes som trygt å fly også om man er gravid, men det er noen ting det er lurt å være klar over. Som gravid er risikoen for blodpropp noe økt. Lange flyreiser forsterker denne risikoen. Derfor er det viktig at du som gravid på lengre reiser går noen små turer i flykabinen, gjerne en gang i timen. Det er også ekstra viktig å sørge for å drikke nok ettersom den tørre luften kan virke uttørrende. Noen mener også at støttestrømper for gravide er å anbefale.

Oksygenmengden i flykabinen er lavere enn på bakken, men utgjør sjelden noen risiko for mor eller barn med mindre du er anemisk eller har en underliggende hjertesykdom.

Er jeg gravid?

The Air Transport Association (IATA) mener friske gravide trygt kan reise med fly til og med svangerskapsuke 35. Er man 36 eller 37 uker gravid tillates det kun flyreiser på maksimum fire timer uten mellomlanding. Fra og med uke 38 er det ikke tillatt å fly. Dette er de internasjonale retningslinjene, men i praksis avgjør flyselskapet selv. Derfor er det viktig at du sjekker reglene ditt flyselskap for deg som er gravid.

Amming forbudt noen steder – sjekk hvor!

Hvordan er flyselskapenes regler?
Hvert flyselskap har sine regler for gravide passasjerer. Derfor bør du alltid sjekke dem før du reiser. Dersom du bestiller gjennom et reiseselskap eller skal på charterferie, vil reisearrangøren kunne sjekke det for deg. På reisedokumentene skal det stå oppgitt hvilket flyselskap du skal reise med. Og de fleste turoperatører viser til hvilke flyselskaper de benytter seg av på sine nettsider.

Her er en oversikt over de vanligste flyselskapene du kan fly med i og ut av Norge, og deres regler for gravide:

SAS:
Etter uke 32 kreves legeerklæring, og reisen må godkjennes av SAS’ medisinske avdeling. Flytiden kan ikke overstige fire timer. Se på SAS sine hjemmesider om hvilke elementer legeerklæringen må inneholde. Mindre enn 2 uker før termin tillater ikke SAS at du reiser med dem. Som tvillinggravid må du ha legeerklæring allerede fra uke 28, og tillates ikke å fly mindre enn fire uker før termin.

Norwegian:
Etter uke 36 kreves legeerklæring. Se på Norwegians hjemmeside hva en slik erklæring må inneholde. Mindre enn 2 uker før termin tillater ikke Norwegian at du reiser med dem.

Widerøe:
Etter uke 36 kreves legeerklæring. Se på Widerøes hjemmesider hva erklæringen må inneholde. Mindre enn 2 uker før termin tillater ikke Widerøe at du reiser med dem. Men det finnes unntak: Gravide i Nord-Troms og Finnmark kan fly også nærmere termin forutsatt at de har godkjent legeerklæring og følges av medisinsk kvalifisert personell på reisen. Mellom Leknes/Svolvær/Røst er det også mulig å reise, såfremt man har legeerklæring. Her er ikke følge påbudt.

KLM:
Kvinner med risikosvangerskap må ha legeerklæring om de skal reise med KLM. Det kan være nødvendig at reiseselskapet eller KLM fyller ut blankett A mens legen din må fylle ut blankett B. Ta kontakt med KLM for nærmere informasjon om dette. Etter uke 36 tillater ikke KLM at du som gravid reiser med dem. Venter du mer enn ett barn kan du ikke reise etter uke 34.

Thomas Cook:
Etter uke 28 kreves legeerklæring. Se på nettsidene til Thomas Cook hva den må inneholde. Etter uke 34 kan du ikke reise med Thomas Cook. Vær derfor sikker på at returen skjer før uke 34. Legeerklæringen kan ikke være utstedt av jordmor, kun lege. Og må ikke være skrevet mer enn seks uker før avreise. Som flerlingegravid må hjemreisen skje før uke 32.

Ryanair:
Ved ukomplisert svangerskap kan du fly fram til uke 28 uten legeerklæring. Etter uke 28 må legen eller jordmoren din fylle ut et ”fit to fly” skjema som kan lastes ned på Ryanairs hjemmeside. Dette må være skrevet mindre enn to uker før avreise og vises ved innsjekk og/eller gaten. Etter uke 36 kan du ikke reise med Ryanair. Venter du mer enn ett barn kan du ikke reise etter uke 32.

Lufthansa:
Ved ukomplisert svangerskap kan du fly med Lufthansa fram til du er 36 uker gravid. Ønsker du å reise nærmere termin, må du be om et unntak fra regelen fra Lufthansas medical operation centre. Det samme gjelder om du venter mer enn ett barn eller på annen måte regnes å ha et risikosvangerskap.

British Midland International (BMI):
Fra og med uke 31 kreves legeattest for å fly med BMI. Etter uke 36 tillater ikke BMI at du reiser med dem.

TuiFly Nordic:
For reiser innen Europa og Nord-Afrika kan du som gravid reise fram til uke 36. Det vil si at du ikke kan være mer enn 36 uker gravid på hjemreisen.  Ved interkontinentale reiser må hjemreisen finne sted før uke 34. Venter du mer enn ett barn må hjemreisen finne sted før uke 32. TuiFly Nordic anbefales alltid at gravide har med legeerklæring på reiser etter 32. uke i svangerskapet.

Novair:
Etter uke 32 kreves legeerklæring for å fly med Novair. Etter dette tidspunktet frarådes også flyreiser som varer i mer enn fire timer. Fra og med uke 37 kan du ikke reise med Novair.

Tyrkiareiser (benytter ulike flyselskaper):
Gravide reiser på eget ansvar. Flyselskapene Tyrkiareiser benytter har ulike grenser for hvor sent i svangerskapet de tillater gravide å fly. Noen vil også kreve legeerklæring som er utstedt senest tre dager før avreise. Kontakt Tyrkiareiser for nærmere informasjon.

Informasjonen over er hentet fra flyselskapenes hjemmesider og er kun et utvalg av dem som flyr fra Norge. Dersom du skal reise videre med et annet flyselskap, bør du sjekke deres hjemmesider for hvilke regler som gjelder for deg som gravid. Skulle du ikke reise i samsvar med flyselskapets regler, er sjansene store for at du heller ikke får bli med flyet – selv med gyldig billett. Derfor er det viktig å være føre var.

Leserhistorier

Er det farlig?

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelBær babyen i slynge
Neste artikkelKlar for Halloween?
DEL