Fødselsangst

Illustrasjonsfoto: Crestock
Av Babyverden 2259 Sist oppdatert 18.02.13

– Jeg er bare 20 år og skal føde i begynnelsen av juni. Tenker masse på fødselen, og uroer og gruer meg helt forferdelig for smertene. Noen ganger så ille at jeg bare har lyst til å avslutte svangerskapet. Gråter mye fordi jeg gruer meg, og aner ikke hva jeg skal gjøre. Blir bare mer og mer redd for hver dag som går.

Grethe svarer:

Det er trist å høre at du som førstegangsfødende er så redd for å føde. Du er dessverre ikke alene. Jeg synes det er flott at du har tatt tak i dette såpass tidlig i svangerskapet – da har en større sjanse for å hjelpe deg.

Det kan nok være mange ting som er med og påvirker våre tanker og forventninger til akkurat fødsel, og du sier at du er redd for smerten. Som du vet, lever vi i et land der det er trygt å føde.
Likevel ser vi at mange er redde for det ukjente, og tanken på at noe vil skje dem eller babyen i fødsel. Vi lever i et samfunn, der vi har alt av overvåking, mange typer smertelindring tilgjengelig, men likevel er en altså redd for å føde.

Les også:

Ikke bare rosenrødt å være gravid

Hva feiler det meg?

– Jeg er redd for å føde

Mange gravide opplever at de fortelles historier fra andres fødsler, og det er oftest de dramatiske fødslene som fortelles videre, ikke de fine opplevelsene, de er det faktisk flest av!  Jeg tror mange forteller disse historiene, for selv å få litt forståelse for at de opplevde det vanskelig, men gravide er ikke de som skal måtte høre på dem. Det tjener dem ikke i det hele tatt!

Du har også selv et valg; hva velger du å fokusere på? Hvis du forteller deg selv gjennom et langt svangerskap, at dette vil bli forferdelig vondt og vanskelig, så legger du på en måte inn en bestilling i underbevisstheten din om at sånn skal det bli! Kan du klare å flytte det fokuset til noe mer positivt? Som at du er skapt til å føde? At du vil få god hjelp, og eventuel smertelindring under fødselen? Det er nok sånn – at det en har fokus på, får en mer av!

Jeg ville anbefalt deg å ta kontakt med en god jordmor, om du ikke allerede har det, som du kan diskutere dette med! Det er mange ting en kan avklare på forhånd, og ofte - med god veiledning- kan en se annerledes på ting når fødselen nærmer seg.

Det som også kan være greit å vite litt om er, hvor ubehaget i fødsel stammer fra. Primært er det trykket fra babyen på mormunnen, og drag i leddbåndende du kjenner. Dette er ikke farlig i det hele tatt! Rier er meget forutsigbare, etterhvert vil de bli regelmessige og noenlunde like lange. Det vil si at du nesten kan stille klokka etter dem. Da kan du forberede deg på hva som kommer, og i ri pausen kjenner du ingenting! Ri-intensiteten kan også påvirkes av hvordan du klarer å slappe av og puste deg gjennom riene. Pusten er faktisk ditt viktigste arbeidsredskap! Meld deg gjerne på et kurs, der de jobber bevisst med pust og avspenning, og kan gi deg tro på at dette er mulig! For det er det!

Les også:

Epidemi av fødselsangst

Alt om fødselsforberedelse

– Riene blir ikke verre og verre, men bedre og bedre

Når en har jobbet med fødsler i mange år, ser vi at de som klarer å spille på lag med kroppen og riene, har en større sjanse for å komme raskere gjennom fødsel, og de opplever det ikke så ubehagelig!

Så- finn en samtalepartner som kan guide deg trygt gjennom svangerskapet, og ha tro på at det faktisk er mulig å føde din baby, uten at det trenger å bli en negativ opplevelse!

Jeg ønsker deg all verdens lykke til!

Med vennlig hilsen jordmor Grethe

Lurer du på noe? Still ditt spørsmål til jordmødrene Grethe og Ragna nå!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: