Bare noen timer etter sammensmeltningen av arvestoff fra kvinne og mann, starter den første celledelingen. To helt nye identiske celler de første cellene til det nye mennesket.

Sist oppdatert: 25. januar 2005

I slutten av uken er disse første to blitt til godt over hundre. Celleklasen eller den runde kulen har gjort sin første reise, og kom ca. 4.dag til livmoren. De nye skjøre cellene kan bare overleve i væske.

Tenk deg at det ser ut som et hav inne i deg med vakre sjøanemoner i miniatyrform som kler innsiden av egglederne. Disse skal blant annet verne de voksende cellene, sørge for at de ikke tørker ut og hjelpe til med å bevege dem. Nå sørger kroppen din for at bevegelsene og strømmen i egglederne som førte sædcellene opp til egget, går andre veien; mot livmorhulen.

Er det ikke flott? Men hvordan kan dette skje? Det nye livet som er i utvikling har alt fortalt kroppen din at noe skjer. Celleklasen produserer små mengder av et hormon som kan oppdages i kvinners blod i slutten av denne uken som tegn på graviditet. Det er dette hormonet som vises i urintesten en uke senere. Dette hormonet, sammen med dine egne hormon, sørger for de beste betingelser for overlevelse. Menstruasjonen stanser og kroppen påvirkes til å bli et godt sted til å kunne vokse og trives i.

Etter at celleklasen eller egget har nådd livmorhulen står den overfor valget: Hvor skal jeg slå meg ned? Den kan bruke lang tid på å finne det beste stedet, men det ser ut til at de fleste velger livmorens øvre del, «taket». Igjen er det ufattelig at valget som gjøres er så klokt. Dette stedet er det beste utgangspunktet for en ukomplisert fødsel, samtidig som det er gode ernæringsmuligheter her med tilgang til nyttige blodårer.

Hva synes du om artikkelen?  
Neste artikkelHalsbrann (Kardialgi)
DEL