Lørdag kunne 334.000 følgere få live-oppdateringer av Claire Dias-Ortiz fødsel direkte på Twitter. Og nyfødte Lucia har allerede en egen Twitter-konto.

Sist oppdatert: 9. april 2014

Akkurat nå googler jeg: Gikk nettopp vannet mitt?

Slik så den første tweeten fra Claire Diaz-Ortiz ut, da hun startet sin live oppdatering av fødselen. Vel en halvtime senere kommer neste melding fra kvinnen, som selv er ansatt i Twitter: 

Da har jeg gått videre. Nå googler jeg offisielt "Er jeg i fødsel"?!? Tweetene merkes med #labor.

Les mer: Jeg vil være den som forteller at babyen er født 
                Fødsel i stillhet – eller løpende rapportering?

Ikke lenge etterpå konstaterer hun at det er slik rier kjennes ut. Tweetene har nå #inlabor. Nesten to timer etter det første søket på google, er det fem minutter mellom riene. Diaz-Ortiz setter kursen mot sykehuset. Men vi får også vite at når du føder noen uker før tiden, glemmer du å pakke babybagen. Hun synes heller ikke det er noen særlig god kombinasjon med rier og fartshumper. Og hun hadde vel ikke akkurat trengt å få problemer med overopphetet bil underveis, noe som gjør at hun til slutt må lete etter taxi for å komme seg til sykehuset.

Det er vondt å være i fødsel!

Vet aldri hvordan en fødsel blir
Kommunikasjonsutvikler og konsulent i Valen-Utvik, Astrid Valen-Utvik, hadde ikke fått med seg helgens hendelse på Twitter. Det har vært mye diskusjon rundt sosiale medier og fødsel, og Valen-Utvik forventer at mange vil hevde at utviklingen har gått for langt. Men hun mener hver enkelt må kjenne på hva som føles riktig for dem.
– Men hva om noe alvorlig hadde skjedd under fødselen? Da hadde hun antakelig avbrutt tvitringen underveis, og muligens angret på valget i utgangspunktet, men dette tror jeg hun hadde et bevisst forhold til fra starten. Uansett, hun fikk gjennomført live-tvitringen, og gjorde det klart at hun trengte pauser underveis, som rett etter fødselen for å knytte bånd med babyen sin, sier Valen-Utvik.

Ikke alle er for live-oppdateringer.

Valen-Utvik har selv født tre barn, og vet at fødsler kan være veldig forskjellige. Man vet aldri hva man går til.
– Men hadde hun trengt å fokusere mer på fødselen, hadde hun nok gjort det. Kanskje hadde hun planlagt å oppdatere enda hyppigere enn hun gjorde? Hvis jordmoren eller andre mente det stjal for mye fokus fra fødselen, hadde de nok sagt fra, mener Valen-Utvik. 

Les mer: Se de utrolige bildene fra en fødsel utenfor sykehuset
                Da jeg reiste meg opp, var plutselig hodet kommet ut

Et stunt

Hun undrer seg likevel over at Claire ikke fikk større respons underveis i fødselen, selv med så mange følgere. Kanskje flestparten av hennes følgere kom til etter all blesten hun fikk i media i etterkant live-tvitringen?
– Det kan muligens være et stunt i forbindelse med jobben hennes, ettersom hun jobber for Twitter. Jeg tviler på at sjefen hennes har tvunget henne til å live-twitre fødselen, men tenker at det kanskje var en morsom ting de diskuterte om noen ville gjøre, og at @claire meldte seg frivillig, sier Valen-Utvik.

 

Pass på at du ikke utleverer andre
– Det er en fin grense mellom harmløst og problematisk. Å skrive stygt om andre må man være forsiktig med, sier hun.

Valen-Utvik mener det er snakk om å bruke sunn fornuft
–- Alle har ulike grenser for hva som er for nært og personlig. Det viktigste er å ta bevisste valg. Det virker det som om Claire gjør, hun jobber jo i Twitter, sier hun.

Tror ikke #inlabour blir en trend
Valen-Utvik tror ikke vi kommer til å se noen stor boom i antallet som live-twitrer fødselen. I hvert fall ikke her til lands. Men at en del vil twitre at de drar til føden eller lignende, ser hun ikke bort fra. Hun tror heller ikke barna tar skade av at fødselen blir live-twitret. 
– Denne dama virker proff. Dette er sikkert bare morsomt, og vil gå over av seg selv, sier hun.

Les mer: Når er man i aktiv fødsel? 
                Rumpa forteller om framgang i fødselen

Tweeter med humor
Litt tid til humor har Diaz-Ortiz også underveis. Som at mannen er lei seg for at ukulelen ligger igjen i bilen som havarerte, og dermed ikke får spille når datteren kommer til verden.

Gratulasjoner
Etter fødselen har Diaz-Ortiz fått mange gratulasjoner, også fra kjente navn som Ricki Lake og Mia Farrow. En skikkelig Twitter-baby er født, og lille Lucia har allerede fått sin egen Twitter-konto. Kjendis er hun også, som blant annet har vært på TODAYshow.

 

Babyer har ikke behov for egen Twitter-profil
Den nyfødte har allerede mange følgere på Twitter @lucia. Vanligvis er det 13-årsgrense på sosiale medier, men nå er det jo ikke barnet selv som bruker kontoen.
– Babyen har selvfølgelig ikke behov for en twitterprofil. Men den har heller ikke behov for at foreldrene poster et bilde av den på Facebook. Så lenge slike poster er gjort med omhu og kjærliget tviler jeg på at det kan være skadelig, avslutter Valen-Utvik.

For å se alle tweetene, gå inn på @claire på Twitter

 

Hva synes du om artikkelen?