FødselFødselens faserNår bør du kontakte fødeavdelingen?

Når bør du kontakte fødeavdelingen?

Er du i tvil om alt er som det skal, trenger du ikke å nøle – ring heller en gang for mye, enn en for lite. Foto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen 125385

Som gravid kan det hende at du noen ganger er usikker på om du kan/skal ta kontakt med fødeavdelingen. Du trenger ikke å være redd for å ringe dit hvis du er bekymret – også om du ikke er kommet så langt i svangerskapet.

Mange bekymrede gravide ringer oss, og mange spørsmål kan avklares på telefonen.

For de som ikke er kommet så langt (det vil si før tredje trimester) vil vi uansett kunne gi råd om hvem de kan kontakte for sjekk hvis det er nødvendig. Noen ganger kommer de også inn til sykehuset for en sjekk hos gynekolog.

Etter halvgått svangerskap kommer noen gravide til sjekk på sykehuset. Det kan være fordi vannet har gått, eller at de blør. Disse tas alltid inn til ultralyd og eventuelt andre undersøkelser hvis det er nødvendig.

Ring direkte til føden!

Når gravide nærmer seg uke 24 vet vi at babyen kan overleve hvis den får optimal hjelp. Da er det spesielt viktig at gravide gir oss beskjed ved rier, vannavgang eller blødning. Det er spill av tid å ringe til legevakten først – ring heller direkte til fødeavdelingen!

Her er oversikten over når du skal ringe

Jo lenger du kommer i svangerskapet, jo mer naturlig er det å ta direkte kontakt med sykehuset.

Hvis du tror vannet har gått:

Uansett hvor langt du er kommet i svangerskapet, skal du alltid ta kontakt! er du usikker, ta på deg et bind, og se om det blir vått eller fuktig. Ta bindet med deg til sykehuset, eller la vær å skifte det før du kommer inn til sjekk. Hvis bindet er helt tørt etter noen timer, er det sannsynligvis ingen vannavgang. Men gravide skal aldri gå rundt og tenke at "litt" av vannet har gått – det skal alltid sjekkes!

Ved nedpress eller økende tyngdefornemmelse lenge før termin:

Dette kan tyde på at mormunnen begynner å modes og/eller modnes, og skal sjekkes med ultralyd.

Ved rier som er regelmessige og økende i styrke:

Ved rier før termin, skal du ta kontakt med sykehuset med én gang du ser at dette ikke er noe som går over.

Er du ved termin, trenger du ikke å ringe til sykehuset før du merker at det er noe som bygger seg opp, og at riene blir lengre og mer kraftfulle. For førstegangsfødende er tommelfingerregelen at du skal ha 2-3 rier i løpet av 10 minutter før det er tid for å reise til sykehuset. Men her må en selvsagt ta i betraktning lang reisevei, dårlig vær, trafikk og så videre. De fleste som bor i noenlunde avstand til sykehuset, har god margin når de følger denne regelen. Begynner riene veldig tett, kan det være smart å ringe litt før, for da føder man ofte fort.

Fleregangsfødende bør i større grad legge merke til kraften på riene. Er de intense når de kommer, er det viktigere enn at det går 4-5 minutter mellom hver ri.


Hvis du blør:

Når du har rier, er det helt normalt at det kommer blodslim. Det skyldes at mormunnen modnes og åpnes. I den prosessen kan det briste små kar i området, slik at det kommer litt friskt blod. Dette er ikke farlig.

Blødning eller blodslim tidligere i svangerskapet, bør sjekkes opp.

Hvis du vet du har forliggende morkake, altså foran mormunnsåpningen, kan blødningen ofte stamme derifra. Da skal du alltid ringe til sykehuset og få en kontroll.

Som gravid skal du ikke ha kraftig, frisk blødning som en menstruasjon. Da skal du ta kontakt med sykehuset!

Vi får noen ganger telefoner fra bekymrede gravide som har blødd litt etter samleie. Dette er sjelden farlig, og trenger ikke å sjekkes nærmere hvis det ikke vedvarer og/eller det kommer blodklumper og magesmerter.

Hvis du har konstante magesmerter, magen er helt hard og du kanskje også blør:

Dette er IKKE normalt! Ta alltid kontakt med sykehuset i slike tilfeller!

Hvis du kjenner lite liv:

Mot slutten av svangerskapet får babyen det trangere i magen, og beveger seg derfor på en annen måte. Det blir mer skubbing og strekking, og dette er normalt. Føler du derimot at babyens bevegelsesmønster er veldig forskjellig fra slik det pleier å være, og du bekymrer deg for at du kjenner for lite til babyen, skal du også ta kontakt med sykehuset!

På fødeavdelingen er det døgnbemanning, så det vil alltid være noen du som gravid kan snakke med. Ikke vær redd for å ta kontakt med oss. Det er viktig at du føler deg trygg hjemme.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: