FødselHvordan er en tvillingfødsel?

Hvordan er en tvillingfødsel?

Hvordan blir en fulgt opp under fødselen når det er tvillinger som kommer til verden?Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Babyverden 3522 Sist oppdatert 20.01.14

Hun venter tvillinger, og håper jordmor kan fortelle litt hva som skjer under en tvillingfødsel. Hva er forskjellen når du venter to barn, og ikke ett?

Hei!

Jeg venter tvillinger, og lurer på hva som vil være annerledes ved en tvillingfødsel enn ved en enlingfødsel fra sykehuset sin side.
Hvem vil være tilstede og hvorfor?
Hvordan er det vanlig at babyene følges opp før og under fødsel, i de ulike fasene av fødselen?
Finnes det metoder for å hjelpe/holde/snu baby nr.2 i hodeleie?

Jeg leser om risiko for stress og oksygenmangel for tvilling nr.2, hvor mye større risiko er det for det i forhold til baby nr.1 eller ved en enlingfødsel? Har det noe å si om tvillingene har hver sin morkake eller om de deler? Hva er det som gjør at en baby kan få for lite oksygen under en fødsel?

Har sykehusene retningslinjer alle må følge ved slike fødsler, eller vil det være opp til leger/jordmødre og forholdene rundt den gravide og babyene som avgjør?

Her ble det mange spørsmål. Men med en lege som gir halve svar, og litt for mye informasjon tilgjengelig på nett og med et behov for fakta, håper jeg på noen gode og klare svar her.

Tusen takk!

Les mer: Er det tvillinger?
                En- eller toeggede?

Jordmor Ragna svarer:

Hei på deg, og gratulerer så mye med TO babyer på vei!
Jeg kan godt forstå at du har mange spørsmål, og at det er mye du lurer på! Jeg skal svare deg så godt jeg kan!

I utgangspunktet er det jo akkurat det samme som skjer i kvinnekroppen under fødselen - uansett om det er én eller to babyer på vei: Riene skal sørge for at mormunnen åpner seg, og at hodet til babyen (nummer 1) kommer godt ned i bekkenet. Du vil kjenne riene på samme måte som en kvinne som føder et barn - så langt ingen forskjell

Mesteparten av fødselen din vil bare jordmor være til stede. Det er hun som primært har kontakten med deg, og hun som passer på deg og babyene underveis. Når det nærmer seg litt mer, og vi ser at du snart skal begynne å presse, så kommer legen inn. Det er gjerne to leger, og etter hvert kommer det også en jordmor 2 inn og en barnepleier.

Legene er alltid med på tvillingfødsler, fordi vi er ekstra opptatt av at begge tvillingene har det bra. Legene har kompetanse til å se med ultralyd, og kan sjekke leie til tvilling raskt etter tvilling én er født. Det er jordmor som tar imot hvis babyene fødes i hodeleie, og legen hvis tvilling to kommer i seteleie.

Så snart du er aktivt i fødsel, vil hjertelydene til tvillingene overvåkes hele veien. Det betyr at du er koplet til en CTG-maskin hele fødselen.

I forhold til det med å holde tvilling to i rett posisjon etter tvilling èn er født, så er det noe vi er veldig bevisste på. Og ja, vi har våre prosedyrer og måter vi jobber på. Det er der legen og ultralyden kommer inn i bildet. Det blir alt for omstendelig å forklare alle de mulige måter og alternativer vi opplever, men stort sett handler det om at man kan holde deg utenpå magen og guide tvilling to ned over i lengdeleie, gjerne hodeleie.

Les mer: Fødselens faser
                Babyens leie avgjørende for fødselen

Alle sykehus som har tvillingfødsler har sine prosedyrer som følges. Det kan selvfølgelig være omstendigheter som gjør at man må vurdere individuelt, men stort sett følges rutine ganske tett. Hvis jeg var deg, ville jeg absolutt kontaktet jordmor for mer informasjon. Hun trenger jo ikke nødvendigvis å ta kontroll på deg, men hun kan helt sikkert rutinene på ditt lokale sykehus og kan gi deg mye mer informasjon.

Det med oksygenmangel er heldigvis noe vi svært sjelden opplever! Statistikken i forhold til én baby i magen har jeg ikke, men jeg tenker at det er VELDIG trygt å føde tvillinger i Norge, og at vi er gode til å fange opp hvis det skulle være nødvendig å gripe inn.

Så jeg hadde nok kanskje sluttet å lese så alt for mye på internett, og heller fått tak i følelsen av at dette etter all sannsynlighet kommer til å gå kjempebra!

Ønsker deg masse lykke til videre da!

Jordmor Ragna


Les også: Tvillingsøstre fødte samme dag


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: