Denne gang fikk jeg ha barnet mitt på brystet, jeg fikk amme, jeg fikk frokost og det norske flagg. Jeg fikk ha sønnen min hos meg. Strak motsetning til sist hvor de sendte meg på overvåkning og jeg ikke fikk se barnet mitt før 7 timer etter fødsel. Jeg er så glad for at jeg fikk denne opplevelsen.

Sist oppdatert: 24. september 2012

Sommeren 2010 opplevde jeg helvete på jord. Jeg ble igangsatt 1 uke over termin, og fødselen var et mareritt. Denne fødselen kan leses her

Jeg ble gravid igjen 14 måneder etter, og jeg var livredd. Jeg oppsøkte fort hjelp, men jeg fikk ikke den hjelpen jeg trengte. Det endte med at jeg måtte bare godta at denne ungen skulle fødes vaginalt, uansett hvor sterkt jeg ba om keisersnitt. Det var størrelsen på første som gjorde fødselen så hard, han var hele 4480 gram. Jeg fikk estimering fire ganger med lillebror, og hele tre leger på KK sa at han ville bli 3900/4000. Gynekologen på 3D ultralyd estimerte han til 4800, men han trodde jeg ikke noe på ettersom de tre andre hadde tippet likt.

Redd og stresset
Jeg var likevel redd, og ble mer og mer stresset jo nærmere termin kom. Jeg var lovet igangsettelse på termin, men siden dette barnet viste seg på ultralyd å være mindre enn førstemann, så lot de meg gå, og sa at jeg ville bli igangsatt på dag 14.

22 juni, 5 dager over termin, var jeg på kontroll igjen, og babyen var mindre enn 4000. Jeg var helt moden, og hadde ca 3 cm åpning. Dette hadde jeg hatt lenge, så jeg trodde ikke noe ville skje. Legen strippet meg og sendte meg hjem. Jeg var skuffet fordi jeg ikke ble igangsatt, og jeg var mildt sagt livredd. Alle timene hos jordmor, leger og psykolog hadde ikke hjulpet det grann. Jeg ringte jordmoren min, og ettersom hun visste hvor redd jeg var, så ordnet hun meg time hos kollegaen sin som satt akupunktur. Hun hadde ikke time til meg, men jeg fikk sitte på venterommet med nåler i ca 20 minutter.

Les også: – Ta fødselsangst på alvor

Stikninger og blod!
På kvelden satt jeg i sofaen med samboeren min og svigermor, og jeg kjente plutselig noen stikninger. Ikke lange eller kraftige nok til å være rier. Klokken nærmet seg EM kamp, og vi dro på butikken for å kjøpe noe til kvelden. Jeg fikk fortsatt disse stikningene, men det var ikke verre enn at jeg satt å lo i sofaen når vi kom hjem.

Så begynte jeg å blø, og ringte KK for å høre om hva jeg skulle gjøre. Jeg fikk beskjed om at siden forrige fødsel tok så lang tid, så kunne dette også ta en stund. Og jeg skulle ringe om jeg fikk rier, ellers kunne jeg komme opp dagen etter på kontroll klokken ni. Jeg sa at jeg ville komme inn på kontroll, fordi jeg hadde vondt. Noe som ikke var helt sant, men jeg fikk komme inn bare for en skjekk for å roe meg ned, som hun sa så fint i telefonen.

Les også: Hvor vondt er det å føde?

Fikk fødestue
Kom inn ca kl 22.45, og ble tatt inn på undersøkelsesrom. Jeg hadde fått 4 cm åpning, men han var ikke festet og det var ikke avflatet. Så det kunne fortsatt ta mange timer, men vi fikk fødestue. Jeg sendte samboeren på butikken, og satt lenge og snakket i telefonen med mamma. Ikke noe vondt utenom disse små stikningene, som jeg enda kunne le meg gjennom.

Litt utpå natten fikk jeg litt mer vondt, nå begynte riene å komme, og jeg fikk sitte i badekar. Jeg satt der en stund, og hadde noen tak nå og da. Jeg kom meg opp og gikk inn på rommet. Da smalt det, jeg fikk en kraftig rie og sto å vugget på gulvet. Gikk på do og fikk enda en kraftig rie, og enda en i det jeg kom inn på rommet. Skjekket åpning, bare 5 cm.

Epidural og vannet tas
Ba om epidural som kom ca 03:15, hadde fortsatt 5 cm og vannet ble tatt. Da haglet det på, jeg hylte for hver rie, og de kom tett! Jeg tenkte med skrekk tilbake på forrige fødsel, og visste at den gang lå jeg slik som dette i 20 timer. Ca 03:30 skrek jeg at jeg hadde nedpress, men dette var en bivirkning av epiduralen mente de, og skjekket åpning. 6 cm. Nedpreset fortsatte og alle skjønte rimelig snart at jeg hadde pressrier!

Les om epidural

Pulsen til lillegutt økte raskt, og legene ble tilkalt. Jeg fikk klar beskjed om å ikke presse, fordi babyen ikke klarte å rotere når det gikk så fort. Jeg prøvde alt jeg maktet å ikke presse, men det var umulig. Jeg hadde presset meg til 9 cm, og fikk klar beskjed om å holde igjen, for det kunne gå galt.

Må hjelpes ut
Plutselig spurte de om jeg ønsket fødselshjelp, og jeg skjønte ingenting. Men han sto bom fast, på tvers. Plutselig fikk jeg klarsignal til å presse, og i det la en jordmor seg over magen min. Hele hodet kom på første press, og resten av kroppen på press nr 2.

Lille Isak ble født midtsommernatten 23.06.12 kl 03:42. Bare tre kvarter etter første skikkelige ri, og 27 minutter etter de tok vannet. Den lille gutten de hadde estimert til 3900/4000 veide hele 4600 gram. Han hadde det mer travelt enn storebror, og jeg fant ut at jeg KAN føde. Og tenkte også at alle de 10 forskjellige personene jeg har snakket med hadde rett; Fødsel nr 2 ER lettere! Mye lettere!

Denne gang fikk jeg ha barnet mitt på brystet, jeg fikk amme, jeg fikk frokost og det norske flagg. Jeg fikk ha sønnen min hos meg. Strak motsetning til sist hvor de sendte meg på overvåkning og jeg ikke fikk se barnet mitt før 7 timer etter fødsel. Jeg er så glad for at jeg fikk denne opplevelsen.

Les flere fødselshistorier

Les alt om fødselen

Les også: Hadde 8-åringen med på fødsel

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelFødselen startet onsdag – fødte lørdag!
Neste artikkel– Vis respekt for dem som velger annerledes
DEL