Lyst å komme i form etter fødselen? Begynn litt forsiktig, gjerne med bekkenbunnsmuskulaturen. Her er tips til øvelser!

Sist oppdatert: 28. januar 2005

Unngå fremdeles «sit-ups»! Her er noen forslag til øvelser som du kan gjøre for velværets skyld:

  1. Ligg på ryggen med bøyde knær. Knip sammen nedentil. Trekk magen inn og press korsryggen ned i underlaget. Hold stillingen i 5 sekunder.
  2. Hvis du gjør den samme øvelsen, men med raske vippebevegelser med bekkenet, får du løsnet litt på spenningen i ryggen. Det blir også lettere å finne igjen den holdningen du hadde før graviditeten. Denne øvelsen kan også gjøres sittende.
  3. Ligg på ryggen med bøyde knær. Knip sammen nedentil. Strekk armene frem og løft hodet opp fra underlaget. Hold i 5 sekunder. Hvil.
  4. Den samme øvelsen kan gjøres med en vri til én side om gangen. Da tar du i bruk de skrå magemusklene. Gjøres ikke ved bekkenløsning.
  5. Ligg på magen. Knip sammen nedentil og løft hodet og skuldrene. Hold i minst 4 sekunder. Behold bena samlet hele tiden.
  6. Sitt eller ligg på ryggen. Bøy opp og ned i ankel-leddene. I stående stilling kan du gå opp og ned på tærne. Dette er fint dersom du står mye og anklene blir hovne (særlig hvis du står lenge på varmt badegulv). Hvis du er hoven i bena, hvil dem på en stol e.l. når du sitter.

For øvrig kan du trene f.eks. knebøy, armhevinger, rygg og nakke alt du ønsker. Men pust ut mens du jobber, så du ikke får så mye press i magen.

Selv om du er vant til trening fra før og kjenner kroppen din godt, er det viktig at du bruker rolige bevegelser de første seks månedene etter fødselen og ikke lar belastningen bli for stor på ett ben.

Unngå f.eks. skigåing (lange steg på ett ben), håndball (raske vridninger og bråstopp), aerobic (hopp på ett eller to ben) det første halvåret.

Sykling, svømming og tur-gåing er utmerket trening.

Etter 4-6 måneder
Etter denne tiden er det bekkenbunnen som bestemmer når du kan begynne med aktiviteter. Hvis du «lekker», er det ikke moro! Gjenoppta aktiviteten når du kan holde på vannet. Forsøk i begynnelsen med småløping for å se hvor «tett» du er. Tøm blæren på forhånd. Fortsett med knipeøvelser.

Hva synes du om artikkelen?