FamilieFritid og reiseFinn drømmehuset i Italia

Finn drømmehuset i Italia

Illustrasjonsfoto, oppslagsbilde: iStock. Alle andre foto: Karine Næss Frafjord
Av Karine Næss Frafjord 671 Sist oppdatert 15.02.11

Det finnes mange måter å feriere på, men for å få ferien akkurat slik du ønsker kan du droppe pakketuren og ta styringa sjøl! Her forteller vi deg hvordan du finner drømmehuset til ferien!

Hårnåls-svingene er krappe, og grusveien snirkler seg oppover og oppover.
Skal den aldri ta slutt? I baksetet sutrer ungene, og pappaen bak rattet virker en smule småstresset. Jeg sitter med kart og veibeskrivelse i fanget.
Hvor langt oppe ligger dette huset egentlig? Eksisterer det virkelig, eller er vi lurt av en fancy internettside og en sleip italiener som tjener gode penger på naive turister?
Men etter endeløse rekker av oliventrær skimter vi en hvit parasoll. Og et digert hus bak massive jernporter. Endelig, vårt italienske drømmested!

Drømmehuset!
– Buon giorno, benvenuto! Husets eier, Manuela, venter smilende på oss med en flaske egenprodusert olivenolje i hånden. En gave fra vertskapet. Hun unnskylder sin dårlige engelsk, som sikkert er på linje med vår italiensk. Men med enkle gloser og kroppsspråk har vi ingen problemer med å forstå hverandre.

Huset er akkurat som reklamen lovet – nesten 300 kvadratmeter stort, i rustikk italiensk stil. Det er høyt under taket, og lyden av stemmene våre gir ekko i de store rommene. Tre romslige soverom, tre lekre bad, en stor stue og et gedigent kombinert kjøkken og allrom. Tv-en har over hundre kanaler, og peisen må da minst være tre meter lang! I tillegg har huset et stort rom som inneholder bordtennisbord, vaskemaskin og en hylle med egenprodusert vin, olivenolje og andre lokale godsaker vi kan kjøpe for en billig penge. Skuffer og skap er fylt til randen av alt vi måtte trenge av utstyr.

Egen lekeplass
Vi pakker oss ut av leiebilen. Det er utrolig hva vi må ha med hjemmefra. Vogn, klær, leker, bøker og spill. Bilseter tok vi også med, italienerne ser ikke like alvorlig på sikring av barn i bil som oss. Barneseng og høystol står klar til den yngste, det bestilte vi på forhånd. Eldstejenta  skal sove som en prinsesse i en gigantisk jernseng overvåket av Jomfru Maria på veggen. Vi er i et katolsk land, må vite.
Hagen er et skue. Den er nesten som en park! At eierne driver et plantesenter i nærmeste by overrasker oss ikke. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene, tomten er nydelig opparbeidet med fargerike blomster i flere terrasser. Det dufter deilig av lavendel, og det bugner av de lilla plantene.

To lysthus med behagelige møbler hvor vi kan nyte deilige måltider finnes i hagen, det samme gjør en egen lekeplass for barna. Hengekøyer og benker er plassert strategisk rundt, og på toppen av tomten troner et digert basseng med eksklusive solsenger.

Utsikten over dalen tar pusten fra oss. Langt der nede ser vi noen gårder, i det fjerne skimter vi kirkespiret i landsbyen. Jo da, her skal vi trives!

Bella Italia!
Å leie hus på landsbygda i Italia passer dårlig for strandløver og tilhengere av bamseklubb. Her finnes verken sandstrand eller barnepassere. Men ønsker du nytelse på mange plan i tillegg til kvalitetstid med barna, er denne ferieformen perfekt.

Og selv om vi har leid et hus hvor vi ikke kan se naboen, er det ikke mer enn fem minutters kjøring til landsbyen, og en halvtime med bil til nærmeste storby.

Vi bestilte tidlig, og fikk kjempebillige flybilletter til Roma. Derfra leide vi bil. Vi betalte huset på forhånd, og hadde kontakt med utleiebyrået både per telefon og e-post. Etter at vi betalte inn depositumet fikk vi kontrakt og detaljert veibeskrivelse til huset. Hele leieprosessen var enkelt lagt opp, vi møtte ikke på noen problemer. Vi har valgt et hus som ligger i et strategisk område midt mellom Firenze og Roma, Siena og Perugia. Et veldig godt utgangspunkt for spennende dagsturer med bil!

Mat, mat, mat …
Familien er samlet ved spisebordet i hagen, grillen er varm og en flaske Chianti er åpnet. De fleste hus leies ut fra lørdag til lørdag, så det er lurt å handle mat for et par dager på veien. Selv i mai er temperaturen behagelig, på linje med en god, norsk sommer.Leieprisene er også behagelige på denne tiden av året, nær halvparten av det en må betale midtsommers.Kan du leie utenom høysesong får du mye hus for pengene!

Noe av sjarmen ved å bo i eget hus er muligheten til selv å lage mat, og prøve ut våre gastronomiske ferdigheter. Råvarene er rimelige og førsteklasses. Du kan velge mellom små lokale spesialforretninger eller store velfylte supermarkeder. Uansett: mat er kultur i Italia! Og det italienske kjøkken byr på langt mer enn pasta og pizza.

Oppskrifter har vertskapet sørget for: Insalata Caprese, Bruchetta al Pomodoro og Baccelli e Pecorino. Det er mer enn nok av de lokale spesialite-Det vanskeligste er å velge blant alle godsakene, men både voksne og barn får nye favoritter etter noen uker med eksperimentell matlaging. Og for å beholde den italienske smaken en stund etter ferien, putter vi like godt en seks kilos skinke fra den lokale slakteren i kofferten!

Prada og percorini
Røde valmuer lyser opp landskapet. Sypressene strekker seg stolte mot himmelen. Bak hver sving venter et nytt postkortmotiv. Toscana er ubeskrivelig vakkert, og en kjøretur gjennom det maleriske landskapet er som balsam for sjelen. Til og med barna kommenterer utsikten fra baksetet.

Montepulciano, viden kjent for sin fantastisk gode vin, ligger ikke langt unna. Her kan du rusle i trange smug, stikke innom vinhandlere og smake de edle dråpene.

Og finner du noe du virkelig liker, er det ingenting i veien for å få skipet hjem en kasse eller to.
Det er heller ikke mange milene til Assisi hvis du foretrekker åndelig føde. Da vi besøkte byen, som er mest kjent for den hellige Frans, forberedte innbyggerne seg på middelalderfestival. Alle var utkledd i tidsriktige kostymer, og vi ble fortalt at de skulle utkjempe en kamp mellom innbyggerne i den øvre og nedre del av byen. Dessverre startet moroa sent på kvelden, langt etter våre barns leggetid.

Men selv om vi gikk glipp av Assisis middelalderskuespill, er det nok av opplevelser på dagtid. Små, pittoreske landsbyer ligger på rekke og rad. Alle med sitt særpreg og sin sjarm. Men det er klart; turismen i Toscana er tydelig. Her finner du Prada og pecoriniost i skjønn forening. Vil du unngå horder av amerikanske pensjonister eller tyske syklister, bør du søke opplevelser utenom de mest kjente turistbyene. Ofte finner du de beste stedene ved bare å kjøre på måfå, utenfor allfarvei. Se etter de såkalte strade bianche, de hvite veiene på kartet.

Elsker barn

– Bella, bella bambini! Våre rødhårede og blåøyde små døtre er gjenstand for full oppmerksomhet i Italia. At italienerne er glade i barn er ikke vanskelig å forstå, og det kommer tydelig frem uansett  hvor vi ferdes. Alt er lagt til rette for barn, de er hjertelig velkomne og får spesialservice overalt. Våre barn er nok ikke annerledes enn andre blonde og blåøyde småtroll, men blant italienere ses nordiske barn på som en liten kuriositet. Og de får oppmerksomhet deretter.

Både kvinner og menn kommer bort og rusker dem i håret, og klyper dem i kinnene uten blygsel. Johanna på 10 måneder, smiler bredt og høster flere begeistrede utrop, mens Leah på 2, stirrer forundret og mer skeptisk tilbake. Hun er ikke vant til denne typen oppmerksomhet fra fremmede! Men mot slutten av ferien har hun vendt seg til det hun også, og vet veldig godt hva de italienske superlativene betyr. Kjekt kvitterer treåringen med et «ciao» til sine beundrere. Stolte smiler vi foreldre tilbake.

– Grazie, grazie … Og arrivederci. Vi kommer igjen!

Finn ditt drømmehus!
Det finnes mange nettsider som tilbyr utleiehus i Italia. Vi er veldig fornøyde med www.in-italia.dk.

Et google-søk gir deg mange andre muligheter. Lykke til!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: